אנשי המשט: "התוצאות האלימות הסירו את הסגר"
לאחר החלטת הממשלה להקל בסגר על רצועת עזה, חוגגים הפעילים במשט לעזה ניצחון. אחד המארגנים: "ללא המוות של פעילים על ה'מרמרה' לא היינו עדים לתוצאות". ב-IHH מתנערים מאלימות, אבל מכריזים שהמטרה לא הושגה במלואה
מארגני המשט לעזה חוגגים ניצחון - לאחר ההקלות בסגר על רצועת עזה: אחד הפעילים המרכזיים שהשתתף במשט לעזה, אמר הבוקר (יום ב') ל-ynet: "החלטות ממשלת ישראל מראות, כי הלחץ והתוצאות האלימות, לצערנו, משפיעים. ללא המוות של פעילים על ה'מרמרה' כנראה שלא היינו עדים לתוצאות שאנו רואים היום".
ממשלת ישראל הודיעה אתמול על הרחבת פעילות המעברים לרצועה, בהם יועברו מוצרים - מלבד פריטים בעייתיים. בהודעה נמסר עוד כי בשונה מהמדיניות של השנים האחרונות, תאפשר ישראל "להרחיב הכנסת חומרי בנייה דו-שימושיים לפרויקטים שאושרו על ידי הרשות הפלסטינית, ובהם בתי-ספר, מוסדות בריאות, מים, תברואה, ועוד - שיש עליהם
פיקוח בינלאומי, וכן למיזמי בנייה למגורים, דוגמת זה שמבצע האו"ם בחאן יונס. ישראל מתכוונת לזרז את אישורם של פרויקטים מסוג זה תוך שימוש בהליכים ובנהלים המקובלים".
וונגליס פיסיאס, פעיל יווני מרכזי שהשתתף במשט, אמר: "ישראל קיבלה את האלימות כמו בומרנג, שהביא אותה להסרת הסגר. הלחץ הבינלאומי מצד ארגונים בינלאומיים ופרו-פלסטינים יימשך עד שיוסר לחלוטין הסגר הימי על רצועת עזה, שמהווה מדד חשוב לעצמאותה של מדינה".
הוא קרא למדינות העולם לפקח על ישראל: "על הקהילה הבינלאומית לוודא שהחלטות ממשלת ישראל לא ישתנו שוב במהרה, ברגע שרקטת קסאם תיפול בישראל או שיתרחש כל דבר אחר שייתן לממשלה את האפשרות להקשיח את הסגר מחדש. הלחץ הבינלאומי על ישראל מצד מעצמות המערב ובעלות בריתה הוא כה גדול, גם עקב ערעור כולל של הזירה המזרח תיכונית, בעקבות פעולות ישראל. מעצמות המערב מבינות כי המחיר על ערעור היציבות עלול להיות גבוה מידי. אם טורקיה תמשיך לקחת תפקיד עצמאי יותר ויותר באזור, בעקבות פעולותיה של ישראל, זה יהיה סיוט למעצמות המערב. שכן טורקיה פונה לאיראן ורוסיה".
"ניאבק עד לעצמאות פלסטין"
חוסיין אורוץ', מחברי הנהלת ארגון IHH הטורקי, הציג עמדה דומה: "נמשיך להיאבק עד אשר יוסר הסגר לחלוטין ופלסטין תיזכה לעצמאות. על ישראל לשלם את מחיר מעשיה הלא חוקיים בפני בית דין בינלאומי ולקבל על עצמה מרות של ועדה בינלאומית לבחינת תוצאות המשט".
אבל יש כאלו שחוגגים את הניצחון, אך שוקלים האם להמשיך בדרך המשטים. דובר ארגון IHH - שנחשב על-ידי ישראל כמסייע לטרור - עומאר פארוק, אמר ל-ynet: "זהו
ניצחון לאנשי עזה ולמאבקם המשותף עם קואליציית הארגונים ההומניטאריים". עם זאת, הוא אמר שמטרתם לא הושגה: "אנו עדיין לא מרוצים לגמרי וממשיכים לפעול למען הסרה מוחלטת של הסגר על עזה".
בארגון הטורקי עדיין לא הוחלט הם לשלוח ספינות נוספות לעזה: "יש קריאות חוזרות ונשנות מצד ארגונים הומניטאריים אחרים שאנחנו נשתתף במשטים הנוספים, שמתארגנים לקראת יציאה לרצועת עזה. עוד לא החלטנו, כיוון שאנו מאמינים שיש לתת יותר זמן לממשלת ישראל וממשלת ארצות-הברית לשנות את מצב הסגר על הרצועה".
לשאלה האם אירועי ה"מרמרה" הצליחו לשנות את המצב, הוא השיב: "אני לא מאמין שהיתה נחוצה אלימות כדי להביא לתוצאות הללו, ה-IHH אינו מאמין באלימות ואינו תומך בפעילות אלימה כדי לשנות את המצב גם בעתיד".
Read this article in English