שתף קטע נבחר

 

לקראת הכרעה: בג"ץ ידון בפסילת גיורי דרוקמן

בפברואר 2008 פסק בית דין כי "גיורי הרבנים דרוקמן ואביאור מבוטלים". בג"ץ ידון היום בדרישה לבטל את פסק הדין ולהורות לרשום לנישואים מחזיקי תעודת גיור, ללא חקירה: "שיבוא הקץ לסבל גרים, שיש המבקשים לבטל את גיורם למפרע"

יותר משנתיים לאחר שבית הדין הגדול פסק כי יש לבטל אלפי גיורים שביצע הרב חיים דרוקמן בעשור האחרון, ידון הבוקר (ג') בג"ץ בעתירת "מרכז צדק לנשים" ושתיים מהמתגיירות נגד הפסיקה והשלכותיה לגביהן. נשיאת העליון השופטת דורית בייניש והשופטים איילה פרוקצ'ה ואליקים רובינשטיין יידרשו לסוגיה ככל הנראה בפעם האחרונה בתיק זה, אך ההערכה היא כי ההחלטה תינתן במועד מאוחר יותר.

  

פסיקת בית הדין הגדול, שניתנה בפברואר 2008 על ידי הדיינים הרב אברהם שרמן, הרב חגי איזירר והרב אברהם שינפלד, מתייחסת לגיורים שביצע הרב חיים דרוקמן, לימים ראש מערך הגיור, יחד עם הרב יוסף אביאור, בשבתם בבית הדין המיוחד לגיור במרכז שפירא. היא קובעת כי "כל מעשה הגיורים שעשו הרבנים דרוקמן ואביאור, כולל גיור הקטנים, שנעשו על דעת בית הדין שישב בו הרב אביאור, פסולים ובטלים, משום שבהעדר בית דין כשר הגיור לא תקף".

 

הדיון בבית הדין הרבני היה בעניינה של רחל (שם בדוי), שהתגיירה 15 שנה קודם לכן, ובשלושת ילדיה, אך ההחלטה שהתקבלה בו מטילה ספק ביהדותם של אלפי גרים נוספים שהתגיירו על ידי שני הרבנים מאז שנת 1999, ובני משפחותיהם. כל אלה עדיין רשומים במשרד הפנים כיהודים ולבית הדין אין סמכות לשנות זאת, אך סירובו להשיא אותם ולהכיר בהם ככאלה הופך את הגיורים לכמעט חסרי משמעות.  

 

הדרישה: לרשום לנישואים בלי חקירה

באי כוח העותרים - עורכי הדין סוזן וייס, ד"ר אביעד הכהן ויפעת פרנקנבורג - דורשים לבטל את פסק הדין ולהורות ללשכות הרבנות המקומיות לרשום לנישואים כל מי שנרשם במערך הגיור הממלכתי ובמשרד הפנים ומחזיק בתעודה המאושרת על ידי הרבנות הראשית, ללא כל חקירה ודרישה. המדינה - בתשובה שניתנה בפברואר האחרון - קיבלה את עמדתם כי בשני המקרים הנידונים פסילת הגיורים "נפלו פגמים מהותיים" בפסיקת בית הדין, אך סירבה לדון עקרונית בסמכותו לבטל גיור.

 

היועץ המשפטי לממשלה הסביר את עמדתו בין היתר בכך שלנשים שגיורן הוטל בספק לא ניתנה זכות לטעון את טענותיהן כנדרש. "העותרת לא ידעה בעת הדיון כי שאלת תוקף גיורה עומדת על הפרק וממילא לא הוגשו כל כתבי טענות בעניין זה", נכתב בתשובת המדינה, "לא התקיים דיון סדור בנושא ולא הוצגו ראיות הנוגעות להליך הגיור שעברה העותרת".  

 

כן הובהר כי אין לייחס לפסיקות בית הדין הרבני תוקף כללי כלשהו: "הקביעות והאמירות הכלליות בפסקי הדין, ובכלל זה האמירות המתייחסות לתוקפם של גיורים שנערכו במהלך השנים על-ידי בית הדין בראשות הרב דרוקמן, אינן חלות ביחס לאנשים אשר לא היו צד להליך האמור, והן אינן בעלות תוקף מחייב - לא מבחינה משפטית ולא מבחינה הלכתית - כלפי בתי דין אחרים".

  

על סירובה לדון עקרונית בסמכותו של בית דין אחד לבטל גיור של בית דין אחר נכתב בתשובת המדינה כי הנחיות שפרסם לאחרונה הרב הראשי שלמה עמאר בנושא מונעות אפשרות זו ולפיכך מייתרות את הצורך להכריע בסוגיה.  

 

ד"ר אביעד הכהן, פרקליטם של העותרים, אמר ל-ynet לקראת הדיון כי "אנו מקווים שבעקבות הדיון יבוא הקץ לסבלם של גרים, שיש המבקשים, ללא כל סמכות שבדין, לבטל גיורם למפרע, תוך הטלת דופי בשמם הטוב ופגיעה בכבודם, בניגוד לערכי היסוד של תורת ישראל המצווה אותנו על אהבת הגר והשמירה על כבוד האדם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב חיים דרוקמן. הגיורים נפסלו
צילום: גיל יוחנן
מומלצים