סערת רגשות בים: "המשט גרם לפוסט-טראומה"
בזמן שלוחמי השייטת שנפגעו בהשתלטות על ספינות המשט לעזה עדיין משתקמים מהתקרית, הצליחו מראות אותם אירועים לפתוח פצעים ישנים של מי שחוו על בשרם בעבר אירועים דומים. עד כה, דיווחו לפחות ארבעה לוחמים על החמרה במצבם
אחד החיילים, שהשתחרר רק בקיץ שעבר משירות באחת היחידות הסודיות של החיל, פנה בימים האחרונים לאגף השיקום במשרד הביטחון וביקש לעדכן את התצהירים שם על מצבו, בטענה כי תמונות העימות ב"מרמרה" הציפו בו שוב אירועים קשים שלהם נחשף במהלך שירותו.
אירועי ה"מרמרה". מראות הקרב חלחלו עמוק מדי (צילום: AFP)
אותו בחור התגייס לצה"ל ללא כל בעיה רפואית או נפשית, ובשל אופי שירותו היה חשוף באופן מתמיד לאיום. בתצהיר על מצבו, מסר כי לא קיבל כל הכשרה להתמודדות עם אותם מצבים והשלכותיהם, שהביאו, בין היתר, לכך שהתקשה מאוד להירדם בלילות. בהמשך הידרדר מצבו עד שהחל לסבול מסיוטים של ממש, ואחר כך החליט קצין בריאות נפש להעבירו לאשפוז במחלקה פסיכיאטרית.
הוא ציין כי ניסה תחילה להתמודד עם תמונות העימות בסיפון הטורקית לבדו, אך משהבין שאין ביכולתו לעשות זאת, החליט למסור על כך את הדיווח לאגף השיקום. אלא שזו לא הייתה הפנייה היחידה שנרשמה בתקופה האחרונה במשרדי משרד הביטחון - שכן מלבדו הגישו עוד שלושה לוחמים אחרים לשעבר דיווח על החמרה בתחלואה הנפשית שממנה הם סובלים בשל אופי שירותם.
"מדובר בחיילים שחווים מצב של פוסט-טראומה בגלל מצב קיצוני שאליו נקלעו, בשל חשיפה, גם אם באמצעות כלי התקשורת,
לתמונות ואירועים מאותו הסוג", אמר ל-ynet עו"ד אלי סבן, העוסק בהגשת תביעות למשרד הביטחון. "בספרות המקצועית מוכרת תופעה כזו, שבה אירועים בהווה גורמים לאנשים שחוו מקרים דומים בעברם להחמרה במצבם. אותו הדבר קרה גם במהלך מלחמת לבנון השנייה, כאשר חיילים שלחמו במלחמת לבנון הראשונה דיווחו על מצוקה נפשית שגרמו להם מראות הקרבות באותם אזורים שבהם הם עצמם היו בזמנו".
סבן סיפר כי אותה מימדי אותה תופעה עלולים להתרחב, ועל-כן קרא למי שיחל לחוש סימני מצוקה לנוכח הדברים שלא להתעלם מכך ולנצל את התוכנית שמפעיל צה"ל להתמודד עם מצבים דומים.
Read this article in English