מעצר האמהות נדחה; בג"ץ: לבדוק דברי הח"כים
שופטי בג"ץ הורו ליועץ המשפטי לממשלה לבדוק האם בהתבטאויות של נבחרי ציבור חרדים - בפרשת התלמידות בעמנואל - יש עבירה פלילית על החוק. בינתיים, הדיון בעניין האמהות יתקיים ביום שלישי: "ההורים היו מודעים היטב לפסק הדין שניתן, אך הם פעלו בדרכים שונות לסיכולו"
דברים קשים של שופטי בג"ץ נגד נבחרי הציבור, שהתבטאו נגדם בימים האחרונים בפרשת הבנות בעמנואל.
שופטי בג"ץ החליטו בצהריים (יום א') להמשיך ולעכב את ביצוע המאסר של 22 האמהות ולקיים דיון נוסף בנושא ביום שלישי. הם גם מתחו ביקורת על נבחרי הציבור, שהתבטאו נגד בית המשפט והורו ליועץ המשפטי לממשלה לבדוק האם מדובר בעבירה פלילית.
בג"ץ עמנואל - העדכונים האחרונים ב-ynet
- פרוש פתח לשכה במעשיהו: סער ביקש שלא אגיע
- חרדים: אם האמהות ייאסרו - יהיו הפגנות אלימות
- הרב עובדיה: "אל תפנו לערכאות"
- בורג ל-ynet: בעמנואל קמה מדינת החרדים
השופטים אדמונד לוי, עדנה ארבל וחנן מלצר, התייחסו להתבטאויות החרדים נגד בית המשפט - ובעיקר השופט אדמונד לוי:
"במהלך הימים האחרונים נשמעו במסגרת השיח הציבורי המותר גם התבטאויות חריגות ביותר נגד בית משפט זה ובמיוחד נגד אחד משופטיו, וזאת, בין השאר, על ידי נבחרי ציבור. היועץ המשפטי לממשלה מתבקש איפוא לבדוק האם הגיעו הדברים הללו לכאורה לכדי זילות בית המשפט ולהנחות את נבחרי הציבור לגבי המתחייב ממעמדם ומתפקידם".
סעיף 255 לחוק העונשין, אליו מפנים השופטים, עוסק בזילות בית המשפט ונכתב בו כך: "האומר או כותב דבר על שופט או דיין לענין כהונתו בכוונה לפגוע במעמדו, או מפרסם דברי גידוף נגד שופט או דיין כדי להחשיד או לבזות את דרכי השפיטה, דינו - מאסר שלוש שנים, אולם ביקורת כנה ואדיבה לטיב החלטתו של שופט או דיין בדבר שיש בו עניין לציבור לא תהא עבירה לפי סעיף זה".
ל-ynet נודע כי כבר בשבוע שבעבר פנו נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית ביניש, ומנהל בתי המשפט משה גל, ליועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, בבקשה לפתוח בבדיקה על התבטאויות שונות של פוליטיקאים, ועל מאמרים שונים בהם פורסמו דברים חריפים נגד שופטי בית המשפט העליון. במכתב ששלחו לו ציינו השניים, כי התבטאויות אלה הינן חמורות ביותר ויש לעקור אותן מהשורש.
האמהות לא הגיעו למעצר ביום ה'
בעניין האמהות, כתבו השופטים בהחלטתם: "ההורים היו מודעים היטב לפסק הדין שניתן, ולמרות שניתנו להם מאז הזדמנויות רבות לביצועו ללא כפייה, הם פעלו בדרכים שונות לסיכולו".
ביום חמישי הפרו 22 האמהות את צו בג"ץ, כשלא התייצבו לריצוי מאסרן. נציגי ההורים פעלו מאז למנוע את מאסר הנשים, והגישו בקשה נוספת ודחופה לבג"ץ בעניין, בשל "נסיבות מיוחדות, כל אחת וסיבותיה עמה". בין היתר הוזכרו נשים בהריון מתקדם, וכאלו שמניקות ומטפלות בילדים רבים. הם צירפו מסמכים חסויים, שחלקם התקבלו משירותי הרווחה.
גורמים בחסידות סלונים , שאנשיה הם שסירבו לביטול ההפרדה בבית הספר בעמנואל בהוראת בג"ץ, אמרו ביום שישי כי כמה
מהנשים התמוטטו "מהלחץ הנפשי שכרוך במאסר". בהתייעצות שהתקיימה עם שאר הנשים ועם בעליהן הוחלט, כי כל האמהות לא תתייצבנה - ואז גם נעשתה הפנייה לערכאות.
בינתיים, התגודדו הלילה מאות חרדים מחוץ לשערי כלא מעשיהו ברמלה והביעו תמיכה בהורים המרצים שם את מאסרם. הם נשאו שם תפילות ושרו כדי לחזק את ההורים בסירובם לשלוח את בנותיהם לבית-הספר ללא הפרדה בין התלמידות האשכנזיות לאלו שממוצא ספרדי. במהלך הלילה נערכה מחוץ לכלא סעודת "מלווה מלכה" המונית והושמעו מוזיקה חסידית ונאומי רבנים.
Read this article in English