"קרינה רדיואקטיבית בגבול בין שתי הקוריאות"
משרד המדע בסיאול דיווח כי בחודש שעבר נמדד באזור הגבול עם צפון-קוריאה, ריכוז קסנון הגדול פי שמונה מהנורמה. עם זאת, המשרד פסל את האפשרות שצפון-קוריאה ביצעה ניסוי גרעיני. שלושה ימים אחרי הגילוי, דיווחה פיונגיאנג על התקדמות גרעינית
קרינה רדיואקטיבית בעוצמה חריגה נמדדה בחודש שעבר סמוך לגבול המאובטח בין צפון-קוריאה לדרום-קוריאה - כך דיווח הבוקר (יום ב') משרד המדע בסיאול. על-פי הדיווח, הקרינה נמדדה זמן קצר אחרי שפיונגינאג הודיעה על "פריצת דרך" טכנולוגית בתחום הגרעין.
משרד המדע הדרום-קוריאני הוסיף כי לא הצליח לאתר את מקור הקרינה, אך שלל את האפשרות שצפון-קוריאה ביצעה ניסוי גרעיני נוסף. זאת, כיוון שבמהלך התקופה האחרונה לא הורגשה בחצי האי הקוריאני רעידת אדמה שמקורה בפיצוץ גדול. עם זאת, מומחה גרעין אמר לעיתון "צ'וסון אילבו" כי ייתכן שמקור הקרינה בניסוי גרעיני קטן מאוד.
לפני כחודש וחצי הודיעה צפון-קוריאה כי מדעניה הצליחו לגרום לתהליך היתוך גרעיני, שחיוני עבור ייצור פצצות מימן. טכנולוגיית ההיתוך יכולה לספק גם אנרגיה נקייה כמעט בלתי מוגבלת, כיוון שהיא מותירה פסולת גרעינית מועטה בניגוד לזו המתקבלת בתהליך הביקוע המתרחש בכורים גרעיניים כיום.
שלושה ימים אחרי ההודעה הצפון-קוריאנית, אותרו כמויות חריגות של קסנון, גז אציל, באטמוספירה באזור הגבול - דבר שעלול העיד על פיצוץ גרעיני או דליפה. ריכוז הקנסון, שאינו רעיל מחוץ לתרכובות, היה גבוה פי שמונה מהנורמה. מומחים אמרו כי הרוח בימים אלה נשבה מצפון לדרום, אולם לא פסלו את האפשרות שמקור הקרינה דווקא ברוסיה או בסין.
מומחי גרעין דרום-קוריאנים העלו ספקות ביחס לאפשרות שצפון-קוריאה אכן רשמה הישג טכנולוגי.
תהליך ההיתוך מוכר ברחבי העולם מזה עשרות שנים, אולם עדיין לא פותח מספיק על-מנת שניתן יהיה להופכו לתהליך המוביל בייצור חשמל. מדובר בתהליך הדורש פעילות כימית בתנאי לחץ וטמפרטורה קיצוניים.
צפון-קוריאה, המחזיקה על-פי הערכות גורמי המודיעין במערב בלפחות שש פצצות פלוטוניום, ביצעה שני ניסויים גרעיניים תת-קרקעיים מוצהרים ב-2006 וב-2009 - דבר שגרר גינויים חריפים וסנקציות מצד הקהילה הבינלאומית. ההודעה על איתור הקרינה באה בשעה שהיחסים בין שתי הקוריאות נמצאים בשפל גדול, בעקבות הטבעתה של האונייה הדרום-קוריאנית "צ'אונן" בידי הצפון. מועצת הביטחון דנה בימים אלה בדרכים להעניש את פיונגיאנג בעקבות התלונה שהגישה דרום-קוריאה בנושא.