הטיפול שהציל אותה: מ', בולמית, תתגייס לצה"ל
מרכז לטיפול בבני נוער בגליל שסובלים מהפרעות אכילה, שנחנך ביום חמישי שעבר בבי"ח זיו בצפת, ישים קץ לטיפולים קצרים מדי - וגם לאשפוזים מיותרים. מ', בולמית: "הייתי במצב אובדני. בזכות הטיפול, אתגייס לצה"ל". סגן השר ליצמן, שנכח בטקס: הפערים בפריפריה יטופלו. לא ייתכן שתושבי הצפון יחיו פחות שנים מתושבי המרכז
סופסוף מענה לנוער הסובל מהפרעות אכילה בגליל: בטקס חגיגי נחנך בשבוע שעבר בבית החולים זיו בצפת מרכז יום לטיפול בהפרעות אכילה לנוער. עד היום הסובלים מהפרעות אכילה באזור קיבלו טיפול קצר בלבד, או שאושפזו במחלקה הפסיכיאטרית - אך מעתה, הם יוכלו לזכות בטיפול אינטנסיבי באזור מגוריהם, ומבלי שינותקו ממשפחה או חברים.
בזכות המרכז, מ' תתגייס לצה"ל
פתיחת המרכז היא בשורה למספר לא מבוטל של בני נוער בגליל ובגולן ובהם מ' (19), תושבת האזור הסובלת לסירוגין מאנורקסיה ובולימיה קיצונית: "בעבר ההורים שלי אשפזו אותי במחלקה הפסיכיאטרית של בית החולים בשל מצבי הקשה", היא סיפרה ל-ynet, "תמיד בהתחלה, לפני שממליצים לך להתאשפז, ההרגשה היא "מה אני משוגעת?" למה אני צריכה להתאשפז? צריך להבין שיש בעיה ולרצות לטפל בה. זה יכול להיות המקום הכי טוב בעולם, אבל אם לא רוצים להבריא, כלום לא משנה".
ללא הטיפול, לא היתה מתגייסת. מ' במרכז החדש (צילום: אביהו שפירא)
מ' מספרת על אווירה תומכת במיוחד במרכז החדש, שעבר "הרצה שקטה" בשבועות האחרונים: "הבנות כאן עוזרות אחת לשנייה וקל יותר עם אנשים שעוברים אותו דבר. המרכז סייע לי במכלול תחומים: מבחינה רפואית, נפשית ובעיקר חברתית. הוא עזר לי לראות שקיימים עוד בני נוער שעוברים בעיות ותהליך החלמה דומה ושגם להם קשה. במתכונת הקודמת של הטיפול, טופלו במחלקה אחת בני נוער רבים הסובלים מבעיות שונות בתחום התזונה והנפש. הייתי בטיפול תקופה ארוכה, ובשלב מסוים המצב שלי התדרדר למצב אובדני. המשקל שלי היה 30 קילו". גובהה של מ', יש לציין, הוא 1.64 מ'.
מ' אופטימית לגבי סיכויי החלמתה בעתיד: "בעוד חודשיים אני צפויה לסיים את הטיפול והתוכנית שלי היא להתגייס לצה"ל, שזה תמיד היה לי מאוד חשוב. ללא הטיפול זה היה בלתי אפשרי".
"לא ייתכן שתושבי צפון הארץ יחיו פחות מתושבי מרכז"
עלות הבנייה של המרכז הגיעה לכ-300 אלף אירו, שמחציתם נתרמה על ידי משפחת ביוור מהולנד באמצעות "קרן היסוד", וחציו מומן על ידי משרד הבריאות. ד"ר איציק וורגפט, מנהל המחלקה, אמר: "עד היום ניתן לבני הנוער טיפול מרפאתי של שעה עד שעתיים או לחילופין במקרים קשים הם אושפזו במחלקה הפסיכיאטרית. כעת, אנחנו יכולים לשלב טיפול אינטנסיבי ששם דגש על שמירת הקשר עם הקהילה והמשפחה ולא מנתקת את הנער או הנערה מהסביבה המוכרת לו".
קרא לסגירת פערים. סגן השר ליצמן חונך את המרכז (צילום: אביהו שפירא)
מנהל בית החולים, ד"ר אוסקר אמבון, הדגיש את אופציות הטיפול במרכז החדש: "המרכז תוכנן ונבנה בהתאם להמלצות משרד הבריאות לטיפול יום בנוער, ובמסגרתו מוענק טיפול רחב, פרטני וקבוצתי הכולל טיפול משפחתי, תכנית תזונתית ומערך השגחה על הארוחות על ידי הצוות הסיעודי, טיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT), מעקב רפואי וטיפול תרופתי בהתאם לנדרש. בנוסף לכך, נהנים המטופלים משירותי החינוך של בית הספר המיוחד זיו, תוך
התאמה לתכנית הלימודים של בית הספר בקהילה ומפרויקט "תמרים", תיווך מחשבתי רגשי למתבגרים, הייחודי בארץ".
באירוע החנוכה השתתף גם סגן שר הבריאות יעקב ליצמן שציין כי בקרוב יסתיים הדיון על הסכמי שכר לרופאים, וכי תתקיים העדפה והגדלה בשכר הרופאים שיעבדו באזורי הפריפריה בקופות החולים ובבתי החולים. עוד אמר ליצמן כי הוא מודאג ממצבת הרופאים בבתי החולים ובעיקר בפריפריה, וכי יש לדאוג למצב שבו יופעלו מספר רופאים במשך היממה בכדי להקל על מצוקת צוותי הרפואה וכן על הטיפול בחולים: "ענף הבריאות בישראל צריך לעבור זעזוע", אמר ליצמן, "בכדי להבין כי לא ייתכן שתושבי צפון הארץ יחיו פחות שנים מתושבי מרכז הארץ בשל טיפולי בריאות שונים. המשרד נותן את הדעת לקידום מספר נושאים בוערים בתחומי הבריאות כמו שיניים, בריאות הנפש ושכר הרופאים".