פרס: אם עזה תפנה לשלום, המשטים יהיו מיותרים
נשיא המדינה אמר כי אם חמאס יזנח את הטרור וישחרר את גלעד שליט, ישראל לא תזדקק עוד למצור על הרצועה. שר הרווחה קרא להפעיל מנופי לחץ נוספים על חמאס ושר התיירות קרא "להתייחס למשטים הבאים כאל איום ממשי"
עשו שלום, לא משט. נשיא המדינה, שמעון פרס, קרא הבוקר (יום א') לחמאס לזנוח את דרך הטרור, ואמר כי אם יעשה כן - לא יהיה עוד צורך במצור על הרצועה. "אם עזה תפנה לשלום, יהיה לה שלום, ולא יהיה צורך במשטים", אמר הנשיא פרס בפתיחת מושב העצרת הכללית השנתית של הסוכנות היהודית בירושלים.
"נסוגנו מעזה כולה, ואף ישראלי לא נותר ברצועה... לפיכך, לא הבנו אז, ואיננו מבינים גם עכשיו, מדוע אחרי שפינינו את עזה, אלה ששולטים בה החלו לירות אלפי רקטות על אזרחי ישראל. מאיזו סיבה? לאיזו מטרה?", תהה נשיא המדינה בפני באי הכינוס.
"השאלה נותרת ללא מענה גם היום. האם עזה תסכים לשלום, למשא ומתן
במקום זאת? אם מנהיגיה של עזה יגנו את הטרור, יפסיקו לחפור מנהרות ולירות טילים, יפסיקו לנסות לחטוף אזרחים ישראלים וישחררו את גלעד שליט, שנחטף משטח ישראל, לא יהיה שום צורך בסגר או במצור כלשהו", הצהיר הנשיא. הוא הוסיף: "יש לפחות מדינה אחת וארגון טרור אחד הנתמך על-ידי מדינה, שמבקשים להשמיד את ישראל".
פרס אמר כי בימים אלה יש ניסיון לעשות דה-לגיטימציה לישראל. "לעשות דה-לגיטימציה לישראל פירושו לעשות לגיטימציה, ישירות או בעקיפין, לארגוני טרור כמו אל-קאעידה, חמאס וחיזבאללה ולתומכיהם הגלויים והסמויים, משטרים דיקטטוריים שהורגים ועוצרים את אזרחיהם שלהם ללא חשבון, ללא התחשבות בכבוד האדם", הסביר.
"להפעיל מנופים נוספים על החמאס"
גם שר הרווחה, יצחק הרצוג, התייחס לסוגיית המשטים שבדרך, טרם ישיבת הממשלה. "את המשטים המתקרבים לעזה, צריך להפנות לאשדוד ולהסביר לעולם שישראל שינתה מדיניות בכל הקשור לכניסת סחורות אזרחיות לרצועה ולכן אין צורך במשטים הללו", אמר. "החלטת שרי החוץ של האיחוד האירופי נתנה לישראל בסיס לעמדתה והכירה באינטרס הביטחוני של מניעת הברחות", הוסיף הרצוג, למרות שבמוקד אותה החלטה עמדה הקריאה להסיר את המצור מעל הרצועה.
הרצוג טען בנוסף כי הגיעה העת "להפעיל מנופים נוספים על החמאס"
וקרא "להכביד עד הקצה האפשרי על אסירי חמאס". לדבריו, בסוגיית החייל החטוף גלעד שליט יש צורך בהכבדת הטיפול באסירי הארגון. "ישראל מדינה נאורה שהחוק הוא נר לרגליה. יש מספיק דברים שאפשר לעשות ואת זה אני אומר כאדם שבא ממחנה השלום".
שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, היה נחרץ עוד יותר בסוגיית המשטים: "לא משנה אם מדובר בנשים, גברים או חיות מחמד, מדובר במדינות אויב וצריך להתייחס אליהם כאל איום ממשי".
"אסור לתת למשטים אלו להגיע לעזה, גם נוכח הסגר וגם נוכח העיתוי. עצרנו את המשטים הקודמים ואסור לתת לזה לבוא. מה עוד, שיש משט מאיראן ובניגוד לטורקיה, שם היו 'פעילי שלום', פה מדובר במדינות אויב. גם הספינה מלבנון - בטוח שהיא של החיזבאללה", פסק מיסז'ניקוב. "נשתמש בכל הכוח שיידרש עם כמה שפחות נפגעים".
הנשיא נגד "הלן המסלקת"
הנשיא פרס הזכיר במרומז בנאומו את הצהרותיה של כתבת הבית הלבן, הלן תומאס, שקראה ליהודי ישראל לשוב לפולין ולגרמניה.
"מבחינה פוליטית, ישראל הוקמה לפני פולין וגרמניה. מבחינה דתית, היא נולדה 1,500 שנה לפני הנצרות ו-2,800 שנה לפני האיסלאם".
פרס הוסיף: "ייתכן שחלק מאתנו חשים בודדים, יותר מאי פעם... אבל האמת היא שאיננו לבד. אני מאמין שהנשיא אובמה אומר ומתכוון שביטחון ישראל הוא העדיפות העליונה של ארצות הברית. אני מאמין שאירופה, עם הניסיון שלה עצמה ובחוכמתה, תפנה אל אנשי עזה והגדה המערבית ותאמר להם ששלום התלוי במשא ומתן מטעמם הוא טוב מאשר לירות".
Read this article in English