שתף קטע נבחר

"צה"ל מצפה לציוּת, לא לפשעי מלחמה"

חיילים שהשתתפו ב"עופרת יצוקה" הופתעו לשמוע על העמדת לוחם לדין אחרי שירה למוות באם ובת פלסטיניות, וטענו ש"מי שיצא לרחוב ידע שדמו בראשו". בכירה בפרקליטות הצבאית בעבר אמרה ל-ynet ש"כל חייל יודע שהוא יכול לעמוד לדין"

מאז מבצע "עופרת יצוקה" חלפה יותר משנה וחצי, אבל השלכות האירועים בעזה במסגרת הצבאית מגיעות לשיא רק כעת, עם העמדתו לדיון הצפויה של לוחם גבעתי שירה למוות בשתי פלסטיניות - אם ובת. בעקבות חשיפת ynet על האישום המסתמן בגין הריגה, אמרה אל"מ (מיל') פנינה שרביט-ברוך ש"כל חייל יודע מה מותר ומה אסור במהלך מלחמה, ויודע שאם יפר את ההוראות הוא יוכל לעמוד לדין".

 

שרביט-ברוך, שכיהנה כראש מחלקת דין בינלאומי בפרקליטות הצבאית בזמן הלחימה בעזה, אמרה ל-ynet שעל חיילי צה"ל להיות מודעים להשלכות מעשיהם גם תוך כדי לחימה, ושהדבר האחרון שהמערכת רוצה זה פושעי מלחמה בכסות מדי הצבא. "פגיעה באזרחים חפים מפשע גם במסגרת מלחמה היא בניגוד לאינטרס הצבאי. המערכת מצפה שהחיילים יצייתו לפקודות ולא יבצעו פשעי מלחמה דוגמת הרג מפגינים".


העדויות: בני המשפחה שנורו החזיקו סדינים לבנים (צילום: AFP)

 

לדבריה, היא אינה מכירה את פרטי המקרה במלואם,

 "אוכל לומר כי במקרה בו יוכיח החייל כי הוא היה נתון במצב של סכנת חיים או שאפילו רק התרשל במילוי הפקודות, הרי אין סיבה שהוא יואשם בסעיף כה חמור של הריגה. לכן אני מניחה שאם בכוונת הפרקליטות להגיש כתב אישום בגין הריגה, יש בידיה הוכחות מבוססות ואמינות לאישום שכזה".

 

המשפטנית הבכירה, שבאוניברסיטת תל-אביב סערו הרוחות בהרצאותיה אחרי שהעניקה גיבוי ל"עופרת יצוקה", גם הזכירה ש"היו כבר מקרים במהלך האינתיפאדה השנייה בהם חיילים הועמדו לדין בעקבות פגיעה חפים מפשע".

 

לוחמים: אם עונש - קל מאוד

הידיעה על האישום הצפוי הסעירה לוחמים רבים שהשתתפו במבצע. יש ביניהם הטוענים שהמדינה צריכה לעמוד מאחוריהם ולא לפתוח פתח להאשמות חמורות. "נאסר על האוכלוסייה לצאת לרחובות במהלך הלחימה ואף הייתה הנחיה ברורה שכל מי שיוצא לרחוב דמו בראשו", אמר יאיר בלוך (29) משערי תקווה, שלחם באזור ג'בליה וסג'עייה.

 

בלוך מעיד ש"לא שמעתי בכל שירותי הצבאי על מקרה בו חייל ירה סתם כך, בלי שנמצא בסכנת חיים. אני מאמין בעקבות מקרים קודמים, שהדיווח של ארגון 'בצלם' לפרקליטות היה מוטה וכל מטרתו הייתה להשחיר את פניהם של חיילי צה"ל".

 

הוא מדגיש עם זאת כי אם יוכח שהחייל אכן ירה במפגינים חפים מכל פשע, יש להעמיד אותו לדין. "אך אני רוצה להדגיש שלמלחמה חוקים משלה, וכחלק מהקרבות קורים גם דברים כאלה. לפי ידיעתי נאסר על האוכלוסייה לצאת לרחובות והיתה הנחייה ברורה. לכן אני חושב שאם יעמידו אותו לדין הרי שהעונש יהיה צריך להיות קל מאוד".

 

יוסי, בן 28 ממרכז הארץ, השתתף במבצע כחלק מכוח מילואים של חטיבת הנגב שפעל בפאתי בית חנון ובית להיה. הוא מותח ביקורת על הפרקליטות. "בתור אזרח ששירת גם בסדיר וגם במילואים כחייל קרבי, אני מצפה שהמדינה ששלחה אותי ואת החברים שלי להילחם ברצועת עזה, תעמוד מאחורינו גם כשיש האשמות חמורות כמו במקרה זה".

 

גם יוסי מתקשה להאמין שהחייל ירה באופן שרירותי וללא כל סיבה על קבוצת התושבים.

 "אני מניח שהחייל ירה כי חש בסכנת חיים אמיתית. צריך לזכור שמלחמה היא מצב קיצוני שבמסגרתו לא ניתן תמיד להמתין לפקודת ירי. יכול להיות ששמחבלים יתקרבו לכוח ורק חייל אחד יבחין בהם, ויהיה עליו לפעול מיידית.

 

"בשירות הסדיר שלי נתקלנו לא פעם בקרבות בהם מחבלים הסתתרו מאחורי ילדים, ובמקרה שכזה כן ירינו לעברם תוך ניסיון לגרום למינימום פגיעה בחפים מפשע", הוא נזכר, אך מדגיש: "אם באמת קרה מה שקרה לפי החשדות והוא ירה סתם כך בחפים מפשע, הרי שהוא צריך לתת על כך את הדין".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
"יודעים מה מותר ומה אסור"
צילום: איי פי
בית משפחת חג'אג', ממנו נמלטו בזמן התקרית
צילום: מוחמד סבאח, בצלם
מומלצים