ענבים: גם מתוקים וגם בריאים
כמה כיף לגלות שענבים זה לא רק טעים, אלא גם בריא. חשבתם שענבים מנשנשים אחד-אחד? תנו לפיליס גלזר להפתיע אתכם עם שני מתכונים שמכניסים את הענבים לצלחת: סלט ועוגה
קטנים או גדולים, עגולים או אליפטיים ,ירוקים, אדומים או סגולים, כהים או בהירים, עם ובלי גרעינים. לא משנה איזה צבע, צורה או גודל - ענבים הם שילוב מופלא של פריכות ועסיסיות בטעם מתוק מרענן ומשמח. והם גם פירות קטנים עם יתרונות תזונתיים גדולים, ולכל הספקנים - הוכחה חותכת שבריא יכול להיות גם טעים.
משמין? ממש לא. כוס ענבים (כ-100 גרם, 25-30 ענבים) מכילה רק כ-60 קלוריות. אכילת ענבים מעשירה את התפריט היומי בשלל ויטמינים ומינרלים כמו ויטמין C, מגנזיום, ויטמינים מקבוצת B, וגם בסיבים תזונתיים החשובים ליעילות תקינה של מערכת העיכול.
אך כדאי לדעת שענבים הם גם אחד ממקורות התזונה העשירים בפלאבונים - רכיבי תזונה פעילים (פיטונוטריינטים) המעניקים לענבים את הצבע המיוחד ואת הסגולות הבריאותיות. רכיבים אלו הינם בעלי פעילות נוגדת חמצון (אנטי-אוקסידנטית), העשויה להגן מפני התפתחות סרטן, טרשת עורקים, קטרקט ואף האטת תהליכי ההזדקנות.
הענבים מכילים למעלה מ-1,600 תרכובות פעילות (!) כשהבולטות שבהן הן הרסברטרול ,(Resveratrol) נוגד חמצון שנמצא בעיקר בקליפת הענבים וגם בגרעינים, והאנתוציאנינים (Anthocyanins) קבוצה חשובה מאוד של פיגמנטים צמחיים וכן נוגדי חמצון מסוג פוליפנול שנמצאים בעיקר בענבים אדומים. מחקרים רבים הראו את יכולת תרכובות אלו לסייע במניעת מחלות רבות, להפחתת הסיכון לסרטן, ליתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, טרשת עורקים ולמניעת זיהומים.
בציר של בריאות (צילום: אפי שריר)
מאחר שהענבים כה בריאים, כדאי להכיר אותם יותר מקרוב וליהנות מהיתרונות הקולינריים של הזנים השונים. הנה סקירה קצרה של כמה מהם:
זני ענבים
סופריור: צבע ירוק בהיר, בלי חרצן, טעם מתוק עדין, בבציר מאמצע יוני עד אמצע אוגוסט.יערה: צבע אדום, בלי חרצן, טעם מתוק, בבציר מאמצע יוני עד אמצע יולי.
מוסקט: צבע אדום, עם חרצן, טעם מתוק מאוד, בבציר מסוף יוני עד אמצע אוגוסט.
אוטום רויאל: צבע שחור, בלי חרצן, טעם מתוק, בבציר מאוגוסט עד נובמבר.
בלק פינגר: צבע שחור, בלי חרצן, טעם טבעי, בבציר מסוף יולי עד סוף אוקטובר.
אדומיניק: צבע אדום, בלי חרצן, טעם מתוק, בציר מאמצע יוני עד אמצע יולי.
ארלי סוויט: צבע ירוק בהיר, בלי חרצן, טעם מתוק, בבציר מתחילת יוני עד סוף יולי.
קרימסון: צבע אדום, בלי חרצן, טעם מתוק, בבציר מתחילת אוגוסט עד נובמבר.
טומפסון: צבע ירוק, בלי חרצן, טעם של פעם, בבציר מתחילת אוגוסט עד סוף אוקטובר.
פליים: צבע אדום, בלי חרצן, טעם מתוק, בבציר מאמצע יוני עד אמצע יולי.
זני: צבע ירוק, עם חרצן, טעם טבעי, בבציר מספטמבר עד דצמבר.
רד גלוב: צבע אדום, עם חרצן, טעם בשרני, בבציר מתחילת יולי עד ינואר.
הדברה ביולוגית:
שנים רבות שמענו שענבים מטופלים בשפע חומרי הדברה, אך היום, מלבד ענבים אורגניים, יש גם שינוי בקרב המגדלים הרגילים. כך למשל פיתחו מגדלי הענבים באזור לכיש (קואופרטיב "ענבי טלי") שיטות של הדברה ביולוגית מרשימות כל כך שהן אומצו גם בארצות אחרות. השיטות כוללות למשל שימוש בזבובים עקרים כדי להפחית את כמות הזבובים המזיקים. כל הכבוד - וכחול לבן.
אז מה עושים עם ענבים?
- מקפיאים אותם. ממתק נהדר ותחליף לגלידה. אהוב במיוחד ע"י ילדים.
- מוסיפים אותם לסלטי ירקות
- חוצים או חותכים דק ומוסיפים לסביצ'ה
- אופים אותם עם עוף בתנור
מימין לשמאל: סופריור, יערה וסייבל (צילום: ניצן שאול)
סלט כרוב, ענבים, שקדים וויניגרט פרג חמוץ-מתוק
המרכיבים (6 מנות):
לסלט:
4 כוסות כרוב לבן קצוץ דק
2 בצלים ירוקים, פרוסים דק
1 גבעול סלרי, חתוך קטן
2 כוסות ענבים ירוקים או אדומים קטנים (או תערובת)
1/4 כוס שקדים מולבנים פרוסים, קלויים במחבת יבשה
לרוטב:
1/4 כוס גרגרי סוכר טבעי (לא סוכר חום!)
1/2 כוס שמן קנולה מעושר בפיטוסטרולים (אקטיב)
1/2 5 כפות חומץ בן יין לבן
1 בצל ירוק קטן
1/2 כפית מלח
1/2 כפית חרדל דיז'ון
קורט טרגון טרי או יבש
2 כפיות פרג שלם
אופן ההכנה:
- חוצים את ראש הכרוב, מורידים את הליבה הקשה וחותכים דק מאוד.
- מערבבים בקערה את הכרוב, הבצל הירוק, הסלרי, הענבים (אם הענבים גדולים, חוצים אותם) והשקדים.
- מכינים את הרוטב: מערבבים בבלנדר את כל החומרים לרוטב, חוץ מהפרג. בוחשים פנימה את הפרג.
- יוצקים את הרוטב על הסלט. מערבבים קלות ומגישים.
עוגת ענבים איטלקית
המתכון המקורי כולל קמח לבן וסוכר רגיל. אני עיבדתי אותו לגרסה בריאה יותר. אפשר להגיש עם גראפה או ליצוק קצת גראפה מעל העוגה לפני שמגישים.
המרכיבים (לתבנית עגולה קפיצית בקוטר 22 ס"מ):
2 ביצים, רצוי אורגניות2/3 כוס קנה סוכר טבעי (סוכר מוזהב)
4 כפות חמאה מומסת
1/4 כוס שמן זית או שמן רגיל
1/3 כוס חלב
1/2 כפית תמצית וניל טבעית
1/2 1 כוסות קמח כוסמין לבן
3/4 כפית אבקת אפייה
קורט מלח
2 כפות קליפת לימון מגורר
300 גרם ענבים כהים, כמו מזן מוסקט או יערה
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים תבנית בחמאה ומקמחים. נוקשים על התבנית להוצאת עודפי קמח.
- בקערת מערבל חשמלי טורפים ביצים, סוכר, חמאה, שמן, חלב, תמצית וניל וקליפת לימון עד לקבלת תערובת אוורירית.
- מנפים קמח, אבקת אפייה ומלח, ומוסיפים לתערובת הקמח בעזרת כף עץ. מנקים את הדפנות של הקערה ומערבלים כמה שניות. מניחים בצד 10 דקות.
- בוחשים פנימה 3/4 מכמות הענבים ומעבירים לתבנית המוכנה. אופים 15 דקות. מפזרים את יתרת הענבים למעלה ואופים עוד 35-40 דקות או עד שהעוגה שחומה וקיסם שהוחדר במרכזה יוצא נקי. מצננים על רשת. לאחר 10 דקות מעבירים סכין סביב דפנות התבנית ומשחררים את העוגה. מגישים חתוך למשולשים דקים בטמפרטורת החדר .