שתף קטע נבחר

"טורקיה מתקדמת לקראת צירוף לאיחוד האירופי"

בפסגת מדינות הבלקן באיסטנבול התייחסו בכיר באיחוד האירופי ונשיא טורקיה למגעים לצירופה לגוש המדינות. הנשיא גול הביע אופטימיות והממונה על הרחבת האיחוד האירופי שיבח את הרחבת זכויות הכורדים וההתפתחויות הפוליטיות

ההתקרבות לאיראן, ההשתלחות בישראל, הקפריזות הדיפלומטיות והמלחמה חסרת הרחמים במורדים הכורדים לא הרחיקו את טורקיה מהצטרפות לאיחוד האירופי. הממונה על הרחבת האיחוד האירופי, סטפן פולה, אמר היום (ד') כי "טורקיה עושה צעדים מרשימים לעבר הצטרפות לאיחוד", ונשיא טורקיה, עבדוללה גול, הבטיח שסיכויי הקבלה של ארצו לגוש המדינות עדיין גדולים, למרות הפנייה מזרחה.

 

בשולי פסגת מדינות הבלקן באיסטנבול שיבח פולה את הצעדים שנקטה טורקיה בתחום זכויות תרבותיות למיעוט הכורדי והפחתת שליטת הצבא בממשלה. עם זאת, הוא הדגיש כי יש לפעול יותר למען איחוד קפריסין, המחולקת מאז פלישת חיילים טורקים לאי ב-1974. קפריסין היוונית היא חברה באיחוד האירופי מאז 2004.

 

השלטון בטורקיה ממשיך לראות בהצטרפות לאיחוד האירופי דרך להשלים את תהליכי המודרניזציה והדמוקרטיזציה במדינה. בנוסף, מקווה טורקיה להפחית את התלות האירופית ברוסיה לצרכי האנרגיה של היבשת, באמצעות אספקת גז ונפט ממרכז אסיה והמזרח התיכון.

 

"יהיו מהמורות, אך הבעיות ייפתרו"

מדינות רבות באיחוד ממשיכות להתנגד לצירופה של טורקיה - מדינה מוסלמית גדולה וענייה. אנקרה והאיחוד האירופי החלו במשא ומתן בנושא כבר ב-2005, אולם עד כה טורקיה לא הסכימה להצעת גרמניה וצרפת להצטרף במעמד שאינו חברות מלאה. דרישה נוספת שטורקיה מתנגדת אליה היא דרישת המערב להתמודד עם עברה, ולהכיר ברצח ההמוני של ארמנים במהלך מלחמת העולם השנייה.

 

הנשיא הטורקי גול אמר בפסגה היום כי "טורקיה רוצה שהאיחוד האירופי יתמוך בחברות שלנו ויימנע מצעדים שיעכבו את התהליך". את הקשיים הוא תיאר כמהמורות קטנות לאורך הדרך, ולא כבעיה מהותית. "התחלנו בשיחות על חברות בהסכמת צרפת וגרמניה. יהיו ויכוחים קטנים לאורך הדרך, אבל אין ספק שהם ייפתרו".

 

באופוזיציה החילונית של טורקיה חוששים שככל שההצטרפות לאיחוד מתנהלת באיטיות, ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן מנהיג את המדינה המוסלמית היחידה בנאט"ו לעבר בריתות עם מדינות איסלאמיות ומסכן את סיכויי ההצלחה של המגעים עם האיחוד. פעולותיה האחרונות של טורקיה בזירה הבינלאומית אכן מצביעות שזה הכיוון שבחר ארדואן.

 

בתחילת החודש, הצביעה טורקיה במועצת הביטחון של האו"ם נגד סבב סנקציות רביעי על איראן, והגנה על זכותה של טהרן לאנרגיה אטומית. גם התרופפות הקשרים עם ישראל בעקבות ההשתלטות על המשט ההומניטרי לרצועת עזה, בה נהרגו שמונה אזרחים טורקים, כוללת צעדי התרחקות מישראל לטובת התקרבות לאיראן וסוריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גול. אופטימי
צילום: רויטרס
פולה. מרוצים
צילום: רויטרס
מומלצים