פישר: הצעדים שנקטנו לא בלמו התייקרות הנדל"ן
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, בכנס קיסריה ה-18: "אנחנו יודעים שהצעדים שנקטנו הם לא הדרך הכי טובה לבלום את המחירים. הכי טוב היה להגדיל את ההיצע במקום להגביל את הביקוש"
הציבור נוטה לעתים להאשים משרדי ממשלה בגופים גדולים בחוסר רגישות. מסתבר כי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, דווקא סבור שהציבור לוקה בחוסר רגישות ושהבנק מנסה להגביר אותה. כך עולה מדברים שאמר היום (ד') הנגיד בנאום שנשא בפורום קיסריה של המכון הישראלי לדמוקרטיה, המתקיים בנצרת.
- שטייניץ: אי שירות בצבא חוסם השתלבות בעבודה
פישר התייחס בדבריו להגבלות החדשות שהטיל באחרונה הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל על רכישת משכנתאות ושהגבילו את היקף המשכנתא. "ריבית של 0.5% היא מצב לא נורמלי. מי שלוקח משכנתא צריך להבין כי בעוד כמה שנים הוא ישלם פי-שניים ממה שהוא משלם כיום. זו לא תחזית, אלא תיאור של טבע הדברים. זה לא יהיה טוב בשבילם, בייחוד למשקי הבית הפרטיים".
פישר ציין כי בבנק ישראל מנסים להגביר את רגישות משקי הבית לבעיה הזו כדי לשמור עליהם, ובה בעת גם לשמור על יציבות המערכת הבנקאית ולבלום את העלייה במחירי הדיור.
"אנחנו יודעים שהצעדים שנקטנו הם לא הדרך הכי טובה לבלום את המחירים", אמר פישר. "יותר טוב היה להגדיל את ההיצע במקום להגביל את הביקוש. הממשלה פועלת להגדלת ההיצע, ואם יבנו יותר בתים זה גם יספק תעסוקה במגזר הערבי, וזה חשוב".
עם זאת הוא ציין, כי "כרגע יש בעיה של רשויות שלא משחררות קרקעות ובינתיים אנו לא רואים את ההיצע גדל".
לוודא שיש מנגנון שיבטיח למדינה תגמולים מגילוי הגז
פישר התייחס גם לגילוי הגז בישראל ואמר: "הגז שנמצא שם הוא גדול יחסית למשק שלנו. יש פיקוח על התמלוגים וחשוב לא להפר חוזים, אבל חשוב לבדוק את החוזים. לא צריך להיכנס ללחץ מכל הכרזה של מי שנמצא בשטח ולקחת אותה כעובדה, אלא צריך לבדוק אם אכן יש מנגנון שיבטיח למדינה את התמלוגים שהיא צריכה".