חייל לא זומן לשימוע לפני אישום - המשפט בוטל
החייל לא קיבל הזמנה לשימוע. השופטים קבעו כי הפרקליטות הצבאית פגעה בזכותו, וביטלו את האישום. הפרקליטות: שוקלים לערער
התביעה הצבאית התרשלה - החייל הנאשם הרוויח בגדול: חייל, שהואשם בביצוע מעשה מגונה בחיילת במהלך נסיעה ברכבת, לא יועמד לדין - כיוון שהפרקליטות הצבאית "שכחה" להזמין אותו לשימוע לפני הגשת האישום. כך נודע ל-ynet. מדובר בהחלטה תקדימית של שופטי בית הדין הצבאי ביפו, שביטלו את כתב האישום שהוגש נגדו.
מדובר בפרשה המעוררת גלים רבים בפרקליטות הצבאית. בשנה שעברה הוגש כתב האישום נגד החייל, אך רק לאחר מכן הועבר המידע לחייל באמצעות מפקדיו. עורכת דינו של החייל, סרן (מיל') מוריה שלו, טענה שהפרקליטות הצבאית התעלמה מהנחייה שנכנסה לתוקף כחודשיים לפני הגשת כתב האישום, לפיה יש לאפשר לחייל נגדו יש כוונה להגיש אישום, להתייצב לשימוע ולשטוח את טענותיו.
גם לאחר מכן, באוקטובר אשתקד, כשהסניגורית פנתה לסגן הפרקליט הצבאי הראשי, אלוף-משנה שרון אפק, בבקשה לבטל את כתב האישום, היא קיבלה תשובה שלילית. גם הפרקליט הצבאי הראשי, האלוף אבי מנדלבליט, לא הסכים לבטל את כתב האישום, אך מצא לנכון לערוך שימוע לחייל בדיעבד.
הסנגורית טענה כי הפרת הנחיות הפרקליטות הינה חמורה, וכי
עריכת שימוע בדיעבד עשויה לפגוע בחייל. עמדת הפרקליטות הייתה כי מדובר במקרה שמצדיק בכל מקרה הגשת כתב אישום, ויגרם נזק לאינטרס הציבורי כמו גם למתלוננת אם יבוטל.
השופטים קיבלו את טענת הסניגורים ומתחו ביקורת על הימנעותו של סגן הפרקליט הצבאי הראשי להשתמש בסמכותו ולבטל את כתב האישום.
השופטים, בראשות סגן אלוף יפעת תומר-ירושלמי, מתחו ביקורת על התנהלות הפרקליטות הצבאית, וכתבו כי היה מצופה ממנה לנהוג על פי ההנחיות והפקודות. "מכלול התנהלות התביעה... מותירים את הרושם כי התביעה לא נתנה חשיבות ראויה לזכות היידוע והשימוע. דומה כי הותרת כתב האישום על כנו עלולה להעביר מסר בלתי ראוי בכל הנוגע לשמירת זכויותיהם של נאשמים ובכל הנוגע לזכותם להליך הוגן".
מדובר צה"ל נמסר: "נגד החייל הוגש כתב אישום ב-1.1.09 בגין עשיית מעשה מגונה תוך שימוש בכוח. בשל תקלה, לא נערך לנאשם שימוע כנדרש על פי הנחיות התצ"ר. על מנת לתקן את הפגם האמור ביקשה התביעה לאפשר לנאשם עריכת שימוע בדיעבד בפני הפרקליט המחוזי, או לחילופין בפני סגן הפצ"ר, אופן פעולה שאושר בהחלטות משפטיות שונות.
למרות הצעת התביעה לסניגוריה כי כך ייעשה, העדיפה הסניגוריה, מטעמיה, עד עתה, שלא לקיים שימוע שכזה כדי לשכנע מדוע לא יוגש כתב אישום כנגד הנאשם.
"בית הדין לא קיבל עמדה זו ופסק כי בנסיבות העניין יש מקום לבטל את כתב האישום ולאפשר לנאשם לקיים שימוע במעמד של חשוד, כאשר עם טענותיו לא יתקבלו תוכל התביעה להגיש את כתב האישום מחדש. התביעה שוקלת הגשת ערעור על החלטה זו, אשר לטעמה לא לקחה בחשבון את כלל השיקולים הרלוונטיים לעניין זה, ובמיוחד את העובדה כי הוצעה לנאשם חלופה, שהוא עד היום לא מימש אותה".