שתף קטע נבחר

 

מנכ"ל W3C: אינטרנט לכל ודו קיום טכנולוגי

ג'ף ג'אפי, ראש הארגון שאחראי על סטנדרטים ברשת, מאמין שיהיה דו-קיום טכנולוגי בין פלאש ל-HTML5 וטכנולוגיות אחרות, ואומר שהסטנדרטיים העתידיים צריכים לפתור בעיות נגישות לרשת

ההכרזה על מחשב האייפד של אפל, הביאה גם למלחמה מתוקשרת בין חברת אפל, לחברת אדובי מפתחת טכנולוגית הפלאש, לאחר שהיה בעבר בין החברות שיתוף פעולה. אפל, מצידה מאמינה בסטנדרטים פתוחים לפיתוח, ובהם תקן ה-HTML5 ומסרבת להכניס את הפלאש למכשיריה. סטיב ג'ובס אף תקף בעצמו את אדובי ואת הפלאש - מה שגרר חילופי האשמות והחריף את העימות.

 

"אני לא רוצה להגיב על מלחמות", אומר ל-ynet ג'ף ג'אפי, מנכ"ל ה-W3C. זהו ארגון שאחראי על הסטנדרט, או התקינה של פיתוח לאינטרנט, וכרגע מקדם את HTML5. מדובר פלטפורמת פיתוח שעליה אמור להתבסס כל מה שקשור לאינטרנט ולגלישה - אתרים, יישומים וכמובן דפדפנים - שלאט לאט מאמצים את הטיוטות של HTML5 ומבצעים בה ניסויים.

 

ג'אפי עם ג'ובס

היתרון הגדול של פלאש היה הצגת תכני וידאו, יישומים מורכבים ואנימציות. כך, למשל, ביוטיוב ואתרי שיתוף הווידאו שנגן הפלאש שלהם איפשר לצפות בווידאו במגוון דפדפנים ומערכות הפעלה. החסרון - אדובי שולטת באופן בלעדי בפלאש. יוטיוב כרגע עורכת ניסויים בהצגת וידאו באמצעות HTML5 במקביל לפלאש, וכן הציגה כבר מזמן יישום לאייפון שמאפשר לצפות בסרטים שלה ללא פלאש.

 

פלטפורמת HTML5 שאמורה להיות מיושמת באופן נרחב עד סוף 2011, כבר מציעה חלופה לפלאש, ועל כן מקבלת חיזוקים מאפל.

 

ג'אפי אומר שיש בה הרבה מעבר לווידאו ושמדובר בפלטפורמת פיתוח עשירה מאוד. ד"ר ישע סיוון, מאיגוד האינטרנט הישראלי (המייצג את ה-W3C בארץ), הדגים במהלך הראיון משחק טטריס לאייפון שמבוסס כולו על HTML5. סיוון הסביר שהמשחק לא דורש חיבור לרשת, ופועל באופן מקומי לחלוטין על האייפון.

 

האם זה אומר שהפלאש ימות? ג'אפי, שהגיע לארץ כאורח של האיגוד, חושב שלא. "חדשנות מגיעה לפעמים בצורה קניינית, זה חלק מהשוק", הוא אומר, "צריך לעודד אותה.

 

ככה אלפי פרחים פורחים. כשהתעשייה מכירה בכך שיש טכנולוגיה שצריך לפתח באופן סטנדרטי, מגיעה התקינה". ג'אפי חושב שיהיה "דו קיום" בטכנולוגיה, מאחר שפלאש הוא פופולרי היום, ויש לטכנולוגיות בתעשיה הזו חיים ארוכים, לדבריו.

 

מלחמה נוספת בטכנולוגיית הרשת נוגעת לפטנטים. בעוד החברות הגדולות מבקשות אישור לפטנט עבור יישומים מאוד קטנים וספציפיים של עבודה מול המחשב, או עבודה ברשת, קהילת הקוד הפתוח סבורה שפטנטים עוצרים את הקידמה ומונעים אפשרות לפיתוח טכנולוגיה.

 

ב-W3C מאמינים, על פי ג'אפי, שלחברות יכול להיות פטנט על טכנולוגיה, אך אם היא מתקבלת כתקן, על החברה לשחרר אותה לשימוש חופשי מבלי לגבות עליה תמלוגים.

 

עם זאת, ג'אפי אומר שלא פשוט להחליט איזו טכנולוגיה נחשבת בסיסית מספיק על מנת להחליט אם הפטנט שלה יהיה חופשי. "אם למשל מישהו מפתח טכנולוגיה לדיחסה של קובצי קול, האם זה בסיסי? אני לא יודע. צריך לבחון אם זה מטפל במקרים נקודתיים או חיוני לכל הרשת. הפרטים הקטנים הם מה שקובעים".

 

לא מכתיבים מדיניות פרטיות, רק מספקים כלים

הפס הרחב וטכנולוגית הפיתוח ברשת מאפשרים בשנים האחרונות להעביר משימות מהמחשב שלנו, ל"ענן" - כלומר לעבוד עם הדפדפן או עם יישומים קלים. נוסף על המייל שלנו, גם עריכת תמונות, כתיבת מסמכים והכנת מצגות - אפשריים כולם באופן מלא באינטרנט, עם אפשרות לשתף חברים ועמיתים בעבודה.

 

ג'אפי אומר שאנחנו עדיין נמצאים בתחילת הדרך, מאחר שלארגונים עדיין יש פחד וחשש מענייני אבטחה כאשר חולקים את המידע ברשת.

 

ומה עם המשתמש הפרטי? האם החשש מפרטיות בעקבות בעיות הפרטיות בגוגל ובפייסבוק יגרום לו לחשוש לעבור לשירותי ענן? "בני הדור הצעיר גדלו בסביבה של אינטרנט. הם מרגישים יותר בנוח עם מידע פרטי, והם עדיין מודעים לדיונים שיש על כך".

 

עונה ג'אפי. "ב-W3C אנחנו דואגים שתהיה אפשרות לאנשים לבחור לעצמם, אז אנחנו לא מכתיבים מדיניות. למשל בנושא תוכן, אנחנו לא אומרים מה מותר או אסור שיהיה באינטרנט אלא דואגים שתהיה טכנולוגיה שתאפשר לאנשים יכולים לבחור אם לצרוך תוכן מסוים".

 

בעתיד: סטנדרטים עבור אינטרנט לכל

אחרי ש-HTML5 יאפשר לספק וידאו, אנימציה ויישומים מתקדמים, מה יהיה בדפדפנים הבאים ומה יניע את הטכנולוגיה שתגיע בעתיד? "אנחנו חושבים על אינטרנט לכל", אומר ג'אפי. לדבריו, תוכנית העבודה העתידית מתבססת על ניסיונות להבין מה מונע היום מאנשים לגלוש באינטרנט - דבר שיוצר פער דיגיטלי ותרבותי ועל כן יש לפתח פתרונות נגישות.

 

"חלקים גדולים באוכלוסיה בעולם עדיין לא יודעים קרוא וכתוב", הוא אומר, "האם הם יוכלו לקבל גישה טובה יותר לרשת אם יהיה זיהוי קולי? זו טכנולוגיה שאנחנו עובדים על פיתוח שלה". בנוסף, הוא אומר שבעיה אחרת היא ידיעת שפה, ולכן יש לפתח כלי תרגום טובים יותר והתפקיד של ה-W3C הוא ליצור סטנדרטים עבור הטכנולוגיה הזאת.

 

בנוסף, הארגון עובד על פיתוח סטנדרטים לממשקים - זיהוי כתב יד, ממשק-רב מגע ועוד. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'אפי - אינטרנט לכל ודו קיום טכנולוגי
צילום: מתוך אתר ה- W3C
מומלצים