טיל כימי בדרך? ב-2012 ההתרעה תישמע אחרת
בצה"ל רוצים להפעיל שתי התרעות שונות - לנשק קונבנציונלי ונשק כימי - כדי לתת לאזרח מידע מקדים על אופי המיגון הנדרש. אבל המערכת תופעל כמבצעית רק בעוד כשנתיים. במקביל, בקרוב יהיו בישראל 3,100 צופרי אזעקה
בפיקוד העורף מעריכים כי רק בשנת 2012 תתגבש היכולת להפעיל בעת חירום שתי אזעקות שונות, האחת כהתרעה בפני טיל קונבנציונלי והשנייה בפני טיל שאינו קונבנציונלי. עבודת המטה בתחום המורכב נמצאת בעיצומה וטרם סוכמו כמה פרטים מרכזיים. עם זאת, בתחום הצופרים תושלם עד סוף השנה - תוכנית ההתקנה המלאה. מספרם, בהשוואה לערב מלחמת לבנון השנייה, יהיה כמעט כפול.
אחת הסוגיות המורכבות ביותר שנידונו במהלך תרגיל העורף הלאומי, "נקודת מפנה 4", שנערך בחודש שעבר - היתה עניין ההתרעה בכל הקשור לרצון לסווג את סוג הטיל הפוגע, כדי לתת לאזרח מידע מקדים על אופי המיגון שעליו להשתמש. הרעיון נשמע פשוט, בעת ירי טיל קונבנציונלי תישמע אזעקה עולה ויורדת ויהיה צורך להיכנס לעשר דקות למתחם מוגן. לעומת זאת, בעת ירי של טיל כימי, תישמע אעזקה אחרת, שפירושה שיש להיערך עם ערכת אב"כ בחדר אטום למשך פרק זמן ארוך יותר.
הנושא לא תורגל מול האזרחים, אלא רק באופן פנימי. בכירי פיקוד העורף, בראשות האלוף יאיר גולן, רואים במערכת "המדיניות המשולבת" כלי שיכול לתת מידע מדויק וחשוב ככל שניתן על האיום. לכן יש חשיבות לפתח ולאחר מכן לתרגל אותה. עם זאת, על פי הערכות עדכניות נותרו נושאים רבים שיש לסכם, ולמרות שבשנת 2011 יבוצעו כמה תרגולים פנימיים - כאשר טרם הובהר אם גם האזרחים ישתתפו בה - רק שנה לאחר מכן היא תוכרז כמבצעית לכל דבר.
גורם צבאי בכיר אמר ל-ynet, כי ברגע שהמערכת תופעל, ניתן יהיה להשמיע אזעקה סלקטיבית ובכך לא לגרום לשיתוק כל המדינה לחינם. הוא ציין כי במקרה של שיגור טיל בעל ראש נפץ קונבנציונלי,
תינתן התרעה בהתאם, בשילוב עם מערכת הטלפונים הסלולרית וכי גם בנושא זה חלה התקדמות משמעותית באחרונה. כך, תושבי אותו אזור לא יצטרכו להיות באי ודאות במשך דקות או שעות ארוכות.
במקביל, צפוי פיקוד העורף להשלים עד סוף השנה את התקנת כל הצופרים החדשים וכן להחליף את אלה הישנים - פרוייקט שהחל לאחר מלחמת לבנון השנייה. בסך הכל יהיו בישראל כ-3,100 צופרים ועוד כמה עשרות במתקנים צבאיים. לכך מצטרפת התרעה שתופעל בכל תחנות הרדיו האזוריות. יעד התקינות של הצופרים עומד על 98%. מניתוח פעולת הצופרים בתרגיל האחרון עולה כי 97.3% מהם פעלו כשורה.