97% מהמדענים: האדם גורם להתחממות כדוה"א
מחקר חדש ניסה ליישב את המחלוקת המתוקשרת בשאלה מי אשם בהתחממות כדור הארץ כשבחן את עמדות המדענים הבולטים בתחום. המסקנה כמעט חד משמעית, אבל ספק אם מדובר בסוף הויכוח
זהו אולי הויכוח העקרוני ביותר - ודאי המתוקשר ביותר - בזירה המדעית המודרנית: האם האדם, כלומר פליטת גזי החממה כתוצאה משריפת דלק במנועים ומפעלים, הוא הגורם להתחממות כדור הארץ, או שמא מדובר בתופעה שמקורה בסיבות שאינן קשורות בבני האדם?
כל מחנה מתבצר בעמדתו, ומשליך רפש על הצד השני. אלה הטוענים כי האדם אשם מואשמים בניסיון לעצור את הקידמה ולהחזיר את האנושות למערות; אלה המפקפקים באחריות האדם, מואשמים בשיתוף פעולה עם תעשיית הנפט שתיפגע אנושות אם יוחלט מתישהו על הפחתת פליטות עולמית.
וויליאם אנדרג (Anderegg), דוקטורנט באוניברסיטת סטנפורד, מנסה לעשות סדר. הוא ועמיתיו גיבשו רשימה של 1,372 מדענים העוסקים בחקר אקלים כדור הארץ, וניסו לברר מה עמדתם. המחקר החדש התמקד בעיקר ב-908 מדענים וחוקרים שפרסמו מאמרים בנושא ב-20 השנים האחרונות, כדי לוודא שמדובר באנשי מחקר פעילים ומעודכנים.
ויכוח עקרוני:
- דו"ח: שינוי האקלים יעלה את מפלס הים במטר
- מדענים: נותרו 10 שנים להימנע מאסון אקלימי
- כדור הארץ מתחמם, אבל אנחנו לא אשמים
- כיבוי אורות יציל את העולם? כנראה שלא / בועז ארד
בשלב הבא נעשה מיון של המדענים בין "משוכנעים" ו-"לא משוכנעים" באשר לאחריות האדם להתחממות כדור הארץ. המיון התבסס על עבודות המחקר שלהם, המאמרים שפרסמו, חתימות שלהם על הצהרות, עצומות או מכתבים בנושא.
התוצאה כמעט חד משמעית: הרוב המכריע של המדענים החוקרים את נושא האקלים בעולם משוכנים שהאדם הוא הגורם המשמעותי ביותר בתופעת התחממות כדור הארץ. 97 עד 98 אחוז מהחוקרים סבורים כך.
לדוגמה: מתוך 50 החוקרים הבכירים ביותר (שפרסמו את המספר הגדול ביותר של מאמרים בנושא) - רק 2 אחוזים נופלים בקטגוריה של "לא משוכנעים". כשבוחנים את 200 החוקרים הבולטים ביותר בתחום - השיעור משתנה ל-2.5 אחוז של "לא משוכנעים".
עוד מצא המחקר החדש כי רוב החוקרים והמדענים שזוהו באופן פומבי כמי שמפקפקים בתרומת האדם להתחממות כדור הארץ אינם מאוד פעילים בתחום. לקומץ הפעיל, שמפרסם מאמרים, יש מוניטין צנוע למדי, והם אינם מצוטטים בעבודות של עמיתיהם. יתרה מזאת: רק כמחצית מהמאמרים שלהם פורסמו בכתבי העת המדעיים - לעומת מספר המאמרים שפורסמו באותם כתבי עת, שתומכים באחריות האנושית לתופעה.
"אנו מראים שהמומחיות והבולטות - שני מרכיבים עיקריים שבעזרתם שופטים את אמינותו של חוקר - גדולה יותר בקרב חוקרי האקלים שמצדדים בדעה הרווחת לפיה האדם אחראי להתחממות כדור הארץ", אמר אנדרג ל"ניו יורק טיימס". "היא מאפילה על המומחיות והבולטות של המדענים המפקפקים בעמדה זו".
האם המחקר הזה יכריע סוף סוף את הויכוח. כנראה שלא. "ספקני האקלים" כפי שהם מכונים, יטענו בוודאי שהמחקר הזה מוטה. בתור התחלה, הם יטענו שהמנחים של אנדרג הם מהקולות הבולטים ביותר שמצביעים על אחריות האדם לתופעה - כריסטופר פילד וסטיבן שניידר. שניידר אף צורף כשותף למחקר עצמו.
"הספקנים" יטענו עוד שבחינה של קונצנזוס מדעי על בסיס פרסום בכתבי עת מדעיים היא סוג של היגיון מעגלי שאין בו ממש. יתרה מזאת: הם יטענו, לאור פרשת "קליימטגייט", שלמדענים ומחקרים הסותרים את הדעה הרווחת לא קיבלו חשיפה בכתבי העת המדעיים, בגלל התערבות שנויה במחלוקת וניסיונות השתקה מצד קבוצה מלוכדת של מדענים השולטים בתחום ביד רמה.
מדענים האקלים טוענים בתשובה שהסיבה שה"ספקנים" לא מקבלים חשיפה בכתבי העת המדעיים הבולטים היא פשוטה: המחקרים שלהם לא טובים מספיק.