שתף קטע נבחר
 

חדר משלהן: אמניות נותנות ומקבלות מהקהילה

ציפי מזרחי ראתה שהכישרון של האמניות הצעירות שלמדו אצלה מתפספס, בשל קשיי הפרנסה וחוסר במקום מסודר שבו יוכלו ליצור. היא קמה ועשתה מעשה, והקימה מרכז שבו הן יוכלו לממש את כשרונן וגם להעביר אותו הלאה לאחרות

ציפי מזרחי היא מורה לתולדות האמנות במגזר הדתי. כשראתה כיצד רבות מתלמידותיה המוכשרות מפסיקות לעסוק באמנות וליצור, בשל קשיי ההישרדות - נישואים, אימהות מוקדמת, עול הפרנסה - החליטה לעשות מעשה. היא הקימה את "מרכז לנשים צעירות יוצרות" בשכונת מוסררה שבירושלים. שם, יכולות אמניות צעירות ומוכשרות לקבל הדרכה עסקית וגם חלל מרווח ומאובזר, שמאפשר להן לעסוק ביצירה ולעבוד יחד. בתמורה, הן ילמדו ילדות, נערות ונשים אחרות בקהילה כיצד ליצור וליהנות מהעשייה האמנותית. ציפי מקווה להקים בהמשך מרכזי יצירה נוספים בירושלים וברחבי הארץ.

 

ציפי מזרחי, 44, אם לשמונה ממעלה אדומים, היא רכזת הוראה לאמנות פלסטית. כבר יותר מעשור היא מלמדת תלמידות מוכשרות, מבריקות ויצירתיות וצופה להן עתיד מבטיח כאמניות. אבל במציאות, שבה מצופה מהצעירות האלה להינשא וללדת בגיל צעיר, הפוטנציאל הגדול הזה לא מתממש.

 

"למרות שנפתח בפניהן עולם נפלא והן נכבשות בקסם האמנות, רובן לא מצליחות להפוך את האמנות שלהן למקור הכנסה. אין להן מספיק קשרים. הן לא מקבלות מספיק הכרה בקהילה ולא מתפרסמות, ולכן גם לא מגיעות עם יצירותיהן לגלריות ולמוזיאונים ולא נכנסות לעולם האמנות הישראלי. בגלל הנישואים בגיל צעיר שבעקבותיהם באים גידול הילדים והקשיים הכלכליים, רובן לא יכולות להרשות לעצמן אפילו לשכור סטודיו או לרכוש ציוד הכרחי. כשאני פוגשת אותן, אחרי כמה שנים, עצוב לי לשמוע שוב ושוב על התסכול ותחושת ההחמצה. אני מרגישה שזה לא הוגן ושיש לי אחריות כלפיהן. הרי אני זו שפתחתי להן את הדלת לעולם האמנות בבית הספר וגרמתי להן ללכת שבי אחרי הקסם הזה. לכן, החלטתי לפני כשנה להקים מרכז שיבטיח ליוצרות הצעירות האלה מקום, ציוד וחופש ליצור וגם יתן להן הזדמנות להגיע לעצמאות כלכלית בעזרת האמנות שלהן".

 

הנושא בער בעצמותיי 

איך הוצאת את הרעיון שלך לפועל?

"השקעתי שעות בעבודת רגליים, בפגישות, בתכתובות, בניסיון לגייס אנשים ומשאבים, כי הנושא בער בעצמותיי. בתחילת הדרך עודדה אותי מאוד ציפי לוריא ז"ל, שלימדה אמנות, אצרה תערוכות של אמנים דתיים והייתה גם כתבת תרבות ב'הארץ'. כדי לקבל מקום שבו האמניות יוכלו ליצור, הצגתי את הרעיון שלי לפני אנשים כמו אורי עמדי, מהמנהל הקהילתי בעיריית ירושלים, נתן ברוורמן מ'צעירים במרכז' ולפני שמי אמסלם ויורם ברוורמן ממחלקת התרבות והאמנות הפלסטית בעיריה. אחרי שהם התלהבו מהרעיון וגם מצאו לי מקום מתאים במרכז הקהילתי במוסררה השגתי מימון לשיפוצו מקרן ירושלים. במקביל גם פניתי לארגון 'שתיל', כדי שידריכו וילוו אותי בגיוס המשאבים".

 

מי הן האמניות שרצית לשלב במרכז הזה?

"בוגרות מסלולי האמנות של הדסה, אמונה ובצלאל. הזמנתי אותן להגיש תיקי עבודות לוועדת הקבלה למרכז. בוועדה הזו יושבות אמניות דתיות כמו רעיה ברוקנטל, נחמה גולן והדי אברמוביץ וגם ד"ר רונית קרק, ראש מגמת 'מגדר בשטח' באוניברסיטת בר אילן, שם אני לומדת עכשיו בצורה מסודרת איך מוציאים לפועל פרויקט כזה".

 

מה צריכה לעשות מי שמתקבלת למרכז?

"גייסתי את מט"י ירושלים, כדי ללמד אותן איך הופכים את האמנות לעסק. אחרי סיום קורס היזמות כל אחת גם תקבל מנטור, שיסייע לה ליצור קשרים עם גלריות, למשל. בינתיים יצרתי גם קשרים עם המכללות לעיצוב בירושלים, כדי שסטודנטיות יפיקו למען אמניות המרכז כרטיסי ביקור, קטלוג מוצרים ואתר אינטרנט".

 

מה הן צריכות לתת בתמורה?

"כל אמנית שמתקבלת למרכז זוכה בחלל עבודה ובהטבות האחרות ובתמורה היא תלמד פעם בשבוע בחוגי אמנות שיתקיימו בשנת תשע"א במתנ"ס. החוגים האלה מיועדים לנשים קשישות, לנערות ולעקרות בית מהשכונה ומחיר ההשתתפות בהם מוזל".

 

מה הפרויקט הבא שלך?

"אני רוצה להקים עוד מרכזים כאלה לאמניות, כי לוועדת הקבלה הגיעו עשרות מועמדות ראויות, בתחום הפיסול, הציור, העיצוב בקרמיקה ובזכוכית ואפילו האנימציה והעיצוב התעשייתי. אני גם רוצה להקים גלריה לאמנות נשים, שבה יוכלו אמניות להציג את עבודותיהן. זה כמובן לא קל ואני עושה הכל בהתנדבות אבל חשוב לי גם לפתח קהילה גדולה של אמניות, מבין אלה שלא התקבלו למרכז, אבל רוצות להמשיך ליצור. לכן, אני מתכננת לקיים במרכז גם מפגשים חודשיים עם אמנים מתחומים שונים ומאוד רוצה שאמניות דתיות וחילוניות יגיעו לכאן, יכירו עוד יוצרות שדומות להן ויפרו זו את זו".

 

המעוניינות בעוד פרטים על המרכז ופעילויותיו יכולות לפנות למייל של ציפי

 


 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ציפי מזרחי. אמנות וקבלה
צילום: עדי אדר
לאשה בפייסבוק
מומלצים