טיבי דורש: יותר עובדים ערבים בבנק ישראל
ועדת החקירה הפרלמנטרית להעסקת עובדים ערביים במגזר הציבורי, בראשות ח"כ אחמד טיבי, דורשת מבנק ישראל להציג לכנסת תוך 60 יום תכנית עבודה שתגדיל בשיעור ניכר את מספר העובדים הערביים. כיום מעסיק הבנק רק 5 ערבים מתוך 700 עובדיו. טיבי: תת-הייצוג הכרוני והמביך הוא נורה אדומה
בנק ישראל נדרש אתמול (ב') להציג לכנסת תוך 60 יום תכנית עבודה שתגדיל בשיעור ניכר את מספר העובדים הערביים בדרגים המקצועיים של הבנק. היום מעסיק הבנק רק 5 עובדים ערביים מתוך 700 עובדים (0.7%), ולא בדרג הבכיר. הדרישה עלתה בסיכום ישיבת ועדת החקירה הפרלמנטרית להעסקת עובדים ערביים במגזר הציבורי, בתגובה לתמונת המצב שמסרו המשנה לנגיד צבי אקשטיין והמנכ"ל חזי כאלו.
- "פערי השכר בין נשים לגברים נמוכים יחסית"
- בנק ישראל: לא להעלות שכר מינימום, המשק ייפגע
- מודעות בבני ברק: "אל תעסיקו עובדים ערבים"
- אור ירוק מהיועץ: עדיפות ליוצאי צבא במשרד החוץ
יו"ר הוועדה, ח"כ אחמד טיבי (תע"ל), אמר שתמונה זו של "תת-ייצוג כרוני ומביך של המגזר הערבי בסגל הבנק היא נורה אדומה. התכנית שאנחנו מצפים מהבנק צריכה לכלול, מלבד העדפה מתקנת במכרזים רגילים, הקצאת משרות ייעודיות במכרזים שיהיו פתוחים רק למועמדים ערביים. זאת על סמך הניסיון שסיכויים קלושים בהתמודדות עם מועמדים יהודים".
טיבי הדגיש כי תכנית זו אמורה להיות שלב ראשון במגמה שתוכיח את כוונת הבנק להגדיל את מספר העובדים הערביים בשיעור משמעותי, "נוכח המצב הנוכחי שמהווה מודל שלילי לייצוג הולם שמחייב שינוי קיצוני במדיניות הבנק". המנכ"ל כאלו אמר כי עשה לא מכבר מאמצים רבים בכיוון זה, כדי לעניין מועמדים פוטנציאלים להתמודד במכרזים שנערכו לא מכבר ואכן השתתפו בהם עשרות ערבים מהצפון.
כאלו, לשעבר בכיר בשב"כ, ציין כי הוא נעזר בקשריו עם המגזר הערבי בתפקידו הקודם, אבל רוב המועמדים לא עמדו בדרישות מחמת המרחק בין ירושלים לבתיהם או בגלל אי שליטה מספקת בעברית ובאנגלית. "אנחנו מעודדים אנשים לגור בירושלים כי אין באפשרות הבנק לממן שכר דירה. אחד העובדים הערביים נבחר למרות מגוריו בנצרת והוא נוסע כל יום לירושלים ובחזרה", אמר כאלו.
המנכ"ל הוסיף: "מאד רציתי לבוא עם מספרים יותר מרשימים, ואני בודק אישית כל מועמד עם רצון להעדפה מתקנת בכל תפקיד שמתפנה. אבל מצד שני הבנק קטן, אנחנו פועלים לפי תקן, ועברנו תהליך של צמצום בכוח אדם".
פועלים תאילנדים בחממות ברהט
יועץ הוועדה, דני גרא, הגיב על דבריו, ואמר שהבנק יכול להציע השתתפות בשכר דירה, אם הבעיה היא המרחק של המועמד מירושלים, כיוון שנציבות שירות המדינה מאשרת תמריץ כזה. גרא ציין כי בנק ישראל רחוק מהשיעור הנוכחי של העסקת ערבים במגזר הציבורי שעומד על 6.2%, קל וחומר מהיעד של 10% שנקבע בהחלטת הממשלה למתן ייצוג הולם למגזר הערבי עד 2012.
המשנה לנגיד אקשטיין אמר שבמסגרת תפקידו הוא מתכנן צעדים להגדלת מספר המועסקים ממגזרי הערבים והחרדים לסגירת הפערים בתמריצים שיינתנו להקמת מפעלי תעשייה בחוק לעידוד השקעות הון.
הוא סיפר איך במסגרת סיוריו במגזר הערבי מצא בעיר רהט שבנגב, ישוב עני עם שיעור אבטלה גבוה, וגילה שהתושבים מפעילים חממות עם פועלים תאילנדים. "שאלתי מדוע לא בדואים, ואמרו לי כי השכר של התאילנדים הוא 100 שקל ליום". לדבריו חסר בממשלה גוף-על בראשות "ממונה על העבודה וההון האנושי" שיקדם את סגירת הפערים בתעסוקה.
היועץ גרא גיחך: "איך הממונה יצליח אם הממשלה עצמה כשלה באחריותה כמעסיק"? הוא ציין שהכשל הזה כולל גם את המערכת הבנקאית שבפיקוח בנק ישראל. "עובדים ערביים יש רק בסניפי הבנקים במגזר הערבי. איך יתפתח קבלן ערבי צעיר אם ירצה לצאת מהיישוב שלו כדי לעבוד בנתניה"?
ח"כ טיבי הגיב בסיכום גם על דברי אקשטיין באומרו, "התכנית שלו מוכרת, אין בה חידושים. המכניזם שהוא מציע להעלות את שיעור המועסקים הערביים במשק היא אמירה תיאורטית. אין דבר כזה ללא החלטה על תכנית שתפתח בפניהם משרות ייעודיות. נראה את בנק ישראל מתחיל בה".