שתף קטע נבחר

 

האם ה-PC עומד למות?

אף אחד עוד לא חותם על תעודת פטירה, אבל יורשים לכתר כבר יש. ה‭PC-‬ הישן והטוב הולך ומאבד מכוחו לטובת המכשירים הניידים - נטבוקים, טאבלטים, סמארטפונים - ומאיים לקבור עמו את מיקרוסופט. מי תחליף אותה?

לפני עידן ועידנים, בשנת ‭,1996‬ לאחר שהודח מראשות אפל, העניק סטיב ג'ובס ראיון למגזין ‭.Wired‬ האם, נשאל שם, ימשיכו המחשבים האישיים לעצב את האופן שבו אנחנו מתקשרים עם טכנולוגיה? התשובה שלו היתה כמעט נבואית: "ברגע שאין לי צורך בשטח אחסון מקומי, כשאני חי בעולם מקושר - נפתחות בפניי אפשרויות חדשות‭."‬ לפני כחודשיים, כשהאייפד של אפל הגיע לחנויות, כבר היה ברור לגמרי על אלו אפשרויות הוא דיבר.

 

ג'ובס, והוא לא לבד, משוכנע שהמחשבים האישיים כפי שאנחנו מכירים אותם - שולחניים, ניידים, מתוצרת אפל או מתוצרת חברה אחרת - יהפכו למוצר נישה ויוחלפו בטאבלטים (מחשבי לוח) וסמאטרפונים.

 

"כשחיינו בחברה חקלאית נהגנו במשאיות משום שזה מה שאתה צריך כשאתה מנהל חווה, אבל כשאנשים עברו לחיות בערים הם החליפו את המשאיות במכוניות פרטיות. לדעתי, מחשבים אישיים יהיו כמו משאיות: פחות אנשים יזדקקו להם‭,"‬ אמר נשיא אפל בוועידת ‭D8‬ של הוול סטריט ג'ורנל, שנערכה לפני כשבועיים.

 

קל להתייחס בביטול לתחזיתו של ג'ובס, במיוחד לנוכח הנתונים המדווחים על צמיחה של כ‭22%-‬ במכירות המחשבים האישיים ברבעון הראשון של ‭,2010‬ אבל גם הוא מודה שלא מדובר בשינוי מיידי, אלא בתהליך שייארך מספר שנים. וכאן אין צורך ביכולת ניבוי כדי להסכים.

 

אנחנו חיים בעולם אלחוטי, שבו הניידות והזמינות בכל מקום ובכל עת היא עניין חיוני ומובן מאליו, ועקבותיה של המהפיכה הזו ניכרים היטב בנתונים הכספיים של תאגידי הטכנולוגיה - מ‭HP-‬ ועד ‭,HTC‬ מנוקיה ועד גוגל: המחשבים השולחניים מאבדים את הבכורה לטובת ניידים, שמפנים את מקומם לנטבוקים, וכל אלה יחדיו מחווירים לעומת היקף השימוש בטלפון הסלולרי, שחוצה יבשות ותרבויות. הקרב על השליטה בטריטוריות רק מתחיל, אבל הוא נטול חוקים ולא פוסח על אף אחד: אפל, מיקרוסופט, גוגל, דל, נוקיה, ‭,HP‬ אסוס, אינטל ומי לא.

 

נכון שלג'ובס יש אינטרס מובהק לשפוך שמן למדורה ולעורר דיון בנושא. שני אינטרסים, ליתר דיוק - אייפד ואייפון שמם. אבל למגמה שהוא מדבר עליה יש ראיות מוצקות. כבר בשנת 2005 מכרה אפל יותר נגני אייפוד ממחשבי מקינטוש והמצב לא השתנה מאז - בחודש מאי נמכרו בארה"ב 200 אלף מכשירי אייפד, שהותירו את מחשבי המק (ואת האייפודים) זנוחים על המדפים. אין ספק שהמהלך הנשכח מ‭,2007-‬ שינוי שמה של ‭Apple computers‬ לסתם ‭,Apple Inc‬ היה חלק מהותי מהעתיד שאותו התווה ג'ובס לחברה שייסד.

 

המכשול העיקרי בפני עתיד כזה הוא צוואר בקבוק צר וטורדני, המונע בינתיים מחזון הניידות והאלחוט להגשים את מלוא הפוטנציאל שלו: רוחב הפס. הפופולריות של הגלישה באייפון המחישה, שמפעילות הסלולר אינן ערוכות בינתיים לצריכה כה נרחבת של תכנים באמצעות הרשתות שלהן.

 

המקרה של Slate

רבים מסתייגים מהאופן שבו ג'ובס מוציא לפועל את חזונו, ותוהים האם המחיר לא גבוה מדי. אחד ממבקריו החריפים, העיתונאי דניאל ליונז (הידוע בכינוי "סטיב ג'ובס המזויף‭,"‬ ששימש אותו לכתיבת בלוג שבו התחזה למנכ"ל אפל‭,(‬ ציין באירוניה, כי מיחשוב ה"ענן" (ההסתמכות על מאגרי המידע ברשת) שעליו בנויה המהפיכה, מחזיר את כולנו לעולם של ריכוזיות ושם קץ לחירות שהציע ה‭.PC-‬

 

יש גם סייגים מסוג אחר; אחת החברות שיש לה הכי הרבה להפסיד אם או כאשר התחזית של ג'ובס תתממש, היא מיקרוסופט. האיש העומד בראשה, סטיב באלמר, דיבר אף הוא ב‭D8-‬ ותוך שהוא שולח עקיצות לעבר אפל, נאלץ להסכים לתחזית של יריבו, לפחות בחצי פה: בשורה התחתונה, אמר באלמר, המחשבים האישיים תמיד יהיו איתנו, מכיוון שהצרכים שהם משרתים לא ייעלמו, אבל נכון שהם צפויים ללבוש צורה אחרת.

 

לצידו של באלמר החשה ריי אוזי, ארכיטקט התוכנה הראשי של מיקרוסופט, והאיש שאחראי לכך שענקית התוכנה מעזה בכלל לטבול רגליה במיחשוב הענן (ראה עמודים ‭- 7-6‬ מהשבוע זמינה חינם גירסת רשת מצומצמת של אופיס‭.( ‬באלמר אמנם ניסה לשדר נינוחות כשטען כי למיקרוסופט אין בעיה להתמודד בשוק הזה, שכולל מתחרים חדשים וכללי משחק שונים.

 

אבל החזיתות בהן החברה שלו נדרשת להתמודד הולכות ומתרבות: כבר לא מדובר רק באיום על אופיס או על אקספלורר, התהליכים הטכנולוגיים מאיימים אפילו על חלונות הבלתי מנוצחת. האנליסט ג'ו ווילקוקס כתב לאחרונה טור שכותרתו "עידן חלונות נגמר‭."‬

 

לדבריו, מיקרוסופט נמצאת היום במקום בו היתה IBM עם מחשבי המיינפריים שלה בשנות ה‭,80-‬ בתחילת ימי המחשב האישי. "השינוי בלתי נמנע, ומיקרוסופט לא יכולה להימלט מגורלה‭,"‬ קבע.

 

במצבה הנוכחי, מיקרוסופט של באלמר בהחלט תתקשה להתמקם בנחת בראש רשימת החברות המועמדות לשליטה בשוק החדש שנוצר, המורכב ממחשבי לוח וסמארטפונים, והיא סופגת מכה אחרי מכה. ‭,HP‬ ששיתוף הפעולה המסורתי שלה עם מיקרוסופט סייע לשתיים לכבוש את עולם המחשבים, ביצעה באחרונה מהלך שבאלמר בוודאי מגדיר כתקיעת סכין בגב: היא רכשה את חברת פאלם והצילה אותה מקריסה מוחלטת.

 

אבל לא אלטרואיזם הניע אותה, אלא כרטיס הכניסה המצורף לעולם החדש: ‭- WebOS‬ מערכת ההפעלה הניידת והמשובחת של פאלם, שעליה יתבסס ‭,Slate‬ מחשב הלוח של ‭.HP‬ במקור אמור היה Slate לצאת לשוק כשעליו מותקנת חלונות ‭.7 ‬

 

מסיבות השמורות עימה, מיקרוסופט ביטלה במקביל את פרויקט ‭,Courier‬ מחשב הלוח העתידי המבטיח שלה, וזמן קצר אחר-כך חוותה טלטלה נוספת: צמד הבכירים שעמדו בראש חטיבת הבידור - והיו אחראים בין השאר על עסקי הסלולר, המשחקים והחומרה - התפטרו מתפקידם בתקופה קריטית למדי. על-פי השמועות, הם למעשה הודחו לאור עיסקת HP - פאלם, על משמעויותיה הבעייתיות.

 

באלמר, שהתייחס לנושא באותה ועידה, הודה כי ענקית התוכנה כשלה עד כה בעולם הסלולרי (מערכת ההפעלה הסלולרית החדשה שלה, ‭,phone Windows‬ מתמהמהת כבר שנים‭.(‬ "הובלנו במשחק ועכשיו אנחנו במקום החמישי‭,"‬ אמר בצער, בעודו מחמיא לאפל וסונט בגוגל על שאינה מתמקדת במערכת הפעלה אחת.

 

שוק אחרי שוק

בזה הוא צודק. לא לגמרי ברור מדוע גוגל זקוקה ל‭,Chrome OS-‬ מערכת ההפעלה שלה לכל מה שאינו סלולרי, שתושק בסתיו. רק לפני כמה שבועות כבר נחשפה ‭,Froyo‬ גירסה ‭2.2‬ המסקרנת של אנדרואיד. כבר הוכח כי אנדרואיד מסוגלת לעבוד גם על מחשבים למיניהם.

 

בכל מקרה, ברור שגוגל הופכת לשחקנית בולטת בשוק הניידים למיניהם: אנדרואיד עושה חיל בשוק הסלולר (בארה"ב היא אפילו הצליחה לעקוף את אייפון ולהדיחו מהמקום השני, אחרי בלקברי‭.(‬

 

כדי להתגרות עוד קצת באפל, בכנס נחשפה גם ההרחבה המתוכננת לחנות היישומים המקוונת אנדרואיד מרקט - המקבילה לאפ- סטור של אפל - שתהיה זמינה מעתה לא רק בסמארטפונים ותאפשר לרכוש גם שירים. נשמע קצת כמו אייטיונז (החנות המקוונת הסופר-פופולרית של אפל למכירת מדיה‭,(‬ לא?

 

נראה שכמו בכל תחום, גם בתחרות על לב הצרכן הנייד מי שינצח יהיה מי שישכיל להעניק לו את חוויית השימוש המוצלחת ביותר ואת התוכן המגוון ביותר. מה שהפך את המוצרים של אפל לפופולריים כל-כך לא היה רק העיצוב המלוטש - זו תכונה שהיתה גם למקינטוש - אלא הפשטות וקלות ההפעלה שנגזרו ממערכת ההפעלה וגם מהתוכן העשיר שהגיע איתם (ברגע שגם חברות הבידור וגם המפתחים הבינו שאם אתה לא שם אתה לא קיים‭.(‬ קצת משעשע להיזכר שהיצע מגוון של תוכנות היה אחד היתרונות המובהקים של חלונות על פני מערכות הפעלה אחרות.

 

גוגל, נוקיה ואחרות מודעות לכך. נוקיה, שמצבה זהה למדי לזה של מיקרוסופט (היא שולטת בשוק הסלולר העולמי ממש כשם שמיקרוסופט שולטת בשוק המיחשוב - לשתיהן זה לא עוזר‭,(‬ משקיעה בחנות המקוונת Ovi ועורכת ניסויים במערכות הפעלה שונות (לרבות Meego מבוססת הלינוקס‭.(‬ גם ‭,HP‬ כאמור, מבינה זאת היטב ולכן כנראה השקיעה ‭1.2‬ מיליארד דולר בפאלם הגוססת.

 

קשה לענות על השאלה מי במקום מיקרוסופט תדאג למלא את מקומו של המחשב האישי בחיינו, אבל זו שיש לה את הסיכויים הטובים ביותר בשקלול הכולל היא גוגל, ששולחת זרועות גם לטלוויזיה ותשתיות.

 

גם אם נתעלם לרגע מ‭Chrome OS-‬ המסתורית, אנדרואיד ‭2.2‬ עשויה לגבור על ‭,iOS4‬ הגירסה הרביעית של מערכת ההפעלה הניידת של אפל, שעליה מבוססים אייפון 4 החדש ובקרוב גם האייפד. אפילו "סטיב ג'ובס המזויף‭,"‬ ליונז, הצהיר לא מכבר שינטוש את האייפון שלו לטובתה. זה אולי לא נשמע הרבה, אבל החברה שכובשת שוק אחרי שוק בהתמדה ובשקדנות כבר הוכיחה את עצמה לא פעם, ובהחלט עשויה להפוך למיקרוסופט החדשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם ימות המחשב האישי?
באדיבות Greenpeace
מומלצים