54% מרופאי הילדים: אנחנו עושים טעויות רפואיות
מחקר אמריקני מגלה כי מעל מחצית מרופאי הילדים מבצעים טעויות רפואיות. הטעות השכיחה: מתן אנטיביוטיקה למחלה ויראלית. הגורם המשמעותי ביותר לטעויות: הכשרה לקויה. החוקרים: הטעויות - מחוסר שימת לב לפרטים
האם הילד שלכם מקבל טיפול נכון? בארה"ב, לכל הפחות, התשובה לכך מדאיגה: מחקר חדש מגלה כי מעל מחצית מרופאי הילדים מודים כי הם מבצעים טעויות רפואיות רבות, הכוללות בין היתר מתן שגוי של תרופות וחוסר התייחסות לפרטים רפואיים. המחקר החדש פורסם בכתב העת לרפואת ילדים Pediatrics.
המחקר, שנערך על-ידי חוקרים מיוסטון וסינסינטי שבארה"ב, כלל 1,362 רופאי ילדים משלושה מרכזים רפואיים, ועוד 109 רופאי ילדים שהשיבו על שאלות המחקר באופן אנונימי באמצעות האינטרנט. המחקר נערך בין נובמבר 2008 למאי 2009.
הטעות הנפוצה ביותר: מתן מיותר של אנטיביוטיקה
54% מהמשיבים דיווחו כי הם מבצעים טעויות באבחון לפחות פעם או פעמיים בחודש. תדירות הטעויות עלתה ל-77% בקרב המתמחים ברפואת ילדים. כמעט
מחצית מהמשיבים - 45%, דיווחו על טעויות באבחון שהזיקו למטופל עד פעמיים בשנה.
מהסיבות שנתנו המשיבים לטעויות הרפואיות, עלו חוסר הקפדה על איסוף מידע מעברו הרפואי של המטופל, בדיקה גופנית לא מלאה, וחוסר מעקב אחר טבלאות הגדילה. הגורם המשמעותי ביותר לטעויות שהעלו הנחקרים היה הכשרה רפואית לקויה שעברו.
הטעות השכיחה ביותר שבוצעה על ידי רופאי הילדים היתה איבחון מחלות ויראליות, שהן השכיחות ביותר ברפואת ילדים, כמחלה הנגרמת על ידי חיידק, ומתן מיותר של אנטיביוטיקה. מתן אנטיביוטיקה שלא לצורך, ציינו החוקרים, עלול לגרום לתגובות אלרגיות אצל הילד, ועלול גם לתרום להיווצרותם של חיידקים עמידים נגדם קשה להתמודד בטיפול אנטיביוטי בטווח הרחוק.
החוקרים ציינו כי במהלך הבדיקה, על הרופא להיות קשוב להורי הילד, לרקע הרפואי שלו, לסיפור המחלה, לבצע בדיקה גופנית ולעבור על נתוני הילד. בעיה נוספת שהועלתה היא שלעתים הקרובות, הרופא סומך רק על המידע שמוסר ההורה, שלעתים אינו מתמצא מספיק בחיי הילד ואינו נותן מידע נכון על מצבו.
מחקר שנערך בשנת 2005 בארה"ב וכלל 1,700 אחיות, רופאים ומומחי בריאות מצא כי 46% מהרופאים ו-62% מהאחיות סיפרו שראו את עמיתיהם מבצעים "קיצורי דרך" המסכנים את חיי החולים. 88% מהרופאים ו-48% מהאחיות טענו כי שיקול הדעת של עמיתיהם לקוי. רק 10% "הלשינו" על עמיתיהם.
מחקר שנערך בשנת 2006 בקרב 2,737 מתמחים בשנתם הראשונה, גילה שעייפות המתמחים עולה ביוקר לחולים: עד 700% יותר טעויות, שחלקן עולות בחיי אדם. מחקרים קודמים כבר הראו כי מתמחה העובד משעות הבוקר המוקדמות לתוך הלילה מתפקד כאדם שיכור, וכי מתמחים נוטים לבצע טעויות רפואיות רבות בשל העייפות המצטברת על פני שעות התורנויות והמחסור החמור בשעות שינה.