שתף קטע נבחר

87 שנים אחרי האימפריה: העות'מנים מתאחדים

76 צאצאי בית עות'מן, ששלט במזרח התיכון במשך מאות שנים, יתאחדו לראשונה באוקטובר באירוע חגיגי שייערך באיסטנבול. מארגן המפגש ניסה להפיג את חששות הממשלה: "לא רוצים להקים מחדש את השושלת, אין לנו מניע נסתר"

האימפריה מכה שנית. השושלת ששלטה במזרח התיכון במשך מאות שנים אמנם נותרה ללא מדינה, אולם צאצאיה מבקשים לשמר את מורשתם הייחודית. איסטנבול צפויה לארח מפגש ראשון של המשפחה העות'מנית מאז פירוק האימפריה והקמת טורקיה המודרנית ב-1923.

 

המפגש המיוחד הוא פרי יוזמתו של איש העסקים הטורקי ארקן מורת, המנהל קשרים ענפים עם צאצאי העות'מנים שהתפזרו ברחבי העולם. בראיון לעיתון "הורייט" סיפר מורת שהמפגש יתקיים באיסטנבול - שהיתה הבירה של האימפריה - בין 25 באוקטובר ל-1 בנובמבר תחת הכותרת "הסימפוזיון העות'מני".

 

האירוע קיבל את חסותו של הסוכנות האירופית לתרבות, ומוזמנים אליו בני משפחות מלוכה קיימות או שהודחו גם כן מהשלטון בארצותיהם, כמו רוסיה, אוסטריה, צרפת ובריטניה. כך או כך, האירוע יוקדש רובו ככולו

להיסטוריה של השושלת העות'מנית.

  

בין המשתתפים האחרים באירוע יהיו חוקרים מטורקיה והעולם המתמחים בהיסטוריה העות'מנית. "הלוואי שיכולתי להזמין את כולם, אבל המשאבים שלנו מוגבלים. אף על פי כן, גם חברי השושלת מדרגה שנייה מוזמנים לבוא, אם ירצו", אמר איש העסקים.

 

"רצינו להפגיש בין החדש לישן", הסביר מורת וציין שזה לא מקרי שהאירוע יתקיים גם ב-20 באוקטובר - יום השנה להקמת טורקיה המודרנית בידי מוסטפא כמאל אטאטורק. "אין לנו מניע נסתר ואין לנו כל כוונה לנסות להקים מחדש את השושלת העות'מנית. אנחנו רק רוצים שאנשים יכירו אותם. להתכחש לעות'מנים פירושו להתכחש למורשת שלנו", הדגיש.

 

הנציג הקשיש ביותר של השושלת העות'מנית הוא עות'מן בייזיט אפנדי (85) - נכדו של הסולטן האחרון, עבדול מג'יד השני - המתגורר כיום בניו יורק. שאר חברי משפחתו מתגוררים בארצות הברית, בצרפת, בבריטניה, בכמה מדינות ערביות וכמה נותרו בטורקיה. רק 76 מצאצאי השושלת הם מדרגה ראשונה, ומתוכם רק 24 הם נסיכים.

 

מורת טוען שמאז שאיבדו את הסולטנות סובלים העות'מנים ממצוקות החיים,

ובייחוד אפנדי "שאיבד עניין בחיים עד כדי כך שהוא אינו חפץ בתואר 'מנהיג המשפחה'. זה שובר את הלב".

 

האימפריה העות'מנית הוקמה ב-1301 ושרדה במשך יותר מ-600 שנה - תמיד תחת שושלת בית ע'ותמן. בשיא תקופתה היא חלשה על שטחים נרחבים, ועל חורבותיה הוקמו 20 מדינות לאום. ההשפעה העות'מנית ניכרת עד היום בתרבות, בשפה, במטבח ובאורח החיים של מדינות האזור, לרבות ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד כרמון
ארמון טופקפי באיסטנבול
צילום: דוד כרמון
מומלצים