הדם נשפך: רוסיה שוקלת לשלוח כוחות לקירגיזסטן
אחרי ההודעה שמספר ההרוגים בעימותים האתניים עומד כבר על כ-2,000, הודה גורם רוסי שמוסקבה שוקלת להיענות לבקשת הממשלה הקירגיזית, ולשלוח חיילים להגן על מתקנים חשובים. ארה"ב קוראת לחקירה בינ"ל, האו"ם פתח במבצע לגיוס מיליונים
ארצות הברית קראה אמש (יום ו') לקיים חקירה בינלאומית סביב העימותים האתניים בקירגיזסטן, שעות אחרי שראש הממשלה הזמנית של המדינה שבמרכז אסיה, רוזה אוטונבייבה, הודתה שמספר ההרוגים עומד כבר על כ-2,000.
רצח אתני קורע את קירגיזסטן - כתבות אחרונות ב-ynet:
- ראש הממשלה מודה: לפחות 2,000 הרוגים
- קירגיזסטן החלה לקבל סיוע; "משאל העם במועד"
- חשד: בן הנשיא המודח יזם את העימותים
- נשיא קירגיזסטן המודח: אין לי קשר למהומות
גם רוסיה, שדחתה עד כה בקשה של קירגיזסטן לשלוח כוחות לשמירת השלום בעקבות פרוץ המהומות בשבוע שעבר, עושה קולות של מי שנמלכת בדעתה, ומתייחסת ביתר רצינות לחוסר היציבות ברפובליקה הסובייטית לשעבר. אתמול דיווחה התקשורת הרוסית כי כעת מוסקבה שוקלת לשלוח כוחות כדי לשמור על מתקנים מרכזיים במדינה.
העימותים שמציבים את קירגיזסטן בפני הטלטלה הגדולה ביותר שידעה ב-20 שנות עצמאותה, מתנהלים בין כנופיות קירגיזיות לבני המיעוט האוזבקי בדרום המדינה. גל המהומות פרץ ביום חמישי שעבר באזור העיר אוש, הנחשבת למעוזו של הנשיא לשעבר קורמנבק בקייב, שהודח בהפיכה אלימה לפני כחודשיים. האוזבקים מהווים רק 14.5 אחוז מהאוכלוסייה בקירגיזסטן, אך באזור שבו פרצו העימותים מספרם כמעט זהה לזה של הקירגיזים.
תושבים קירגיזים טענו כי האוזבקים עצמם אשמים במהומות, משום שהם נוהגים לתקוף סטודנטים ונשים ממוצא קירגיזי. הממשלה הזמנית, לעומת זאת, טוענת כי את העימותים יזמו תומכי הנשיא המודח בקייב, שמצדו הכחיש. כך או כך, אתמול הודיעה אוטונבייבה כי מספר ההרוגים שעליו דיווחה עד כה ממשלתה - 190 - גבוה כנראה פי עשרה. מספר האנשים שנעקרו מבתיהם וניצבים משני צדי הגבול עם אוזבקיסטן עומד לפי ההערכות על כ-400 אלף.
בראיון שהעניקה לעיתון הרוסי "קומרסנט" ושפורסם אתמול, אמרה אוטונבייבה כי ממשלתה ביקשה מרוסיה לשלוח כוחות כדי לשמור על "מתקנים אסטרטגיים" כגון מאגרים ותחנות כוח הידרואלקטריות. "אנחנו שוקלים את הבקשה הזו. טרם התקבלה החלטה סופית", אמר מקור במשרד ההגנה הרוסי לסוכנות הידיעות הרוסית "איטר-טס". ארגון ביטחוני אזורי שאליו משתייכות בין השאר רוסיה, קירגיזסטן ואוזבקיסטן השכנה כבר הציע לשלוח יועצים וציוד כולל מסוקים, כדי להשיב את הסדר, אך לא חיילים.
עדויות מהדרום: ביזה, הצתות ורצח המוני
אתמול סייר באזור הפרעות תת-מזכירת המדינה האמריקנית, רוברט בלייק. "אנחנו קוראים לממשלה הזמנית של קירגיזסטן לנקוט צעדים מידיים כדי לעצור את האלימות", הוא אמר, והדגיש: "חקירה קירגיזית צריכה להיות מלווה על-ידי חקירה בינלאומית". מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, גיבה את הקריאות לחקירה, ואמר כי העדיפות הראשונה מבחינתו היא להבטיח שהמוני העקורים יקבלו מענה לצורכיהם. "יש לקיים חקירה הולמת", אמר השליח המיוחד של האו"ם לקירגיזסטן, מירוסלב ינקה.
בינתיים פתח באן במאמצים לגייס 71 מיליון דולר באופן דחוף כדי לסייע לנפגעי המהומות. הוא הדגיש כי יש מחסור במזון, מים וחשמל בחלקים מקירגיזסטן, והמצב עלול לפגוע גם בתפקודם של בתי חולים ומוסדות חיוניים נוספים.
אתמול אמרה דוברת סוכנות הילדים של האו"ם יוניצ"ף, כריסטין ברטיאומה, שכמיליון מתושבי קירגיזסטן נזקקים לסיוע
בעקבות המהומות, אשר כללו הצתות בתים, ביזת חנויות ומעשי רצח המוניים. לדבריה, מדובר בהערכה שנועדה לסייע לסוכנויות הסעד של האו"ם לבנות תוכנית הומניטרית למדינה, שתכלול משלוחי מזון, מים נקיים, תרופות וציוד חיוני נוסף.
"אנחנו צריכים להעניק תקווה לפליטים, לשקם את אוש, וליצור עבור מחוסרי הבית את כל התנאים כדי שיוכלו לחזור. רצון טוב בין הקירגיזים לאוזבקים יכול רק לסייע במצב שנוצר", אמרה. האו"ם הזהיר כי המשך חוסר היציבות הביטחונית בקירגיזסטן עלול להפוך את המדינה לבית גידול למיליציות איסלאמיות קיצוניות, המממנות את פעילותן באמצעות הברחות סמים מאפגניסטן השכנה.