החזר כספי על מוצרים ושירותים - לא לפני אוקטובר
בדיון סוער בועדת הכלכלה התברר כי התקנות המסדירות החזר כספי במקום זיכוי בביטול עסקה - מחייבות סגירת פערים. יו"ר הוועדה אקוניס החליט להקפיאן למשך מספר ימים על מנת לשפץ אותן, והתחייב כי הן יושלמו עד סוף כנס הקיץ של הכנסת. המשמעות: התקנות לא ייכנסו לתוקף לפני אמצע אוקטובר
הליכי אישור התקנות לחוק הגנת הצרכן, שמסדירות החזר כספי במקום הזיכוי הנהוג היום בביטול עסקאות רכישה של מוצרים או שירותים - יוקפאו למשך שבוע עד עשרה ימים. כך החליט אתמול (ג') יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד).
הקפאת ההליכים נועדה לאפשר למשרד התמ"ת לקיים סבב התייעצויות נוסף עם הגורמים המעורבים במגזר העסקי, כדי לשפץ את התקנות או למלא חללים, בהתאם לטענות שעלו בדיון בווועדה.
אקוניס אמר ל-ynet בראשית השבוע, כי הוא מקווה לאשר את התקנות עד סוף השבוע הנוכחי. היום הוא התחייב להשלים את אישור התקנות עד סוף כנס הקיץ של הכנסת בראשית אוגוסט.
פירוש הדבר שהתקנות לא ייכנסו לתוקף לפני אמצע אוקטובר, שכן נאמר בתקנות, כי תוקפן יתחיל 3 חודשים ממועד פרסומן ברשומות. מועד הפרסום הוא כשבועיים לאחר אישור התקנות בוועדת הכלכלה, כלומר לכל המוקדם במחצית אוגוסט בלוח הזמנים החדש.
תקנות "אפויות למחצה"
בראשית הדיון, השתבח אקוניס בתרומת הצעת החוק שלו ושל ח"כ דליה איציק (קדימה) להגשת התקנות לאישור הוועדה. החוק עבר בסוף השבוע שעבר פה אחד בקריאה טרומית, תוך תקווה כי הדבר יזרז את הממשלה, שמעכבת במשך שנים את התקנות הנוגעות ליישומם של חוקים דומים שהוגשו בעבר.
לאחרונה נתקעו התקנות במשרד המשפטים. בוועדת הכלכלה הופתעו מהמהירות שבה הן התקבלו למחרת ההצבעה בכנסת על חוק אקוניס-איציק. "המהירות מהשטן", אמרו היום בוועדה בסוף הדיון הראשון, כשהתברר כי התקנות הובאו לאישורה "אפויות למחצה" ומחייבות השלמות וליטושים. זאת, לאחר התייעצויות רבות וממושכות עם משרדי הממשלה והמגזר העסקי בשנים האחרונות.
הביקורת הוטחה בדיון מכל עבר, והתמיכה היתה מוגבלת לארגוני הצרכנים ולרשת סופר-פארם, שהודיעה כי נורמת ההחזר הכספי מקובלת אצלה במשך שנים כחלק מהמדיניות העסקית.
חלק לא מבוטל מהביקורת של הגורמים העסקיים נובעת מהתנגדותם העקרונית להחזר הכספי, שאיננו מוסדר בחוק בשום מדינה, ושלטענתם קיים חשש כי בישראל הוא יעודד נוכלים. כך למשל, אם מישהי תרכוש שמלת נשף ותרצה להחזיר אותה ולקבל את הכסף לאחר שימוש באירוע לילי אחד, או אם מצלמה דיגיטלית תירכש במטרה להנציח טיול של שבוע בחו"ל ותוחזר לאחר מכן. הם טענו כי בנושא הזה, ישראל אינה דומה לאמריקה או אירופה.
הטיעון החוזר הזה קומם את ח"כ איתן כבל (עבודה), שיזם בעבר הצעת חוק דומה. "חוסר האמון הגורף שלכם ביושרו של רוב ציבור הלקוחות הוא הבעיה שמחייבת את השוט החינוכי של חוק ההחזר הכספי. אולי בעקבותיו תפנימו נורמה תרבותית גבוהה יותר שתהפוך את החוק והתקנות למיותרים", אמר.
חורים ברשימת המוצרים
אלא שלמבקרים מטעם הצטרפה היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד אתי בנדלר. היא הצביעה על מספר כשלים אובייקטיביים שעלו מהביקורות העסקיות, המחייבים לדעתה מחשבה שניה, רחבה ועמוקה יותר, וכן תיקונים הכרחיים.
כך למשל באשר לטענת ארגון הסוחרים הזעירים, לפיה התקנות טובות לצרכנים, אבל לא מחייבות את הספקים לקבל מהם מוצרים שהחזירו לקוחות, מה שיגרום להם הפסדים כספיים כבדים.
בנדלר הצביעה גם על 'חורים' ברשימת המוצרים ברי-החזרה, הכוללת למשל "ציוד לבית ולגן" או "מיתקן למים מינרליים", אבל לא מתייחסת לשאלה אם אבזרי ציוד לתינוקות, תכשיטים ואפילו מכוניות מיובאות, אפשר להחזיר לפני שנרשמו על שם הרוכשים.
גם גורמי התיירות העלו חששות, שלא נפלו על אוזניים אטומות. הם טענו שהתקנות יפגעו במערכת העסקים עם חברות תעופה וסוכנים בחו"ל, שיחדלו לספק שירותים לישראלים.
אקוניס דחה את הטענות החוזרות שאין תקדים בעולם לחוק ולתקנות, ואמר כי ישראל יכולה להיות "אור לגויים" בנושא הזה, כמו גם בתקציב הדו-שנתי שאושר היום. לגורמים העסקיים שאמרו כי יעתרו לבג"צ נגד התקנות, אמר אקוניס: "אל תאיימו, תעתרו".
במהלך הדיון הודיעה סגנית שר התמ"ת והממונה על הצרכנות, ח"כ אורית נוקד, על מינוי עו"ד תמר פינקוס לתפקיד יו"ר הרשות לסחר הוגן, שעתידה לקום ולאכוף את החוק והתקנות במועד לא מוגדר.
יצוין כי בסוף השבוע פנה מנכ"ל סופר פארם, ליאור רייטבלט, במכתב לח"כים ובו הביע תמיכה בחוק להחזר כספי לצרכנים שמבטלים עסקה או מחזירים מוצר. "אני מניח שרבים ינסו לנגח את ההצעה בטענה שתביא להתמוטטות בתי עסק. אשמח לשתפכם בניסיוננו על מנת להדוף טענות שכאלו", כתב מנכ"ל סופרפארם.
לדבריו, הרשת נוהגת כך כבר תקופה ארוכה ולמדה מהניסיון כי גישה זו "אינה מביאה רק לקידום זכויות הצרכן, אלא גם מטיבה עם תוצאותינו העסקיות". מהרשת נמסר כי בשנת 2009 הוחזרו לסניפי סופרפארם 2.14 מיליון מוצרים בשווי כולל של 108.7 מיליון שקל.