מארטל: "השואה היא לא רק עניין יהודי"
הסופר הקנדי, יאן מארטל, מי שכתב את רב המכר העולמי "חיי פיי", ספג ביקורות נוקבות על כך שניסה לכתוב על השואה בדרך לא שגרתית, והגן על עצמו כשאמר: "אי אפשר לכתוב כל הזמן באותה צורה"
הסופר הקנדי, יאן מארטל, מי שכתב את "חיי פיי" שזכה בפרס הבוקר והיה רב מכר עולמי (ראה אור גם בעברית בהוצאת זמורה ביתן), לא זכה להצלחה דומה עם ספרו השני "ביאטריס ו-וירג'יל", שהוא לפי הגדרתו "ספר שואה בדיוני".
הספר מספר על סופר שפוגש גבר מבוגר, ככל הנראה בעל עבר נאצי. הגבר המבוגר עובד על מחזה שמתעסק בזוועות השואה, וזו ככל הנראה דרכו לרכך את מצפונו בעקבות תפקידו הלא ברור באותן שנים. לפני כתיבת הספר ביקר מארטל גם בישראל לצורך תחקיר.
הביקורות לא אהבו את הספר בלשון המעטה. חלקן טענו שמארטל נכנס למקום שלא מיועד לו, למקום שהוא כנראה נחלתם של יהודים בלבד. בראיון ל"גרדיאן" הבריטי התנגד מארטל בכל תוקף לאג'נדות הללו וטען: "השואה היא לא עניין יהודי בלבד. גם אחרים סבלו בה, ועוד אחרים כמובן
הכתיבו אותה".
מארטל טען בתוקף כי תפקידו כסופר הוא לנסות לא לעשות את מה שכבר עשו לפניו, וזה מה שהוא ראה לנגד עיניו בעת כתיבת הספר. "אני
לא חושב שהשואה מרוויחה מזה שהסופרים נשארים בגבולות המוכרים. השואה תמיד מוצגת באותה דרך, שהיא לא בדיונית לגמרי, שהיא דרך בהשראת אלי ויזל או פרימו לוי או ההיסטוריונים. הם עשו עבודה נפלאה, אין ספק בכך, אבל אני לא מכיר עוד אירוע היסטורי שתואר רק על ידי היסטוריונים או ניצולים ולא על ידי אמנים".
מארטל, יליד 1963, בילה את רוב חייו הבוגרים בטיולים ברחבי העולם. לצורך כתיבת "חיי פיי" בילה חצי שנה בהודו, במהלכה ביקר במקדשים, מסגדים, כנסיות וגני חיות. לפני כן פרסם את הספרים "העובדות שמאחורי בני רוקאמאטיו מהלסינקי", "Self" ו-"We Ate the Children Last".