שתף קטע נבחר

 

עלה מקירגיזסטן הבוקר: המהומות זירזו התהליך

עולה חדש מהמדינה המדממת במרכז אסיה שופך אור על המהומות שגבו את חייהם של אלפיים בני אדם ומספר על היחס ליהודים. "המצב מאוד מפחיד. בימים בימים האחרונים לא הרשיתי לבן שלי לצאת לרחוב כי פשוט חששתי לחייו"

"השכנים תמיד אמרו לנו: רוסים, לכו לרוסיה שלכם, אבל אם היו יודעים שאני יהודי אז בכלל היו רוצחים אותי כי לפי האמונה של הקירגזים מי שרוצח יהודי, כל החטאים שלו נסלחים", כך סיפר ל-ynet דמיטרי דולגינוב, שעלה הבוקר (יום ב') ארצה מקירגיזסטן יחד עם 12 עולים נוספים. הוא הוסיף כי משפחתו רצתה לעלות לישראל כבר זמן מה, אך המהומות הקשות שאירעו בשבועות האחרונים במדינה המרכז אסיינית, זירזו את עלייתם. בטבח האתני בדרום המדינה נהרגו כאלפיים מבני המיעוט האוזבקי על-ידי הרוב הקירגיזי.


טקס קבלת הפנים לעולים, הערב בהר הצופים (צילום: גיל יוחנן)

 

דולגינוב (38) הגיע לישראל יחד עם אשתו , בנו בן ה-17, הוריו ומשפחתו של אחיו מעיר הבירה בישקק. לדבריו, המצב בקירגיזסטן הרבה יותר גרוע מאיך שמתארים אותו בתקשורת העולמית והוא מסוכן ליהודים. "תמיד הסתרנו שאנחנו יהודים והם חשבו שאנחנו רוסים, גם כרוסים ספגנו המון גזענות, לא עבר שבוע בלי שמישהו בתחבורה הציבורית לא היה מתחיל להעליב אותי, והייתי נאלץ ללכת מכות כדי להגן על חיי".

 

הסוכנות היהודית עורכת בירושלים קבלת פנים ל-700 עולים שהגיעו ביממה האחרונה מ-12 מדינות שונות, בהם 13 אזרחי קירגיזסטן. על פי נתוני הסוכנות היהודית, בקירגיזסטן מתגוררים 1,200 זכאי עלייה ועד סוף השנה אמורים לעלות כשלושים מהם.  


מעל מיליון פליטים במהומות בקירגיזסטן (צילום: AFP)

 

אשתו של דמיטרי, שאינה יהודיה והוריה נותרו מאחור, לא הפסיקה לבכות מאז שנחתו בישראל. "להורים שלה אין לאן ללכת, אני יהודי וקיבלו אותי יפה בארץ. מגורים, כסף, אוכל, דאגו לנו מהרגע שנחתנו כאן, וברוסיה זה אחרת, להורים שלה אין לאן ללכת. אין ברוסיה מדיניות הגירה מסודרת ותמיכה כמו שיש כאן, אתה יכול למות שם ברחוב ואף אחד לא שם לב".

 

"לא הרשתי לבן לצאת לרחוב מחשש לחייו"

עוד סיפר על מצב המדינה: "בצפון, מאיפה שאני באתי, עוד יחסית רגוע, אבל מה ששומעים בתקשורת זה ממש לא נכון, יש לי הרבה חברים שגרים שם ופשוט מפחיתים את הזוועה ולא אומרים את מספר ההרוגים האמיתי. למשל כשהגיע הסיוע ההומניטרי חילקו אותו רק לקירגזים ולא לאוזבקים או רוסים ואצלנו. בימים האחרונים לא הרשיתי לבן שלי לצאת לרחוב כי פשוט חששתי לחייו. המצב מאוד מפחיד. בישקק, הרסו את כולה, פעם היתה עיר גן עדן ועכשיו היא הרוסה ומלוכלכת".

 

בקבלת הפנים ישתתפו יו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי, שרת הקליטה סופה לנדבר ושר הפנים אלי ישי.

"בכל פעם שאני פוגש יהודים שמבקשים לקבוע את עתידם במדינת ישראל אני מתרגש מחדש. תפקידה של הסוכנות היהודית בעידן הנוכחי הוא להכשיר את הקרקע ואת הלבבות לעלייה באמצעות חיזוק הזהות היהודית לבני עמנו בתפוצות", אמר שרנסקי.

 

מנהל המחלקה לעלייה וקליטה בסוכנות היהודית, אלי כהן, ציין כי "הסוכנות היהודית עוקבת מקרוב אחר מצב הקהילה היהודית בקירגיזסטן ומסייעת לכל יהודי המעוניין בכך לעלות לישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יותר מאלפיים הרוגים במהומות
צילום: AP
קבלת הפנים לעולים, הערב
צילום: גיל יוחנן
הסיוע ההומניטרי הגיע רק לקירגיזים
צילום: AP
מומלצים