שתף קטע נבחר

שני תינוקות הושארו לבד עם בקבוק חלב – ונחנקו

תוך מספר ימים הגיעו שני תינוקות ללא רוח חיים לחדר המיון של בי"ח "שערי צדק" בירושלים. שניהם נחנקו לאחר שהושארו לבדם לשתות בקבוק חלב. רופאים בכירים ל"ידיעות אחרונות": השכבת הילדים עם בקבוק ללא ההשגחה עלולה להיגמר באסון

שיר ערש, נשיקה ובקבוק לפני השינה. הורים רבים לא יודעים ששגרת הלילה הזו עשויה להיגמר באסון. שני תינוקות נחנקו החודש למוות לאחר שהושארו לבדם עם בקבוק חלב במיטה. הרופאים סבורים כי החלב המשיך לזרום לגרונם אחרי שנרדמו – וחסם את דרכי הנשימה שלהם.

 

שני מקרים בתוך חודש

לחדר המיון של בית החולים "שערי צדק" בירושלים הובהל לפני כמה שבועות תינוק בן

שבעה חודשים, שהוריו השכיבו אותו לישון עם בקבוק בעגלה. שעות לאחר מכן נבעתו לגלות כי הילד, שעדיין החזיק בפיו את הבקבוק הריק, לא נושם. לרופאים לא נותר אלא לקבוע את מותו.

 

ימים ספורים לאחר האירוע נקבע באותו בית חולים מותו של פעוט בן שנה וחודשיים, שנפטר בנסיבות זהות במיטתו. בפיו ובחלל בית הבליעה שלו התגלו שאריות של חלב. מנהל אגף הילדים של "שערי צדק‭,"‬ פרופ' פרנסיס מימוני, הגיב לאירועים הטרגיים באומרו כי "מדובר בתופעה נדירה אך מוכרת, שמתרחשת בכל העולם. לצערנו, בגלל חוסר מודעות, היא התרחשה גם אצלנו‭."‬

 

הסכנה הגדולה בהאכלת תינוק בשכיבה ללא השגחה, מסביר מימוני, נובעת מכך שהחלב ממשיך לזרום לפיו גם כאשר הוא כבר ישן. בשנתו, התינוק עלול לשאוף את החלב לריאותיו, במקום לבלוע אותו, ולהחנק בתוך שניות. שימוש בפטמה רב-שלבית, שמאפשרת זרימה מהירה של תוכן הבקבוק, מעלה את הסיכוי לחנק בשכיבה. "אם הזרם חזק, גם כשמדובר בתינוק גדול יחסית, בן שנה ויותר, הנוזל עלול להיכנס לקנה הנשימה ומשם לריאות. במקרה כזה, התינוק אפילו לא יצליח לצעוק לעזרה. הוא פשוט טובע בחלב‭."‬

 

ומה לגבי ילדים שמתעקשים להחזיק את הבקבוק בעצמם, לפני השינה או

במהלך הלילה? "פעוט שיושב בעגלה ורוצה להחזיק את הבקבוק ולשתות לבד כבר הגיע לשלב התפתחותי שמותר לו לעשות את זה‭,"‬ אומר פרופ' מימוני, "אבל אני רואה תינוקות בני שלושה וארבעה חודשים, שלא מסוגלים בכלל להחזיק בקבוק, שמסתובבים בעגלה עם בקבוק תקוע בפה שהאמא מסדרת עם שמיכה וחיתול, כדי לייצב אותו ולוודא שהחלב זורם להם ישירות לתוך הפה. במקרה של חנק, התינוק אפילו לא מסוגל להזיז את ראשו כדי להתחמק מזרם החלב‭."‬

 

הרדמות עם בקבוק: לא רק סכנת חנק

האכלת תינוקות בשכיבה, למרבה המזל, מובילה רק לעיתים נדירות לאסונות מעין אלו.

אולם הרדמת תינוק עם בקבוק עלולה להוביל לסיבוכים נוספים: חלב שנשאר בחלל הפה יכול להוביל ל"עששת הבקבוק‭,"‬ רקבון מהיר של השיניים הקדמיות. שתייה בתנוחת שכיבה גם מעלה את הסיכון לדלקות אוזניים בפעוטות: נוזלים שמצטברים באיזור האחורי של הלוע יכולים לעבור דרך חצוצרות השמע ישר לאוזן. יחד עם החלב עלולים לחדור לצינורות האלה חיידקים הגורמים לדלקות מכאיבות.

 

המסקנה החד-משמעית של הרופא הבכיר: ההשגחה בזמן האוכל היא קריטית. "יש להשאר בקשר עין עם התינוק או הפעוט שאוכל, וברגע שהוא מסיים להוציא את הבקבוק מהמיטה".

 

עד שיגיע האמבולנס: מדריך מקוצר להחייאת תינוקות

1. פתיחת דרכי אוויר

פתחו את פיו של התינוק ובדקו אם הצטברו הפרשות שחוסמות את גרונו. הפכו אותו בעדינות כדי לסלק נוזלים. השכיבו את התינוק על גבו והטו קלות את ראשו - יד אחת תומכת מתחת לשכמות והשנייה מטה מעט את הראש לאחור, כאשר מבטו מופנה כלפי מעלה.


 

2. הנשמה

אם התינוק עדיין איננו נושם, החלו בהחייאה: יש לעטוף לחלוטין את פה התינוק ואת אפו בפיכם ולנשוף שתי נשיפות. בעת הנשיפה יש לוודא שבית החזה מתרומם.

אם לתינוק יש דופק, המשיכו בהנשמות עד להגעת מד"א.


 

3. עיסוי לב

בהיעדר דופק, לאחר שתי הנשיפות הראשונות עברו לביצוע 30 לחיצות חזה (עיסויים). את הלחיצות מבצעים במרכז בית החזה בין שתי הפטמות, באמצעות שתי אצבעות. הנשימו שוב, וחוזר חלילה. המשיכו בהחייאה עד להגעת מד"א.


 

הנתונים באדיבות: איתמר אברמוביץ', סגן מנהל מחלקת הדרכה במד"א

צילום: צביקה טישלר ‬

 

בת חן אפשטיין-אליאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
סכנות נוספות: דלקת אוזנייים ועששת הבקבוק
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים