פיתוח ישראלי: צמח ששותה דלק
צמח ששימש עד כה להפקת בושם, התגלה כמי שמסוגל לא רק לצמוח בקרקע שזוהמה בדלק - אלא אף לטהר אותה. באופן מפתיע - בקרקע מזוהמת הוא צומח טוב יותר מאשר בקרקע נקייה. היישום: טיפול טבעי, פשוט וזול בזיהומי קרקע מתחנות ומאגרי דלק
לידיעת המשרד להגנת הסביבה: זיהומי דלק בקרקע הם מהנפוצים ביותר הקיימים - אך גם בין המורכבים ביותר לטיפול. אלה עשויים להיפתר בקרוב הודות לפתרון פשוט, זול וטבעי לגמרי: מחקר חדש במכון וולקני מצא שצמח הווטיבר (Vetiver), ששימש עד כה להפקת בושם, מסוגל לנקות את הקרקע מזיהומי דלק באופן יעיל למדי.
הבשורה החדשה התגלתה במעבדתו של ד"ר נתיב דודאי, חוקר המתמחה בצמחי תבלין ובושם ממרכז המחקר נווה יער שפועל במכון. במסגרת המחקר הצליחו דודאי וצוותו לנקות כמעט לחלוטין קרקע שהוחדר אליה סולר בריכוז גבוה, של עד כחמישה אחוזים. תוצאות המחקר יוצגו לראשונה בתערוכת "קלינטק 2010" בסוף החודש.
הסוד: השורשים הארוכים והחיידקים שעליהם
"ידענו שהצמח הזה עמיד לתנאים קיצוניים - של אקלים, מים, או זיהומים שונים - אולם עד כה הכרנו את הצמח הזה בעיקר בשל הניחוח שניתן להפיק ממנו", הסביר דודאי ל-ynet.
הריכוזים שבהם הצליח הצמח לשרוד וגם לתפקד נחשבים, לדברי דודאי, לחריגים. כך למשל, תוצאות הניסוי הראו כי הווטיבר מסוגל לגדול ולפתח מערכת שורשים גם בקרקע מזוהמת מאוד. "הצמח הזה הצליח לשרוד גם בריכוזים גבוהים מאוד, ריכוזים שבהם צמחים אחרים אינם יכולים לשרוד", ציין החוקר. באופן מפתיע - כאשר נשתל בקרקע שזוהמה באחוז אחד סולר, אף התקבלה צמיחה טובה יותר מאשר בקרקע נקייה.
סודו של הצמח, כך סבורים החוקרים, טמון ככל הנראה בשורשיו הארוכים. "השורשים של הווטיבר עשויים להגיע לאורך של כמה מטרים, וזה גם מה שהופך אותו למתאים מאוד לטיפול בזיהומי קרקע", ציין דודאי. בשורשים האלה מתקיימים חיידקים שאחראים, בין השאר, על ייצור הבושם - אך גם על פעולות ניקוי הזיהום.
אך הצמח, כך התגלה, מסוגל כאמור לטהר את הקרקע המזוהמת - ובמהירות רבה. למעשה, תוך פחות מחודשיים מהרגע שנשתל באדמה המזוהמת, מצאו החוקרים כי היא נוקתה כמעט כליל משאריות הסולר. "בסוף הניסוי הקרקע הגיעה לרמות אפסיות של זיהום ונמצאה כמעט נקייה לחלוטין", אמר דודאי.
הניסוי נחשב אמנם לראשוני בלבד, אך עשוי לטענת החוקרים להחליף בעתיד את שיטות הטיפול הקיימות בזיהומי קרקע. "מדובר בתגלית חשובה, שכן כיום נהוג להוציא אדמה מזוהמת ולטפל בה באתרים מיוחדים, או לחילופין לטפל ביולוגית באמצעות בקטריות - שתי שיטות יקרות מאוד שמצריכות השקעה רבה. הצמח הזה מאפשר לנו תהליך הרבה יותר פשוט וזול", מדגיש דודאי.
בישראל אותרו בשנים האחרונות עשרות אתרים בהם קיים זיהום של הקרקע בחומרי דלק - בעיקר בשל פעילותם של תחנות דלק. יישום של השיטה הזו יאפשר טיפול מהיר, יעיל וזול באותם מוקדי זיהום, וגם יניב יתרון נוסף - אסתטי.
הצמח, והמחקר של דודאי, הם רק חלק מהחדושים הרבים שיוצרו בתערוכת "קלינטק 2010" ב-29 וב-30 ביוני בגני התערוכה בתל-אביב. חיים אלוש, מנכ"ל "קבוצת משוב", המארגנת של התערוכה, אמר: "'קלינטק 2010' שמה לה למטרה להעלות לראש סדר היום הציבורי את תעשיות הקלינטק. מחקר מסוג זה מוכיח שוב כי תעשיות הקלינטק הן מנוע הצמיחה הבא של ישראל שייצר מקומות עבודה נוספים".