פיתוי לאסד: בכירי חברות מארה"ב הגיעו לדמשק
מחלקת המדינה האמריקנית שיגרה לבירה הסורית כמה בכירים מהחברות הטכנולוגיות המובילות בעולם, כמו מיקרוסופט ודל. המטרה: להציג לאסד מה יוכל להרוויח אם יתרחק מאיראן
"מיקרוסופט", "דל", "סיסקו" ו"סימנטק" הן רק חלק מהחברות שאינן יכולות לפעול בסוריה בגלל החרם האמריקני. אולם בכירי החברות הללו נשלחו לדמשק על ידי הממשל האמריקני בניסיון לפתות את הנשיא בשאר אסד לזנוח את איראן ולחבור למערב.
הממשל האמריקני הטיל סנקציות על משטר אסד ב-2004 במהלך כהונתו של הנשיא ג'ורג' בוש הבן. הכנסת סוריה לרשימה המצומצמת של "מדינות טרור" הולידה איסור על מכירת טכנולוגיות רבות לדמשק. בשנה שעברה ריככה ארה"ב את האמברגו והתירה לבואינג למכור חלקי חילוף למטוסי נוסעים בניסיון לקדם דיאלוג.
היוזמה האחרונה של מחלקת המדינה בוושינגטון היתה לשגר בכירים מהחברות הטכנולוגיות המובילות בארה"ב ובעולם כדי להדגים לסוריה מה היא תוכל להרוויח אם תתנתק מאיראן. משלחת הבכירה נחתה אתמול בדמשק לביקור בן ארבעה ימים, הכולל פגישה עם צמרת הממשל הסורי, לרבות אסד עצמו, וכן עם אנשי עסקים ואקדמאים מקומיים.
העיתון "וול סטריט ג'ורנל" דיווח שהיוזמה הייחודית עוררה מחלוקת בוושינגטון על רקע הדיווחים שסוריה העבירה לחיזבאללה טילי סקאד. במחלקת המדינה הדפו את הביקורת בטענה שהמשלחת היא המבחן האמיתי לבדוק לאן מועדות פניו של אסד. מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, דבקה בעמדתה לפיה פיתוח טכנולוגי בסוריה יחשוף את אזרחיה למידע, לדמוקרטיה ולחברה פתוחה.
יוזמות אחרות של ממשל אובמה נתקלו אף הם בביקורת. למשל, הסנאט מעכב את מינויו של רוברט פורד לשגריר ארה"ב בדמשק עד לבירור הדיווחים לגבי
מעורבותה של סוריה בהעברת הטילים. מזכירת המדינה קלינטון טענה שדווקא בגלל אירועים כאלה דרוש דיפלומט בכיר בסוריה שיעביר מסרים לנשיא.
מאמצי ממשל אובמה ב-16 החודשים האחרונים לפתוח דיאלוג פורה עם סוריה נפלו על אזניים ערלות. ארה"ב אמנם זכתה לשיתוף פעולה חלקי מצד אסד בבלימת מעבר ממחבלים מסוריה לעיראק. אולם כל מאמץ אחר וביקורי בכירים אמריקנים, לרבות השליח המיוחד ג'ורג' מיטשל, הסתיימו ללא תוצאות.