ח"כ גפני: בג"ץ האברכים - פסיקה ברמה נמוכה
יו"ר ועדת הכספים מתכוון להילחם נגד ביטול גמלת ההכנסה כבר ב-2011, ויכנס את ועדת הכספים לדיון בנוכחות היועץ המשפטי לממשלה. "עבור אלפי משפחות זו היא פת הלחם"
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), ממשיך הבוקר (יום ג') לתקוף את החלטת בג"ץ כי יש לבטל כבר ב-2011 את הסעיף בתקציב המדינה שלפיו אברכים הלומדים בכוללים זוכים לגמלת הבטחת הכנסה. הוא אמר כי "מדובר בפסק דין ברמה נמוכה מבחינה מקצועית. אין שום קשר בין דבר אחד לשני".
לדבריו, ועדת הכספים תדון בשבוע הבא בפסיקה וכי לישיבה יוזמנו גם היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, את נציגי הפרקליטות שהגיבו לעתירה בנושא וכן נציגים ממשרד האוצר ומשרד החינוך. גפני הדגיש כי הוועדה חזרה ואישרה את ההקצבה לאברכים במשך 25 שנה, והוא מתכוון לפעול כדי להמשיך במסורת.
לקריאת הפסיקה המלאה - לחצו כאן
"עבור אלפי משפחות הקצבה זו היא פת הלחם, ואני לא מתכוון שהיא תיפסק בגלל הזנחה שלנו חברי הכנסת. אני מאוד מכבד את מערכת המשפט אבל בג"ץ לא נתן מעולם פסק דין לטובת המגזר החרדי", אמר גפני.
בפסק הדין מתייחסת נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית ביניש, לעניין האפליה וכתבה כי "תחושת אפליה פוגמת במרקם החברתי ובנכונות של אזרחים לתרום למדינה ולהשתלב בחברה. אפליה פוגעת באמון הציבור במערכת השלטונית, ומגבירה את התחושה שהשלטון מתנהל באופן שרירותי". ביניש "זרקה" עקיצה בנושא זה לכיוון הכנסת, וציינה: "במיוחד הדברים אמורים בחלוקת תקציבים שעומדת בניגוד לאמור בחקיקה ראשית, ומופעלת על בסיס קריטריונים שאינם מפורסמים ברבים ואינם עומדים לביקורת ציבורית".
ביניש התייחסה בהרחבה גם לאפליה בין האברכים בכולל לסטודנטים תוך שהיא מותחת ביקורת.
"ההבדל במטרת הלימודים (קרי, לימודים לשם רכישת מקצוע או לשם שמיים) אינו נתון רלוונטי... אלה כאלה אינם יכולים, בשל לימודיהם, לעבוד לפרנסתם. אלה כאלה משקיעים את זמנם ומרצם בלימודים באופן שמונע מהם לפרנס את משפחתם. אך יחד עם זאת, על פי המצב החוקי הקיים כיום, רק אחד מהם זכאי לקבל גמלת הבטחת הכנסה".
נשיאת בית המשפט אף דחתה את טענת המדינה לפיה תכלית הסעיף הינה אידיאולוגית, שיסודה עידוד הלימוד התורני, ולא כלכלית, ואמרה בין השאר: "על-פי הקריטריונים, לא כל האברכים הלומדים בכולל זכאים לקבל את הגמלה. כך, למשל, אברך שיש לו שני ילדים (ולא שלושה, כנדרש בקריטריונים) אינו זכאי לקבל את הגמלה. האם נאמר שהמדינה אינה חפצה בעידוד הלימוד התורני של אברך זה? התשובה המתבקשת היא שהקריטריונים נועדו לקבוע רף מינימלי המבוסס על מצב כלכלי, ורף זה מניח, למשל, שמצבה הכלכלי של משפחה עם שלושה ילדים קשה מזה של משפחה עם שני ילדים... אילו הייתה התכלית עידוד הלימוד בלבד, היו זכאים לגמלה כל האברכים הלומדים בכולל".