שתף קטע נבחר

 

האיחוד האירופי: נפתח במו"מ לצירוף איסלנד

27 מנהיגי הגוש אישרו את בקשתה של המדינה הקטנה לפתוח במגעים לצירופה לאיחוד האירופי. המכשולים הצפויים לאיסלנד: בריטניה והולנד דורשות פיצויים, ציד לוויתנים אסור באירופה ואזרחי המדינה כלל לא רוצים להיות באיחוד

מנהיגי האיחוד האירופי הסכימו היום (ה') לפתוח במשא ומתן לצירוף איסלנד לגוש, חרף המשבר הכלכלי החמור הפוקד את המדינה. אולם התעקשות בריטניה והולנד לקבל פיצויים מהמדינה וכן התנגדות למהלך בקרב אזרחי איסלנד עלולה לסכל הרחבת האיחוד.

 

ראשי 27 מדינות הגוש האירופי התכנסו היום בבריסל כדי לדון בגיבוש חזית מאוחדת לטיפול בכלכלה, לאישור סנקציות על איראן וכן כדי לדון באפשרות לצרף לאיחוד את המדינה הקטנה שהגישה בקשה לפני שנה. "זהו יום נהדר לאיסלנד", אמר שליח המדינה לאיחוד האירופי, סטפן יוהנסון.

 

המנהיגים האירופים - בהם נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, קנצלרית גרמניהאנגלה מרקל וראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון - קבעו שאיסלנד "עומדת בסטנדרטים הפוליטיים" כדי לזכות במעמד של מועמדת. אולם ההחלטה שפורסמה בתום הכינוס ציינה שיש "תחומים בהן היא חלשה, כמו הזירה הכלכלית". 


יום עמוס. המנהיגים האירופים בבריסל (צילום: רויטרס)

 

בריטניה והולנד דרשו שהמשא ומתן לצירוף איסלנד יכלול את דרישתן לקבל פיצויים מהמדינה בעקבות פרשת קריסת הבנק האיסלנדי "Icesave". שתי הממשלות שילמו 5.3 מיליארד דולרים לאזרחים בארצותיהן שהשקיעו את כספם בבנק האיסלנדי, ואז איבדו אותו אחרי הקריסה.

 

במשאל-עם שנערך איסלנד בחודש מרס החליטו האזרחים לא לפצות את הולנד ובריטניה. אולם השגריר יוהנסון הבהיר היום: "ממשלתי מחויבת לפתור את הסוגיה הזו במלואה. זה נושא בילטרלי". ראש ממשלת הולנד היוצא, יאן פטר בלקננדה, הבהיר שמדינתו לא מתכוונת לסכל את הצטרפותה של איסלנד לגוש האירופי. אולם "לפני שהיא מצטרפת כחברה מן המניין, עליה לעמוד במחויבויותיה לבריטניה ולהולנד".

 

סוגיה נוספת שעלולה לחבל בסיכויי המדינה הקטנה היא הביקורת הקשה באירופה כלפי תעשיית ציד הלוויתנים האיסלנדית. תקנות האיחוד האירופי אוסרות ציד מסוג זה, אולם איסלנד סירבה עד היום להפסיק. מכשול נוסף עלול

להיות הציבור האיסלנדי עצמו. סקר שפורסם השבוע גילה שרוב אזרחי המדינה כבר לא תומכים בהצטרפות לאירופה. ייתכן שזו הבעיה העיקרית של ממשלת איסלנד, מאחר שהצטרפות לגוש טעונה אישור במשאל-עם.

 

שלוש מדינות מוגדרות כיום כמועמדות לאיחוד האירופי - טורקיה, קרואטיה ומקדוניה - אולם פרשנים מעריכים שאיסלנד תעקוף אותן בקלות. המדינה, שבה כ-300 אלף תושבים, היא כבר חברה בנאט"ו ועומדת במתווה הכללי של האיחוד האירופי למדינות המועמדות לקבלה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איפה הכסף? קמרון
צילום: AP
עסק מלוכלך. ציידים באיסלנד
צילום: AFP
מומלצים