שתף קטע נבחר
 

פישמן: "רק הקלות מס יפתרו את מצוקת הדיור"

איש העסקים אליעזר פישמן סבור שתכנית האוצר להגדלת היצע הדירות היא מוטעית ומציע במקום להעניק סבסוד לזוגות צעירים. " אם לא נטפל ישירות בכיס של הרוכש שנמצא בעמדת מוחלשת, אין סיכוי לדיור בר־השגה בישראל", אומר פישמן

"הדרך לפתור את מצוקת הדיור היא רק דרך הקלות במס", כך העריך אתמול (ב') אליעזר פישמן בשיחה עם "כלכליסט". פישמן, הפועל בתחום הנדל"ן בישראל ובחו"ל באמצעות החברות כלכלית ירושלים ומבני תעשיה בשליטתו, סבור שהפתרון האמיתי לדיור בר־השגה לא יושג ללא הטבות מס וסיוע ישיר לכיס הרוכש.

 

מי יקנה בית? מצוקת הדיור בישראל

 

"המטרה של כל תוכניות האוצר היא להגדיל את ההיצע של זכויות בנייה, של קרקעות - וזה בסדר. אבל לא כך תיפתר הבעיה בשוק הנדל"ן ולו מהסיבה שיעברו עוד הרבה שנים עד שההשפעה של זה תחלחל לשוק ותגיע לאותם רוכשי הדירות, אם בכלל. ולכן, לא מדובר בפתרון מיידי ובטח לא בפתרון שיפתור את מצבם של אותם אלה שרוצים לרכוש דירה".

 

"לכן אני חושב שצריך לסבסד את הנצרך, לא את המוצר. צריך לעזור לאותם האנשים שרוצים לקנות דירה, לאותם זוגות הצעירים. את זה אפשר לעשות רק באמצעות פתרונות בתחום מיסוי. לזה יש שני פתרונות – הנחה במע"מ או לתת להם הלוואות ומשכנתאות שלפחות חלקים מהם יהיו לא צמודים. אם לא נלך לכיוון של הפתרונות הללו, שמטפלים ישירות בכיס של הרוכש שנמצא בעמדת מוחלשת, אין סיכוי לדיור בר־השגה בישראל".

 

לדברי פישמן, "מאז קום המדינה ועד היום חווינו מדי פעם אירועים בדומה להיום שדרשו התערבות בשוק הנדל"ן. לאורך השנים ידעו לתת לזה פתרונות נקודתיים, בדיוק כפי שצריך לעשות הפעם – לשחרר את הפקק. אפשר וצריך לעשות את זה, ולא מדובר בכלל בהרבה כסף. בשביל האוצר זה ממש שטויות. אבל הם לא רוצים לעשות את זה כי הם מפחדים מהמילה 'סבסוד', שחס וחלילה לא יגידו שהם מסבסדים".

 

אילו הנחות או הקלות במס אתה חושב שצריך לתת?

 

"אני לא בא להגיד למישהו באיזה מינון וכמה צריך לתת, אבל אין לי ספק שצריך לסייע ישירות לרוכשי הדירות. בכל מקרה, אני בטוח שמבחינת המדינה לא מדובר במשהו נורא גדול ובטח שלא משהו שמהותי לתקציב המדינה".

 

"רק עם עזרה מההורים"

לדברי פישמן, הפתרון שלו מבוסס על אותות המצוקה שהוא מקבל מהשטח ומרוכשי הדירות בפרויקטים שנבנים על ידי הקבוצה שבשליטתו. "אני פעם בכמה שבועות יושב בביתן המכירות שלנו ורואה איך עם ישראל קונה דירות. איש לא מזהה אותי וזה מאפשר לי לראות את המציאות כפי שהיא. העובדה היא שמי שמסתדר היום, מי שמסוגל לקנות דירה, זה רק מי שמקבל עזרה מההורים.

 

"אני רואה אותם מגיעים, את הזוגות הצעירים או את אלה עם הילדים הקטנים, והם מגיעים עם ההורים שלהם כי הם לא יכולים לממן דירה לבד. היום מי שמסתדר זה אותו אחד שיש לו עזרה מכל סוג שהוא והאחרים נותרים מאחור. לכן, אני חושב שצריך לעזור לאותם הזוגות, לאותם האנשים שאחרת לא יקנו דירה או שיקנו דירה ויסתבכו עם משכנתא ויהיו ממושכנים לכל החיים".

 

לכן, אומר פישמן, "האוצר יכול להמשיך עם התוכניות שלו או עם צעדים אחרים, כמו זכויות בנייה, זמינות של קרקעות וכו'. אלה הם פתרונות משלימים והם בסדר. אבל עד שהוא לא יעזור לאותם הזוגות, לא תיפתר הבעיה. הדרך לעשות את זה היא רק דרך הקלות במס".

 

מה דעתך על פתרון של דירות להשכרה? אתה חושב שצריך לעודד יזמים לבנייה מהסוג הזה?

 

"כעובדה זה לא הצליח. האופי היהודי חותר לבעלות בדירה וזה מבלי להיכנס לשאלה מה יותר כלכלי, שכירות או בעלות. פתרון של דירות להשכרה לא הצליח בעבר ולכן אין לי סיבה להאמין שהוא יצליח בעתיד".

 

מה דעתך על רמות המחירים בארץ, נכון לדבר במונחים של בועה?

 

"אני סבור שבנק ישראל צודק, אין היום בועה. אבל אנחנו קרובים לתקרה, וזו סיטואציה שיכולה להתפתח ולהגיע לבועה. אצלנו בקבוצה מכרנו בתקופה האחרונה קרקעות שהיו לנו לפרויקטי מגורים. רמת הסיכון לבנות היום דירות בישראל היא גבוהה. מבנק ישראל אני מצפה לשמור על הבנקים שלא ייתנו משכנתאות למי שלא יכול להחזיר אותם, וזה אכן נעשה".

 

מה אתה חושב על טרנד קבוצות הרכישה?

 

"קבוצות הרכישה הצילו את הענף. קבלנים לא רוצים היום לבנות דירות כי הקרקעות כאן יקרות. הקבוצות הן שיטה שבסך הכל הוכיחה את עצמה. עובדה שאלה רוב הפרויקטים שרואים בשנתיים האחרונות. פה ושם יכולות להיות תקלות. בואו לא נשכח שהיו גם קבלנים שנפלו. אבל בסך הכל הם עשו עבודה שיווקית טובה, ואם משהו יכול לקנות דירה יותר בזול, אין סיבה שלא לעשות זאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי קואנקס
אליעזר פישמן
צילום: קובי קואנקס
מומלצים