שתף קטע נבחר

ישראל: רפואה בדעיכה. "מדינות עניות מרחמות עלינו"

נתונים חמורים על מחסור ברופאים בכל הארץ: בכנס חירום היום בכנסת, תקפו נציגי הרופאים את האוצר והזהירו - המחלקות עובדות בחסר, החולים מחכים במסדרונות, ויותר ויותר רופאים נוטשים לטובת המגזר הפרטי: "מהאיום האירני ייפגעו אולי 300 איש, אבל מאות ואלפים כל שנה סובלים ממחסור של רופאים"

רפואה במשבר: נתונים קשים על מחסור ברופאים, מיטות אשפוז ותקנים הוצגו היום (ג') בכנס חירום שנושאו רפואה במשבר שנערך בכנסת. מהנתונים עולה כי בישראל שיעורים אלה הם מהנמוכים בקרב מדינות ה OECD. בדיון הוצגו נתונים לפיהם ב-15 השנים האחרונות חלה ירידה חדה במספר הרופאים הצעירים, בין הגילאים 30 עד 35, הבוחרים לעסוק במקצוע. 

  

הרופאים שדיברו בכנס תיארו מצב שבו חולים מאושפזים במסדרונות או בחדרי מיון עד שיתפנה מקום במחלקות, וחלק ממקצועות הרפואה הולכים ודועכים בשל מחסור בכוח אדם. 

 

"מדינות עניות מסתכלות עלינו ברחמים"

ד"ר חזי לוי, ראש מנהל הרפואה במשרד הבריאות, אמר: "משרד הבריאות מנהל מגעים מול משרד האוצר להוספת מיטות אשפוז במחלקות קיימות", והוסיף:

"החולה מגיע ורואה רופאים חסרים ועייפים, מצוקה במרדימים, רופאי טיפול נמרץ ואחיות. אנחנו צריכים לחשוב איך מושכים את הרופאים מהמערכת הפרטית בחזרה לציבורית, ואיך מתמרצים רופאים לעבוד בפריפריה, ולחבור להתמחות במקצועות שבמחסור. לצד חובת הוספת התקנים על ידי האוצר כבר בתקציב הקרוב משרד הבריאות נערך כאקט מיידי להוספת מיטות בכל מחלקה ומחלקה, בהן התוספת אפשרית ללא שינויי תשתית".

 

ד"ר רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות, ציין כי מבדיקה שערך במשרד, מסתבר כי 150 פעם בשנה נאלץ משרד הבריאות לסגור פגיות בגלל עומס ולנתב פגים לבתי חולים אחרים: "המערכת במצב של שחיקה מכל הכיוונים. זה לא יעבוד ולא ניתן שזה יעבוד. תקציב משרד הבריאות ולדעתי גם תקציב המדינה לא יעבור בלי תוספת. מערכת הבריאות צריכה להגיד את דברה ולא לפחד. יש חוסר כמעט בכל המקצועות".

 

יו"ר איגוד המרדימים, פרופ' עזריאל פרל, אמר כי כאשר הציג את מספר המרדימים בישראל בכנס אירופאי, הנוכחים התפלאו: "המדינות העניות ביותר באירופה הסתכלו עלי ברחמים. אמנם יש לנו בתי חולים מפוארים וציוד מפואר, אך מבחינת הגירת רופאים מערבה, אנחנו כמו מדינות מזרח אירופה. אנשים מתים וימותו בגלל מחסור ברופאים, ואתם אנשי האוצר, כבר לא תהיו שם כשזה יקרה". 

 

"לא הכירורגים במשבר, עם ישראל במשבר"

יו"ר איגוד הכירורגים, ד"ר ריקרדו אלפיסי, הבהיר: "מי שנמצא במשבר אלו לא הכירורגים, אלא עם ישראל - מי שבמצוקה וחולה סרטן, נפגעי תאונות דרכים או אנשים שחס וחלילה נפגעו בפיגועים. להיות כירורג כללי זה כמו להיות טייס. חוסר התקנים והעומס, גורמים לכך שקיבלנו אחוז לא קטן של אנשים שלא יכולים להיות לא טייסים ולא כירורגים".

 

באיגוד לטיפול נמרץ ילדים הבהירו כי בשל מספר המועט של הרופאים, יהיה צריך לסגור את היחידה לטיפול נמרץ ילדים של בית חולים העמק בשנים הקרובות, לאחר שהרופא היחיד שם יפרוש לפנסיה ואין לו מחליף. 

 

באיגוד לרפואה פנימית ציינו כי בעשור האחרון ירד מספר המתמחים ביותר מ-100% ואין מי שיטפל בדלקות הריאה, בהתקפי הלב ובחולים המונשמים. ד"ר דב דיקר, יו"ר האיגוד לרפואה פנימית, אמר בדיון כי "אם היו יושבים כאן אלופים בצבא שהיו אומרים שחסרים חיילים כדי להגן על הגבולות - הרי שהיה קם קול זעקה. אנחנו אלה ששומרים על החיים, ואין לנו חיילים לשמור על חיי החולים במדינה. יש 120% תפוסה במחלקה, שבע-שמונה תורנויות בחודש, אין הרבה רופאים שמוכנים לעבור את זה".

 

"צריכים 800 רופאים חדשים כל שנה - יש לנו 400"

ד"ר לאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית, אמר: "יום יום נפגעת הזמינות והנגישות של שירותי הבריאות, ונפגעים היקף ואיכות הטיפול". בהתייחסו לנתון לפיו בישראל בממוצע 3.3 רופאים ל-100,000 איש ואמר: "אלה מספרים אופטימיים. יש הרבה רופאים שעובדים בחו"ל, או רופאים שעברו למקצועות אחרים בחברות התרופות ובהייטק. הרבה רופאים עוברים למשרה חלקית או למערכת הפרטית ואלו שנשארים עובדים יותר קשה ורוצים לעזוב. אנחנו חייבים 800 רופאים חדשים כל שנה. כרגע, ישנם בין 400 ל-450".

 

ד"ר אידלמן ציין כי יש לנקוט במספר צעדים כדי להוציא את המערכת מהמשבר: להגדיל את מספר הסטודנטים, להגדיל את מספר התקנים כדי לקלוט רופאים שלמדו בחו"ל, להעלאות את גיל הפרישה של רופאים לגיל 70 בהסכמה בין הרופאים למעסיקים, ולשפר את תנאי שכר ברפואה הציבורית, כך שרופאים ימשיכו לעבוד ברפואה הציבורית.

 

בשיחה עם ynet לאחר הכנס, נשאל ד"ר אידלמן על המחיר שמשלמים החולים: "החולים משלמים בבריאותם ולעתים בחייהם בגלל המחסור ברופאים", הדגיש, "זה לא אתי לתת דוגמאות, אבל כשרופא עייף כי הוא עושה 12 תורניות בחודש,

הוא טועה יותר והחולים משלמים מחיר. כשאדם מחכה שלוש-ארבע שעות במיון, הוא משלם מחיר. זה לא גזירה משמיים, בכוונה מייבשים את מערכת הבריאות כדי לחסוך כסף. מהאיום האירני ייפגעו אולי 300 איש, אבל מאות ואלפים כל שנה סובלים ממחסור של רופאים."

 

חברת הכנסת ד"ר רחל אדטו, שארגנה את הכנס, ציינה כי העיתוי אינו מקרי, וקשור לדיוני תקציב 2011-2012. יש לציין כי הדיון קשור גם, קרוב לוודאי, למו"מ על שכר הרופאים שצפוי להיפתח אחרי החגים. "תפיסת עולמו של האוצר היא כי אין מחסור ברופאים", ציינה אדטו, "וקרוב לוודאי שגם דיוני התקציב יהיו ברוח הדברים האלה. כל מי שמערכת הבריאות יקרה ללבו חייב לצאת עם מסר שלא בא בחשבון לא להתייחס למשבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצעירים בוחרים. אילוסטרציה
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים