שתף קטע נבחר

מעורבות-יתר של המשפט בצבא? "לא כוח רשע"

לנוכח התסכול בשטח מריבוי המקרים שבהם עומדים לוחמים לדין על מעשים שביצעו בתפקידם, דחו בפרקליטות הצבאית את הטענות כאילו אותן חקירות הן פרי יוזמתם. "המפקדים לא היו מרוצים אם לא היה מי שיגיד מתי מותר לירות"

האם מעורבות מערכת המשפט בנעשה בצבא מוגזמת? תלוי את מי שואלים. על-רקע הטענות בקרב הקצינים בשטח כאילו ריבוי המקרים בתקופה האחרונה שבהם עומדים לוחמים לדין, בגין מעשים שונים שביצעו במהלך מבצעי צה"ל השונים יחייבו כל אחד מהם להצטייד ב"עורך דין לכל קצין", אמרה ל-ynet סגן-אלוף ענבר קידר-ברוך, מפקדת בית הספר למשפט של צה"ל, כי אנשיה אינם "מחפשים" את החיילים - ואף קראה לצעירים להתגייס ללימודי משפטים במסגרת העתודה, לנוכח הירידה החדה במספר המשפטנים בין שורות הצבא.

 

"ישנה חשיבות גדולה לאנשי הפרקליטות הצבאית. אם לא נהיה כאן, תהיה אנרכיה טוטאלית", קבעה סא"ל קידר-ברוך. "אנחנו לא גורם שיוזם חקירות אלא מגיב למה שקורה בשטח, אין לנו כוונה להעמיד לדין חיילים או קצינים ללא סיבה, אנחנו לא חלק מכוחות הרשע".

 

החקירות על פעילות צה"ל בשטחים, סביב מבצע "עופרת יצוקה", לרבות המשפט המתנהל נגד שני לוחמי גבעתי שביקשו לכאורה מילד פלסטיני לפתוח עבורם תיקים ועומדים על כך לדין, כמו כן הכוונה להגיש כתב אישום חמור נגד לוחם לשעבר מאותה חטיבה בין ירי למוות באם ובת פלסטינית וכן החלטת הפרקליט הצבאי הראשי לפתוח בחקירה נגד מח"ט כפיר לשעבר, אל"מ איתי וירוב - כל אלה ואחרים גורמים לתחושה קשה מאוד בקרב מפקדי גדודים, מפקדי חטיבות ואף דרגי שטח בכירים יותר נגד הפרקליטות הצבאית.

 

אותם קצינים סיפרו כי לפי תחושתם, הולכת ומתגברת הסברה כאילו כמעט שלא ניתן עוד להילחם כיום מבלי שהדבר יסתיים בהזמנה לחקירה.

"המשפיטיזציה הגוברת אינה רק בתוך הצבא אלא בכל תחומי החיים", אמרה קידר-ברוך. "אנחנו, באמצעות המחלקות השונות בפרקליטות, מנסים כל העת למצוא את האיזון הנכון בין החוקים לפעולות בשטח במטרה למנוע מצב שבו יתרחשו הפרות של החוק. אם לא ניהיה כאן עלולים להיווצר פערים עצומים ועינוי דין. בסופו של דבר, נראה שגם המפקדים לא היו מרוצים ממצב שבו לא יהיה מי שיגיד להם מתי ואיפה מותר לבצע ירי". 

 

אתמול ולנוכח ירידה חדה של 30 אחוזים בהרשמה ללימודי משפטים בקרב העתודה האקדמית של צה"ל, אירחה אתמול קידר-ברוך עשרות תלמידי י"ב בכנס בבית הפרקליט בתל-אביב והציגה לפניהם את התפקידים השונים בפרקליטות הצבאית שיהיו פתוחים עבור מי שיירשם ללימודי משפטים בעתודה. "זהו שירות מלא אתגר ומרתק, שנותן לעו"ד צעיר אחריות כבדה מאוד על כתפיו - בין אם הוא תובע, סנגור, יועץ או ממלא כל משבצת אחרת. המסלול כולל קורס קצינים וחתימה של שלוש שנות קבע, שבמהלכן הם רוכשים ניסיון אדיר שמשמש אותם במשך כל החיים אחר כך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חנן גרינברג
בית דין צבאי. לא "מחפשים"
צילום: חנן גרינברג
מומלצים