מצרים סוערת: "משפט לרוצחי שאהיד חוק החירום"
המוני מפגינים הציפו את רחובות קהיר ואלכסנדריה והאשימו את המשטרה בהכאתו למוות של צעיר במהלך חקירה. מאז הספיקו השלטונות להחליף כבר פעמיים את גרסתם לאירוע, שזכה לגינוי ארגוני זכויות אדם ואף קיבל נופך בינלאומי
מנת יתר של סמים או אלימות קשה של רשויות השלטון? רחובות קהיר התמלאו אתמול (יום ד') מפגינים זועמים שמחו נגד שלטונות מצרים והאשימו את כוחות המשטרה המקומית באלימות קשה, שהביאה למותו של חאלד סעיד, צעיר בן 28 מאלכסנדריה. על-פי דו"ח הנתיחה הממשלתי שבוצע בגופתו נקבע כי בליעת חבילת חשיש היא שגרמה למותו, טענה מפוקפקת מאוד בקרב חוגים רבים בחברה המצרים, שמאיימת להתפשט לסערה של ממש במדינה והצליחו לגרום כבר לריקושטים במקומות שונים בעולם.
סעיד עצמו נעצר על-ידי המשטרה המצרית לפני כעשרה ימים על-רקע לא ברור. תחילה הסבירו כי נדרס למוות על-ידי מכונית חולפת במהלך מרדף משטרתי אחריו, ואחר כך שינו שם את גרסתם וגרסו כי בליעת הסם היא שהביאה למותו. כך או כך, נראה כי תמונות פניו החבולות שצולמו אחרי מותו משכנעות הרבה יותר, ומעוררות זעם הולך וגובר בקרב האזרחים.
מחאת העם. מצרים אוחזים את תמונות הצעיר, לפני ואחרי (צילום: AP)
אותו האירוע רק מגביר את סערת הרוחות של החודשים האחרונים בחברה המצרית, על-רקע הזעם הרב שהתעורר שם עקב החלטתו של הנשיא, חוסני מובארק, להאריך את תוקף תקנות שעת החירום שם, שהעניקו למשטרה ולמנגנוני הביטחון האחרים במדינה סמכויות להפעיל כוח רב. זו הייתה אולי הסיבה שבמהלך גל המחאה שפרץ תחילה באלכסנדריה ובנותיה והתפשט אחר-כך גם לקהיר, הוכתר כבר הצעיר שמותו הביא לפרוץ המהומות לתואר "השאהיד של חוקי החירום", מה שיכול אולי להעיד כי ניסיונותיהם של השלטונות לדכא את ההתנגדות למהלך לא נשאה עד כה פרי.
אל מימדיה המרשימים של המחאה מצטרפים גם לא פחות מ-280 אלף מצרים שהעדיפו שלא לצאת לרחוב, אך הצטרפו לקבוצות שונות בפייסבוק הקוראות להעמיד לדין את האחראים למעשה. הלחץ הציבורי הורגש היטב גם בארמון הנשיאות בקהיר, מה שהוביל להחלטת התובע הכללי של מצרים להורות על הוצאת גופתו של סעיד מקברה לצורך ביצוע נתיחה חוזרת שלה. אותו מהלך אכן יצא אל הפועל, תחת עיניהן הבוחנות של רשויות החוק המקומיות.
אבל ההסתבכות של שלטונות מצרים לא נותרה רק בגבולות המדינה עצמה, וזכתה כבר לגינויים מצד גורמים שונים בעולם שהביעו תמיכה במחאה האזרחית. פרט לביקורת קשה מצד ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל", נכנסה לתמונה גם ארצות-הברית. מחלקת המדינה הביעה בהודעה מטעמה דאגה ממותו, ואף נמסר כי גורמים בכירים בוושינגטון אף שוחחו בנושא עם מקביליהם בקהיר. דובר מחלקת המדינה, פיליפ קראולי, אמר אף כי ארצו ממתינה לבחון כיצד יבואו רשויות מצרים חשבון עם האחראים למעשה.
גם בפייסבוק. מאות אלפי תומכים
צילום: AFP
מומלצים