שוויץ מודה: שקלנו לבצע פעולה צבאית בלוב
שתי המדינות יישרו את ההדורים אחרי עימות דיפלומטי בן שנתיים, במהלכו נעצרו שני שוויצרים בטריפולי. כעת מודה נשיאת שוויץ כי שקלה לשגר כוחות קומנדו לשחרר את השניים
נשיאת שוויץ, דוריס ליוטארד, הודתה היום (ב') שממשלתה שקלה להפעיל כוח צבאי כדי לשחרר שניים מאזרחיה שהוחזקו בכלא בלוב. ההודאה באה בתום שנתיים של עימות מתוקשר בין המדינות שהסתיים בהסכם חגיגי בתחילת החודש.
מקס גולדי ורשיד חמדני, שני אנשי עסקים בעלי אזרחות שוויצרית, נעצרו בטריפולי ביולי 2008, בטענה ששהו בשטחה באופן לא חוקי ושעסקו בפעילויות שאינן חוקיות. חמדני זוכה, אולם גולדי נשלח למאסר. לבסוף הסכימה לוב לשחררו בתחילת החודש אחרי הסדרת היחסים בין המדינות.
כלי תקשורת בשוויץ דיווחו השבוע שמשרד החוץ גיבש תוכנית סודית לשלוח סוכני ביון או כוחות קומנדו כדי לשחרר את השניים. אולם התוכנית נזנחה אחרי שהוצגה לשרי הממשלה, משום שאלה סירבו לאשרה בכל תוקף. הנשיא ליוטארד גינתה את הדלפת המידע לתקשורת, אך הודתה שאכן היתה תכוכנית כזו.
"העובדה שהרשויות הרלוונטיות שקלו להשתמש בכוחות הביטחון במצב שבו הוחזקו בני ערובה היא נכונה, ולא ניתן לבקר את זה", אמרה הנשיאה במסיבת עיתונאים בעיר ברן. לדבריה, הקבינט התבשר על התוכנית ב-3 בפברואר ולאחר מכן התבקשו שרי ההגנה והחוץ לספק דו"ח מקיף לממשלה.
תחילת ההידרדרות ביחסים בין המדינות הייתה ביולי 2008, כשבנו של מועמר קדאפי נעצר בז'נבה עם אשתו בחשד שהיכה את שני משרתיו באמצעות קולב
וחגורה. התביעה השווייצרית החליטה לבסוף לסגור את התיק נגד השניים, אולם התקרית עוררה את חמתו של שליט לוב.
עוד באותו החודש עצרה לוב את גולדי וחמדני, ומאז נקטה שורת צעדים: השעתה את כל אשרות כניסה לאזרחי שוויץ, משכה את כספה מבנקים שוויצרים, הפסיקה את משלוחי הנפט וצמצמה במספר הטיסות לשוויץ. אחרי ששוויץ אישרה הטלת איסור על בניית צריחי מסגדים, לוב השיבה אש באמצעות הכרזה על ג'יהאד והטלת חרם כלכלי.