העיתונאי הנמלט יפרסם תיעוד הרג באפגניסטן
ג'וליאן אסאנג' מבוקש לחקירה על ידי הפנטגון מאז שפרסם באתר האינטרנט שלו סרטון המתעד תקיפת אזרחים בעיראק. העיתונאי, שכנראה מחזיק בידיו 260 אלף מסמכים אמריקנים חסויים, מתכוון לפרסם תיעוד מפליל, הפעם מאפגניסטן
אתר האינטרנט Wikileaks, הפועל לפרסם מסמכים חסויים ממקורות אנונימיים, מתעתד להצית סערה חדשה. אחרי שקיבל לידיו 260 אלף מסמכים מסווגים של הצבא האמריקני, החליט מנהל האתר, ג'וליאן אסאנג', לפרסם צילומים המתעדים הרג אזרחים באפגניסטן.
אסאנג' האוסטרלי, האקר בעבר ועיתונאי בהווה, ירד למחתרת בחודש שעבר בעקבות ההדים שיצר סרטון מסווג של צבא ארה"ב שפורסם באתר האינטרנט שלו. הסרטון מתעד תקיפה של הצבא האמריקני בעיראק ב-2007, שבה נהרגו אזרחים לא חמושים. ברקע נשמע קולו של חייל אמריקני אומר: "הו, כן. תסתכל על הממזרים המתים האלה. נחמד".
ארה"ב עצרה את החייל האמריקני ברדלי מנינג, אחרי שהאקר פנה לפנטגון והציג בפניהם שיחה שקיים עימו, שבה התוודה על הדלפת המסמכים. מאז הודיע הפנטגון שגם אסאנג' מבוקש לחקירה, ולכן החליט העיתונאי לרדת למחתרת. אתמול הוא יצא מהמסתור, ולפי הדיווחים מחזיק בידיו לא פחות מ-260 אלף מסמכים שקיבל מהחייל מנינג.
בראיון לעיתון "וושינגטון פוסט" אמר אסאנג' שהוא מתכוון לפרסם עוד השבוע מסמכים הקשורים לתקיפה הידועה לשמצה שהתרחשה בכפר גרנאי באפגניסטן ב-4 מאי 2009. עשרות אזרחים נהרגו בתקרית, רובם נשים וילדים. חקירה פנימית של הצבא האמריקני העלתה שהכוחות נכשלו ולא פעלו על פי הנהלים המסדירים תקיפות אוויריות.
אסאנג' סירב לומר אם מנינג הוא זה שסיפק לו את המסמכים, בהתאם למדיניות הגורפת של Wikileaks לגבי חיסיון מקורות. זאת, למרות שמנינג עצמו הודה כי סיפק לו מידע על הכפר גראני. "אנחנו לא חושפים מקורות", הבהיר מייסד האתר.
דובר מטעם אתר האינטרנט הודה שמדליפים מתוך הממשל ומערכת הביטחון לעתים מתקשים לשמור על אנונימיות. "זה מאוד קשה למקורות הפוטנציאליים
שלנו, אם הם תורמים לחשיפת דבר-מה שהוא לא צודק או מושחת. אתה היחיד שלוקח סיכון בכל הסיפור: איש לא משלם לך, איש לא מגבה אותך ואתה לא מתפרסם בגלל שפרסמת את הסקופּ".
דניאל אלסברג, אולי המדליף המפורסם ביותר בתולדות ארה"ב חלק השבוע כמה עצות למייסד Wikileaks החושש להיכנס לשטחי ארה"ב. "אני חושב שאסאנג' אכן נמצא בסכנה. אולם אני בטוח שהעובדה שהוא לזכה לפרסום תקנה לו הגנה במידה מסוימת", אמר אלסברג, שחשף ב-1973 את "מסמכי הפנטגון" - מחקר סודי ביותר לגבי מלחמת וייטנאם.