שתף קטע נבחר
 

הרצל פינת ירושלמי

לרנה ירושלמי תמיד היתה אובססיה לדמותו של הרצל, והיא עשתה מזה גם מחזה מרשים. עכשיו היא בוחרת את הספרים שהזינו את האובססיה הזו לאורך השנים

מאז ומתמיד דמותו ופועלו של בנימין זאב הרצל היו אובססיה עבורי, לכן זה רק טבעי שהספרים האהובים עלי גם עוסקים בו, כל אחד מזווית שונה. הרצל הוא אישיות רבת מימדים: אב, בעל, מחזאי ולא רק האיש עם הזקן שעומד במרפסת.

 

הרצל, כמו המלט של שייקספיר, נתפס בעיני כדמות טרגית ומלאת קונפליקטים וסתירות פנימיות. למדנו להכיר את הרצל דרך ספרי הלימוד, אשר אינם מביאים לידי ביטוי את הצדדים הרבים של אישיותו. אלו הספרים שמלווים אותי ואת השחקנים והיוצרים שלנו השותפים להצגה "הרצל", במסע המרתק בעקבותיו.

 

אלטנוילנד, ארץ עתיקה – חדשה, רומן מאת הרצל. חיפה-חברה להוצאת ספרים בע"מ

מדובר בחזון מדינה יהודית בארץ ישראל כפי שהותווה ע"י הרצל בצורת רומן דמיוני שנכתב ב-1902. עלילת הספר מתארת אינטלקטואל יהודי-וינאי צעיר בשם פרידריך לוונברג (Löwenberg), הסובל מאבטלה ומכך שאהובתו מחליטה לנתק איתו את הקשרים עקב מצבו הכלכלי.


הרצל מבקר בקברי המלכים בירושלים ב-1898

 

הוא מחליט להתאבד, אבל נתקל במודעה מסקרנת המפגישה אותו עם אריסטוקרט פרוסי בשם קינגסקורט (Kingscourt), המציע לו להצטרף למסע התבודדות באי באוקיינוס השקט. בדרכם לאי השניים עוגנים בנמל יפו, תרים את הארץ, ומוצאים אותה בלתי מפותחת ומיושבת בדלילות, כפי שראה אותה הרצל עצמו במסעו לארץ ישראל ב-1898.

 

לאחר 20 שנה של בידוד באי חוזרים שני הנוסעים לארץ ישראל ותרים אותה, על מנת לראות את השינויים שחלו בה לאחר שהוקמה בה מדינת היהודים. השינויים כוללים התפתחויות חברתיות, תרבותיות, תעשייתיות, טכנולוגיות, כלכליות, דמוגרפיות וכיו"ב.

 

החברה החדשה, לפי האוטופיה של הרצל, מאמצת את התרבות האירופית, אך דוחה חלקים ממנה כמו הקמת חברה חילונית ושוויונית ומדינת רווחה, אם כי זו אינה סוציאליסטית לגמרי, שכן יש בה מקום רב גם ליוזמה פרטית. העיקרון החברתי מוגדר בשם "הדדיות" - דרך שלישית בין קפיטליזם לסוציאליזם.

 

"הרצל", מאת עמוס אילון, הוצאת עם עובד

על פי הספר הנ"ל של עמוס אילון וכתביו של הרצל נכתבו הטקסטים של ההצגה החדשה של אנסמבל "עיתים", אותה עיבדתי וביימתי. הספר עוסק בתקופת הזוהר באירופה יחד עם סיפורו האישי של הרצל, והוא מפליא בתיאורים מרהיבים ומדויקים ומצליח לברוא את עולמו של הרצל ועולמנו. זהו מסע מרתק בעקבות חלום.

 

במעגל המכושף, מאת שולמית וולקוב, עם עובד/ ספרית אפקים

במעגל המכושף מגולל, בדרך מקורית ומחדשת, את סיפורם של יהודי גרמניה בדורות האחרונים. הוא מתאר את התקווה הגדולה לשוויון ולחיים של שותפות שהדריכה את מעשיהם ואת התנפצותה האכזרית של תקווה זו, על רקע הישגיהם ערב החורבן.


במעגל המכושף. היהודים שלא הבחינו בסופה המתקרבת

 

שאלת המפתח הפותחת את הספר מנסה לברר את הסיבות והמקורות לעיוורונם של יהודים ולא-יהודים, בגרמניה ומחוצה לה, שלא הבחינו בסימניה של הסופה המתקרבת. מדובר ביצירה מרתקת ותרומה חשובה להבנת פרק קשה בתולדותינו.

 

"רקוויאם גרמני" מאת ע. אילון, עם עובד

רקוויאם גרמני, ביוגרפיה קולקטיבית חדורת עומק וחמלה, מסכמת עולם מופלא וחלום של השתלבות ושל סובלנות שחרף סופו הטרגי, נשאר במהותו המפעל הנאצל ביותר של העידן המודרני.

 

הספר סוקר את תולדותיה של יהדות גרמניה, החל מ-1743, כאשר נכנס משה מנדלסון לעיר ברלין, אירוע שהיה בו כדי להתחיל את תנועת ההשכלה של יהדות גרמניה ולהביא לשילובם של היהודים בחברה הגרמנית, ומסתיים בהימלטות הפילוסופית חנה ארנדט מגרמניה לאחר עליית הנאצים לשלטון ב-1933.


רקוויאם גרמני. כשמנדלסון נכנס לעיר

 

את שאירע בין שני האירועים, עליית יהדות גרמניה לפריחה תרבותית ולשגשוג כלכלי וחברתי, שהוציא מתוכו אישים מובילים בתחומי הרוח, המדעים והחברה, והידרדרותה של יהדות זו לאובדן, סוקר אילון דרך עיון בקורות חייהם של אישים כמנדלסון, היינריך היינה, רחל ורנהגן, ברתולד אוארבך, שלמה בובר, קורט טוכולסקי, חנה ארנדט, לודוויג במברגר, אלזה לסקר שילר, ליברמן ואלנדורף ורבים אחרים.

 

ההיסטוריה של יהודי גרמניה נסקרת בספר באופן אישי, ואף רגשני, דרך קורות חיי האישים המתוארים בו, ולא כרצף של עובדות היסטוריות.

 

העולם של אתמול, מאת סטפן צוויג

סטפן צוויג, בן למשפחה יהודית וינאית, היה מן הסופרים המפורסמים בעולם. בפברואר 1942 שם צוויג קץ לחייו. "לאחר שעולם לשוני שקע לגבי, ומולדתי הרוחנית, אירופה, משמידה את עצמה, לא נותר לי למען מה לחיות," כתב.

 

ספר זיכרונותיו, "העולם של אתמול", ראה אור שנה לאחר מותו, והוא מקפל בין דפיו תיאור מרתק ומרגש של תקופה שלמה שחרבה, סגנון ותפיסת-חיים שאינם אפשריים עוד.

 

"העולם של אתמול" מתמקד בחיי התרבות של אירופה במחצית הראשונה של המאה ה-20 ובדרכו של צוויג

כסופר. בסגנונו הצח ובהיר-המחשבה הוא משחזר את חיי הביטחון בווינה בראשית המאה, את התום, להט הרומנטיקה והאמונה בהומניזם, ואת הזעזוע האדיר עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה.

 

בעטו המופלא הוא פורש את היריעה הרחבה של אירופה ששקעה ואיננה עוד, וקשת של אישים אשר גילמו את חיי הרוח והתרבות שלה. תיאור פגישותיו עם הרצל, וכן תיאור הלווייתו ב-1904, פגישותיו עם פרויד הקשיש בלונדון, תיאורו המופלא את אישיותו של יהודי חצוי אחר, ולטר רתנאו – הם מן התיאורים הנוגעים ללב והיפים בספרות.

 

רנה ירושלמי היא כלת פרס ישראל בתיאטרון, מנהלת אנסמבל "עיתים", יוצרת ובמאית

 

לכל כתבות "ספרים על הסכין" לחצו כאן

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירושלמי. הרצל ואני
צילום: מרב יודילוביץ'
לאתר ההטבות
מומלצים