שתף קטע נבחר
 

בכיר ב-OECD: "מאוכזבים שבוטלה ויסקונסין"

ויליאם אדמה, הכלכלן הראשי של ארגון ה-OECD לנושאים חברתיים ויחסי עבודה, נאם בפורום קיסריה ולא חסך ביקורת: "הממשלה יכולה לעשות יותר כדי לאפשר תעסוקת ערבים; תוכנית ויסקונסין סייעה במדינות רבות לצמצום הפערים; חשוב לוודא שמקצועות הליבה יילמדו בבתי הספר"

הצטרפותה של ישראל לארגון הבינלאומי היוקרתי OECD נתפשה בארץ כסוג של הכרה בהצלחתה של הכלכלה הישראלית. אבל מה חושב עלינו נציג של ארגון המדינות המפותחות, המבקר בישראל? ויליאם אדמה, הכלכלן הראשי של הארגון לנושאים חברתיים ויחסי עבודה, שדיבר אתמול (ד') בפורום קיסריה של המרכז הישראלי לדמוקרטיה, לא חוסך מממשלת ישראל ביקורת. 

 

 

"לממשלת ישראל יש מדיניות חברתית שמבוססת על חשיבה רצינה ומעמיקה, אבל היא מתקשה ליישם אותה בשטח", אמר אדמה בכנס שמתקיים בנצרת, "הממשלה לקחה על עצמה כיעד להדביק פער ארוך שנים בין שני המגזרים בחברה הישראלית - היהודי והערבי, אבל היא מתקשה לבצע אותו.

 

"הממשלה יכולה לעשות הרבה יותר כדי לאפשר תעסוקה של ערבים. היינו רוצים לעשות התקדמות בנושא הזה. אפשר לעשות זאת בכלים שמדינות אחרות השתמשו בהם כדי להדביק פער ביחס למיעוטים. צריך לוודא שמעסיקים שזוכים במכרזים ממשלתיים יעסיקו ערבים. ויש מקום ליותר העדפה מתקנת בתוך משרדי הממשלה עצמם. נדרשת השקעה גדולה ביותר בחינוך במגזר הערבי כדי להתגבר על הפער".

 

"להגביר האכיפה נגד העסקת זרים לא חוקיים"

אדמה התייחס, בהקשר לנושא החינוך, גם לעניין נוסף שנמצא בישראל במחלוקת קשה: לימוד מקצועות הליבה בבתי הספר. לדברי אדמה: "כשמשקיעים כסף בחינוך, חשוב לוודא גם שהוא יגיע ליעודו. אם רוצים שילדים ידעו אנגלית, מתמטיקה ומדעים - שזה חשוב, לכל הדעות - צריך לא רק לתקצב את הלימודים אלא גם לכפות על בתי הספר ללמד אותם". 

 

עוד אמר אדמה: "הפערים בחברה הישראלית הם גדולים, ונעשו, לטעמי, כמה טעויות שיקשו על סגירת הפערים הללו. אנחנו מאוכזבים מכך שביטלתם את תוכנית ויסקונסין. זאת תוכנית שנתנה לאנשים הכשרה לעבודה ואפשרויות עבודה וכלים לעזור לעצמם, והיא הצליחה לעשות זאת בישראל כמו במדינות אחרות.

 

"צריך לוודא שיישום התוכנית אינו פוגע באנשים שבאמת אינם יכולים לעבוד, אבל אני חושב שצעדים כאלה דווקא נעשו בארץ. כך גם לתוכנית שהוצמדה לתוכנית ויסקונסין - מס הכנסה שלילי. מס הכנסה שלילי והעלאה של שכר המינימום הם שני כלים מוצלחים שסייעו במדינות רבות גם בהקטנת פערים וגם בעידוד מובטלים לצאת לעבודה".  

 

אדמה התייחס גם לסוגיית העובדים הזרים: "בנושא הזה צריך אכיפה טובה יותר. צריך להגביר את הענישה נגד מעסיקים שמעסיקים עובדים זרים באופן לא חוקי. לפני שמייבאים עובדים זרים במקום עובדים ישראלים, בתואנה שהם מוכשרים למקצועות שישראלים אינם יודעים לעבוד בהם, צריך לוודא שהם אכן בעלי כישורים כאלה ולא סתם עובדים זולים יותר. וצריך להגביר את שיתוף הפעולה עם מדינות אחרות כדי לוודא שחברות כוח אדם שונות אינן מנצלות את העובדים וגובות מהן דמי כניסה מופקעים".

פורסם לראשונה 16/06/2010 21:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פורום קיסריה
צילום: יוסי זמיר
מומלצים