שתף קטע נבחר
 
צילום: :גדי קבלו, הרצל יוסף

MRI: מדוע תושבי הפריפריה מחכים חודש לתור?

שנה וחצי חלפה מאז אושרה תוספת מכשירי MRI לבתי החולים - אך עד היום לא התווסף ולו מכשיר אחד. הסובלים העיקריים: תושבי הפריפריה, שמחכים יותר מחודש לתור. אחת הסיבות לעיכוב: עתירה של אסותא לוועדה המחליטה. מנהל ברזילי: "אסותא מנסה להכתיב חשיבה כלכלית. הם טפילים על גב הרפואה הציבורית"

הפערים בשירותי הבריאות בין צפון הארץ ודרומה למרכז ממשיכים, גם בכמות מכשירי ה-MRI: לבדיקת הדמיה במכשיר MRI ממתינים בצפון הארץ ובדרומה חודש ולעיתים אף יותר, כאשר במרכז התורים נמדדים בימים אחדים. זהו אחד הביטויים לפערים בשירותי הבריאות. למרות שמשרד הבריאות נחוש לצמצם את הפער, חלפה כשנה וחצי מאז אושרה תוספת מכשירי הדמיה מסוג MRI לבתי החולים בישראל. עד היום, לא נוסף אפילו מכשיר אחד. עתירה שהוגשה לאחרונה לבג"ץ המכוון נגד פעילותה של הוועדה במשרד הבריאות שמחליטה על הקצאת המכשירים, עלולה לגרום לעיכוב בתהליך הממושך גם כך.

 

בנוסף, בתחילת חודש יולי דחתה הכנסת הצעת חוק של חברי הכנסת אריה אלדד ורחל אדטו, שהציעה פתרון כולל לחלוקת מכשירי ה-MRI. לפי ההצעה, תבוטל המגבלה הקיימת היום על מספר המכשירים בישראל, כך שלא יהיה צורך באישורים מיוחדים וכל בית חולים יוכל לרכוש מכשיר. אך כאמור, הצעת חוק זו נדחתה.

 

לאחרונה ביקר סגן השר ליצמן בבית החולים זיו בצפת ואמר כי הוועדה המחליטה בנושא תוספת מכישרי ה-MRI תסיים את פעולתה תוך זמן קצר וכי מובטחים מכשירים לבתי חולים בפריפריה.

  

"תל אביבי היה נוסע לבאר שבע?"

"בשבוע שעבר טיפלנו בחולה שסבל מכאבי גב", מספר ד"ר אוסקר אמבון, מנהל בית החולים זיו בצפת, "והיינו צריכים לברר מה מקור הבעיה בעמוד השדרה,

ובהתאם לתוצאות להחליט האם יש צורך לנתח או לא. נאלצנו לשלוח את החולה בלילה באמבולנס לבית החולים הלל יפה בחדרה, שם נמצא באותו יום מכשיר MRI נייד. מדובר על חולה במצב לא פשוט ולעשות את הדרך הזו באמבולנס זו חוויה לא נעימה. האם היה עולה על הדעת שמישהו שגר בתל-אביב יצטרך לנסוע לבאר-שבע? זה עוד פחות זמן מאשר הנסיעה להלל יפה. חייבת להיות זמינות של טיפולים בסיסיים בקרבת מקום".  

 

ד"ר אמבון עמד בראש ועדה שבדקה את פערי הבריאות בין המרכז לפריפריה והגישה שורת המלצות, בהן גם בנושא הגדלת מספר מכשירי ה-MRI. "אני חושש שזה עלול לקחת עוד חודשים רבים. זה מתסכל כי אנחנו מדברים בסופו של דבר בחיי אדם. עד שמתקבלות החלטות יש אנשים שסובלים ואולי אף מתים. זה דבר שמוציא אותי מדעתי".  

 

מנתוני רופאים לזכויות אדם עולה כי בחיפה ובצפון יש שלושה מכשירי MRI, בדרום שניים, בירושלים שלושה ובתל-אביב ובמרכז עשרה מכשירים. הנתון כולל גם מכשירים המשמשים למחקר. כך למשל, בבית החולים שיבא ישנם שני מכשירים קליניים (שאינם למחקר) ומכשיר נוסף שמיועד לבדיקות MRI של השד.

 

זמני ההמתנה בהתאם. בעוד שבמרכז ניתן להשיג תור תוך יומיים עד ארבעה ימים, בצפון ובדרום ממתינים לעתים חודש ואף יותר.

 

הבטחות יש, מכשירים לא

כבר לפני שנה וחצי, כאמור, אישר משרד האוצר תוספת של מכשירי MRI ולפני

למעלה משנה אף יצא מכרז בנושא. בחודש אוקטובר אישרה ועדת הבריאות של הכנסת כי בסך הכל יתווספו עוד שמונה מכשירי MRI.  

 

בינתיים, עוד לא נוסף כל מכשיר. המכרז בוטל בעקבות עתירה של בית החולים אסותא והוקמה ועדה במשרד הבריאות שתפקידה להחליט מי מבתי החולים יקבל מכשיר. אלא שיייתכן שצפוי עיכוב נוסף בתהליך, לאחר שאסותא עתרה לאחרונה פעם נוספת נגד הוועדה.  

 

"הטענה הבסיסית שלנו בעתירה היתה שמכרז לא יכול שלא לכלול את מרכיב המחיר. תוספת מכשירים מגדילה את ההוצאה הלאומית לבריאות וכל בית חולים צריך לדעתנו להתחרות על מחיר בדיקה נמוך. זה צריך להיות פקטור במכרז", מסביר דני אנגל, מנהל השיווק של אסותא. עוד הסביר כי "משרד הבראות לא עושה מבחן של מספר הפניות ונפח הפעילות של בתי החולים. לנו יש הפניות רבות ומכשיר MRI שיכול להיות הרבה יותר נגיש לציבור". באסותא הגישו בקשות בשם כל אחד מבתי החולים שלהם ברחבי הארץ - כשבע בקשות שונות בסך הכל. "בית המשפט קיבל את העתירה שלנו וקבע שהמכרז הזה איננו מכרז ולכן הוא בוטל. כעת, עקפו בעצם את המכרז ופרסמו 'קול קורא' ולכן עתרנו פעם נוספת".  

 

ד"ר שמעון שרף, מנהל בית החולים "ברזילי", מתרגז כשהוא שומע על העתירה של אסותא. "יש לי בעיה עם הגישה של אסותא, שמנסה להכתיב חשיבה כלכלית. למשרד הבריאות יש שיקולים שאינם רק כלכליים, אלא שיקול של בית חולים בעוטף עזה, שצריך לתת שירות רפואי. מה זה שייך לתחשיבים של אסותא? הרי גם כך הם טפילים על גב הרפואה הציבורית".  

 

בברזילי מפנים את החולים לבדיקות בסורוקה או בשיבא, ושרף חוזר ומדגיש את חשיבות המכשיר: "המכשיר מאד הכרחי עבורנו", הוא מסביר, "אנחנו בית חולים בקו עימות. זה חוסך טלטול מיותר לחולים ואין ספק שזה ייתן שירות רפואי טוב יותר לתושבי הדרום".  

 

"מבחוץ זה נראה חלם", מסכם מנהל בית חולים גדול במרכז הארץ. "כולם זועקים שיש מחסור במכשירי MRI, וישנם שמונה מכשירים שרק ממתינים, כבר עברו את כל המכשולים הכי גדולים של משרד האוצר ושל הכנסת וכל ההליך הזה התעכב בגלל הבג"ץ של אסותא, ועכשיו הם מעיזים לתקוע את כל ההליך פעם נוספת. הם מונעים מאינטרסים כלכליים צרים שלא עוזרים לרפואה הציבורית. אי אפשר להאשים את משרד הבריאות או את משרד האוצר, אלא רק את העתירה לבג"ץ. בעוד כשבועיים הוועדה של משרד הבריאות צפויה למסור את החלטתה ואני מקווה שהעתירה לא תעכב את ההחלטה".

  

מנהל בית החולים סיפר עוד: "אני ביקשתי אישור למכשיר MRI לבית החולים שלי כבר לפני חמש או שש שנים. MRI הוא מכשיר שכמעט ומחליף את בדיקות ה-CT והיתרון הוא שהבדיקה נעשית ללא קרינה. ישנם מקרים כמו בדיקות שד שבהם אין רפואה בלי MRI. כשיש לי חולה מאושפז שזקוק לבדיקה לא דחופה לפעמים אנחנו משאירים אותו שבוע באשפוז עד שמתפנה תור. אצל ילדים, שזקוקים להרדמה במהלך הבדיקה, זה סיפור שלם".

  

"הפגיעה - בעיקר בפריפריה"

בארגונים רופאים לזכויות אדם, האגודה לזכויות האזרח ו"קבוצת באר-שבע לשוויון בבריאות" ניהלו בשנה האחרונה מאבק כדי להבטיח שפריסת מכשירי ה-MRI תבטיח העדפה מתקנת לפריפריה; אלא שביטול המכרז מעמיד בסימן שאלה את נושא הפריסה הגיאוגרפית של המכשירים.

  

לדברי שלומית אבני, מנהלת מחלקת תושבים ברופאים לזכויות אדם, "העיכוב הלא סביר של למעלה משנה בחלוקת רשיונות למכשירי MRI פוגעת בזמינות ובנגישות של בדיקות MRI לאוכלוסייה, פגיעה המורגשת בעיקר בפריפריה. בנוסף, ביטול הצורך במכרז והעברתו לוועדה ממשלתית מאיימת על שקיפותו של הליך חלוקת הרישיונות ועל ההישג החשוב שנקבע במסגרת המכרז - העמדת קריטריונים שמטרתם צמצום פערים בזמינות של בדיקות אלה בין אזורים גיאוגרפים שונים, בדגש על תגבור הדרום והצפון".

   

ד"ר רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות, הגדיר לאחרונה את המחסור במכשירי MRI כ"פגיעה בבריאות הציבור". עוד אמר: "אני שומע ממוחים בנוירוכירורגיה שכל יום עושים פשרות ואני מרגיש לא בנוח. אנחנו מוסיפים עוד שמונה מכשירים ואני אומר שגם זה לא יספיק".  

 

ממוצע מכשירי ה-MRI במדינות ה-OECD עומד על 8.7 מכשירים למיליון איש,

כאשר ישראל ניצבת במקום האחרון בפער גדול מיתר המדינות, עם 1.4 מכשירים בלבד. 

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות מינה וועדה לקביעת הקריטריונים למתן רישיון להפעלת מכשירי MRI. הועדה קבעה כי הזכאים לרישיון יתבקשו להפעיל את המכשיר לפרק זמן של שנה מרגע זכאותם לרישיון להפעלת המכשיר. אכן הוגשה עתירה של בית החולים אסותא. הוועדה לא הפסיקה את פעילותה אלא פועלת לפי הנחיות הגופים המשפטיים. לפי עמדת משרד הבריאות, תוספת שמונה מכשירים הכרחית להגברת הנגישות באזורי הפריפריה ותתרום לצמצום הפערים הקיימים כיום במדינת ישראל". 

 

מאסותא נמסר בתגובה: "טענת בתי החולים כי אינטרס אסותא אינו עומד בקנה אחד עם טובת הציבור משוללת כל יסוד עובדתי ומונעת למעשה מאינטרסים של אותם בתי חולים. כוונת המחוקק בביצוע מכרז הינה להבטיח את טובת הציבור מחד, במחיר כלכלי נמוך ככל שאפשר מאידך. על כן, הניסיונות השונים של הרגולטור לברוח ממחויבות זו אינם עומדים בקנה אחד עם אינטרס הציבור, למרות פסיקת בית המשפט בנושא, ממשיך הרגולטור לחפש דרכים לעקוף הליך מסודר זה.

 

לאסותא שירותים מגוונים בפריסה ארצית, לרבות בפריפריה, ואנו בטוחים כי נוכל לתת שירות מהמעלה הראשונה גם בתחום ה- MRI - אילו רק יתאפשר לנו שוויון הזדמנויות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
MRI. "תוספת 8 מכשירים - הכרחית"
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים