שתף קטע נבחר

הסנקציות חושפות: מה איראן מנסה לקנות ואיפה?

רשימת החברות, הגופים והאישים שהכניס הממשל האמריקני ל"רשימה השחורה" שלו, מעניקה הצצה אל מלחמת ההונאה שמנהלת איראן מול המערב בניסיון לקדם את תוכנית הגרעין ואת תוכנית הטילים שלה. בנק הדואר וחברת הספנות הלאומית במרכז

עיון ברשימת החברות וגופים האיראנים שהכניס אמש (יום ד') הממשל האמריקני ל"רשימה השחורה" שלו, מלמדת על מלחמת ההונאה שמנהלת איראן מול המערב, בניסיון לקדם את תוכניות הגרעין והטילים הבליסטיים שלה. הרחבת הסנקציות האמריקניות באה יומיים בלבד אחרי שהאיחוד האירופי הטיל אף הוא עיצומים על חברות איראניות - כדי להחריף עוד יותר את סבב הסנקציות הרביעי של האו"ם. 

 

מהרשימה עולה כי בנק הדואר האיראני ממלא תפקיד מרכזי בהעברות הכספים לתוכנית הטילים, וחשיבותו רק הלכה וגברה אחרי שבנק "סיפה" הוכנס לרשימה השחורה של ארה"ב ושל האו"ם במהלך סבב הסנקציות של 2007. בין היתר, סיפק בנק הדואר שירותים פיננסיים חובקי עולם לפעולות רכש עבור התוכנית הבליסטית.

 

מאחורי המאמץ לחשוף את הפעולות האיראניות עומד תת שר האוצר האמריקני, סטיוארט לוי, וצוותו. כך לדוגמא, גילה לוי שבנק הדואר האיראני העביר מיליוני דולרים בין חברת "הונג-קונג אלקטרוניקס" לבין נהנים משירותיו, בהם הבנק למסחר "טנקון" בצפון-קוריאה, והמשרד לפיתוח בפיונגיאנג שהוא הגוף העוסק במסחר בנשק עבור צפון-קוריאה. יצויין כי "הונג-קונג אלקטרוניקס" הוכנסה לרשימה השחורה האמריקנית לפני שנה בדיוק.

 

בנוסף, הוכנסו לרשימת הסנקציות חברות וגופים שסין ורוסיה מנעו את הכללתם בסבב הסנקציות של מועצת הביטחון. בין היתר מדובר בגופים הקשורים לחיל האוויר ומפקדת הטילים של משמרות המהפכה, המובילים את קידום היכולות הבליסטיות של איראן. לרשימה השחורה הוכנסו חברות כמו "ראה סאהיל" ו-"סיפאניר - מהנדסי נפט וגז", שתי חברות בת של תאגיד הבניה "חטאם אל-אנביה", המשמש כזרוע המתכננת של משמרות המהפכה.

 

מה באמת קורה בחברת הספנות?

תאגיד "חטאם אל-אנביה" מעורב בסלילת כבישים, מנהרות, פרוייקטים להעברת מים, אבל גם להגברת אחזיתם של משמרות המהפכה במגזרי הפיננסים, המסחר והאנרגיה באיראן. לרשימה השחורה של ארה"ב הוכנסו גם שני אישים: מפקד משמרות המהפכה מוחמד עלי ג'עפרי, ומפקד מיליציית הבסיג' הידועה לשמצה מוחמד רזה נקדי.

 

גופים נוספים שהוכנסו לרשימה האמריקנית הם: "ג'וודאן מאהר טוס" – חברה שהופעלה לרכישות עבור הוועדה האיראנית לאנרגיה אטומית, לאחר שחברת "קלאיה אלקטריק" שהיתה אחראית למחקר ולפיתוח של הצנטריפוגות הוכנסה לרשימת הסנקציות בפברואר 2007.

 

מאז 2009, כך לדעת משרד האוצר האמריקני, משמשת "ג'וודאן מאהר טוס" לרכישת ציוד הקשור לגרעין בשווקים הבינלאומים, לרבות מגנטים חיוניים לצנטריפוגות, מתמרים מיוחדים ומכשירי מדידת לחץ הקשורים לתהליך העשרת האורניום. שתי דמויות מרכזיות בפרויקט הגרעין שהוכנסו לרשימה האמריקנית הם: אחמד וחידי, שר ההגנה של איראן, וג'וואד קרימי סאבט.

 

תשומת לב מיוחדת מוקדשת ברשימה החדשה לחברת הספנות הלאומית האיראנית "איריסל", שמנהלת מאמץ הסוואה של צי אוניות המטען שלה על-ידי שינוי שמות ובעלויות. לרשימה הוכנסו 27 אוניות סוחר איראניות בנוסף ל-71 אוניות שכבר מצויה בה.

 

מאז שאיריסל הוכנסה לרשימת החרם, הקימה איראן רשת של חברות קש כדי לחמוק מהסנקציות הימיות. חמש מהחברות הללו נכללות ברשימה החדשה ובראשן "חפאז דריה", שהשתלטה למעשה על מערך המכולות של "איריסל" ופעלה ממשרדיה. חברת קש אחרת היא "סורוש סרזמין אסאטיר", שלקחה על עצמה את משימות הניהול של "איריסל" וגם היא פועלת ממשרדי חברת הספנות הלאומית. חברה שלישית היא "סאפירן פיאם", שהוקמה באפריל 2009 כדי לנהל כמה אוניות של איריסל ואת מערך המטען שלה. שתי חברות קש נוספות - "סייבאו לימיטד" ו-"דייבאו לוגיסטיקס" - הופעלו בהונג-קונג. 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגנטים, מתמדים ומכשירי מדידה
צילום: איי אף פי
ג'עפרי. ברשימה
צילום: רויטרס
אחמד וחידי, שר ההגנה של איראן
צילום: AFP
מומלצים