בניין הכנסת הישן נמכר - ונרכש מחדש במיליונים
לאחר שהמדינה מכרה את הנכס לפני שמונה שנים לקבלן בסכום זעום, אישרה ועדת החינוך העברת עשרות מיליוני שקלים לרכישת הזכויות מחדש ולהקמת מוזיאון ב"בית פרומין" בירושלים, מקום משכנה הקודם של הכנסת
בוועדת החינוך של הכנסת נחתם היום (ד') פרק נוסף בסאגה של עסקת נדל"ן תמוהה, הנמשכת מזה עשור. הוועדה אישרה את הסעיף התקציבי של הצעת החוק להקמת מוזיאון ב"בית פרומין" בירושלים, מקום משכה הקודם של הכנסת.
הסעיף שאושר נוגע למימון העלות של רכישת הזכויות לשימור המבנה הישן ולשחזורו. הסכום הלא רשמי נאמד ביותר מ-100 מיליון שקל.
נמכר לקבלן בזול וירכש ביוקר
רכישת הזכויות, עיקר העלות, נאמדת בעשרות מיליוני שקלים. יצוין כי לפני שמונה שנים רכש יזם פרטי את הזכויות האלה במכרז תמורת סכום מגוחך השווה ערך ל-2 מיליון דולר בלבד (כ-10 מיליון שקל בשעתו).
עסקה חוזרת
בית פרומין: סיפורה של שערוריית נדל"ן
צבי לביא
מבקר המדינה עומד לפרסם ממצאים חמורים על עסקה ישנה: פעיל ליכוד התמודד לבד במכרז שבו רכש ב-10 מיליון שקל בלבד את בניין הכנסת הישן, ששוויו מוערך ב-100 מיליון שקלים. מאבק ציבורי מנע מהיזם להפוך את הבניין למגדל לרב-קומות, והכנסת החליטה להפוך אותו למוזיאון, אבל היזם ידרוש, בצדק, פיצוי של עשרות מיליונים. והאם אולמרט קשור לסיפור?
בעקבות לחץ ציבורי על הכנסת, הוקפאו תוכניות ההריסה והבנייה, והחל הקטע החלמאי של הסיפור.
האוצר שמכר את הבעלות על הנכס קיבל אותו מידי היזם בשכירות ל-5 שנים תמורת כ-2 מיליון שקל לשנה. הנכס הושכר עבור בית הדין הרבני האזורי של ירושלים. בתום תקופת השכירות שמסתיימת השנה, היזם יחזיר לכיסו את מלוא השקעתו. כעת, תקצה המדינה כסף לרכישת הזכויות חזרה מהקבלן.
לא כולל הוצאות תפעול שוטפות
הסעיף התקציבי נכנס לחוק על סמך סיכום בין הכנסת לאוצר, לפיו המימון יתקבל מקופת המדינה, אבל יופיע כסעיף חד-פעמי בתקציב הכנסת.
הוועדה סירבה לכלול בו גם את הוצאות התפעול השוטפות של המוזיאון אשר יכללו בתקציב השוטף של הבית לאורך שנים, שהכנסת ריבונית לקבוע אותו בעצמה, ללא אישור האוצר (בדומה למשרד מבקר המדינה ובנק ישראל).
אישור הסעיף משלים את הכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית והוא יתקבל סופית במליאת הכנסת בימים הקרובים. הסעיף לא התייחס לעלות בפועל. הוא קבע רק שרכישת הזכויות לשימור המבנה תסוכם בין האוצר ליזם הפרטי המחזיק בזכויות.
מהכנסת נמסר היום, כי השמאי הממשלתי העריך לאחרונה את שווי הנכס בכ-45 מיליון שקל שישולמו ליזם תוך חצי שנה. אלא שהיזם תובע לפחות סכום כפול שמתקרב לכ-100 מיליון שקל, בנימוק שלא מדובר בהפקעה רגילה אלא בפיצוי שמגיע לו תמורת ביטול עסקה שנעשתה בתום לב, במכרז רשמי.
בסעיף התקציבי שאושר היום נקבע כי כל סכום נוסף שיידרש, יוכרע בין היזם לאוצר בדרך משפטית כל שהיא. מהוועדה נמסר עוד, כי אם היזם יבקש בוררות, האוצר לא יתנגד.
חקירה מחודשת בכנסת הקודמת
המילה האחרונה לגבי הסכום הסופי טרם נאמרה. לפיצויים שישולמו ליזם יש להוסיף סכום לא מבוטל של מיליוני שקלים לשחזור המבנה. הכוונה לשקם את אולם המליאה ולבנות את המוזיאון ב-2 הקומות שמעליו.
התכנית עצמה טרם אושרה ברשויות התכנון והבניה, ובינתיים הוקפאה בהתערבות המועצה לשימור אתרים והכנסת, כשנודעה ברבים לאחר סיום המכרז.
ב-2004 עבר בכנסת בקריאה ראשונה חוק מוזיאון הכנסת כהצעה פרטית ביוזמת הח"כים דאז יורי שטרן ז"ל (ישראל בעליה) ורן כהן (מרצ).
הליכי החקיקה נקטעו במעברים מקדנציה לקדנציה, התחלפות יושבי הראש, ובעיקר בגלל הניסיונות להגיע לפשרות עם היזם שנקלעו למבוי סתום.
החקירה הואצה מחדש בכנסת הקודמת ביוזמת ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי) כשעמד בראש הוועדה לביקורת המדינה, והיום כיו"ר ועדת החינוך.
אורלב שהיה מודע להיסטוריה של עסקת הנדל"ן, הניע את מבקר המדינה לבדוק את פרשת המכרז, נוכח השמועות שלא אומתו כי היזם, אילן רג'ואן, היה מועמד יחיד במכרז.
ממצאי המבקר פורסמו בשנה שעברה והם חושפים תמונה מפוקפקת של התנהלות המכרז. המבקר קבע כי "בתפקודה של ועדת המכרזים היו ליקויים שבגינם נפגע עיקרון השקיפות של עבודתה ועל כן מתגלה קושי לבחון את הדרך שקיבלה בה את החלטותיה".
אורלב. האיץ את החקירה
צילום: גיל יוחנן
אולם המליאה במשכן הנוכחי
צילום: דודי ועקנין
מומלצים