יפני: לך לישון מוקדם! זה למען כדור הארץ
קמפיין ממשלתי יפני קורא לציבור ללכת לישון שעה מוקדם יותר, ולקום שעה מוקדם יותר בבוקר כדי לחסוך בחשמל - ולהפחית את פליטות גזי החממה. בפעם הקודמת קראה ממשלת יפן לאנשי העסקים לוותר על החליפות והעניבות בקיץ, ולהימנע מהפעלת המזגן במלוא העוצמה
מה לא עושים בשביל כדור הארץ? ממשלת יפן השיקה קמפיין חדש המעודד את הציבור ללכת לישון מוקדם יותר, ולקום מוקדם יותר בבוקר כדי לחסוך בחשמל ובפליטות גזי חממה.
קמפיין "אתגר הבוקר", שיזם המשרד היפני להגנת הסביבה, מבוסס על עיקרון הדומה לשעון קיץ: תוספת של שעת אור יום שתפחית את צריכת החשמל במדינה. על פי פרטי התוכנית, אם במשק בית יפני ממוצע ילכו לישון שעה אחת מוקדם יותר, ויקומו שעה מוקדם יותר בבוקר, הם יוכלו לחסוך 85 קילוגרם של פחמן דו חמצני בשנה - לא המון, אבל בהתחשב בעובדה שיש כ-127 מיליון יפנים - גם לא מעט.
על פי הדיווח ב"טלגרף", כיבוי האורות בבית שעה מוקדם מהרגיל, תחסוך 20 אחוז מפליטות הפחמן הדו חמצני השנתיות לצורכי תאורה. "יפנים רבים מבזבזים חשמל בשעות הלילה, למשל כשהם צופים בטלוויזיה עד מאוחר מאוד", אמר לעיתון דובר המשרד להגנת הסביבה.
"אבל אם הם ילכו לישון מוקדם יותר, ויקומו מוקדם יותר בבוקר, הם יוכלו להימנע מביזבוז החשמל שגורם לפליטת גזי חממה. אם אנשים ישנו את אורח חייהם, אנו יכולים לחסוך באנרגיה ולהפחית את שיעור הפליטות", הוסיף הדובר. הקמפיין גם קורא לציבור לנצל את היקיצה המוקדמת ושעות האור בבוקר כדי לשפר את חייהם: לעסוק בספורט, יוגה ולהכין ארוחת בוקר מזינה.
זו אינה הפעם הראשונה בה יפן יוצאת ביוזמה סביבתית יוצאת דופן, במטרה להביא לחיסכון בחשמל ולהפחית את פליטות גזי החממה. היוזמה הקודמת התייחסה לקוד הלבוש הקפדני של עובדי המשרדים ביפן, שלא הרשו לעצמם לוותר על חליפות עסקים ועניבות גם בימים חמים מאוד. כדי שלא להזיע, נהגו היפנים להפעיל את המזגנים במלוא העוצמה, צרכו הרבה מאוד חשמל, וגרמו להתחממות האוויר בתוך הערים בגלל פליטות החום של המזגנים (תופעת האי האורבני).
הפתרון לכך היה היה קמפיין "cool biz", שהושק ב-2005 בתמיכת הממשלה וקרא ליפנים להגמיש את קוד הלבוש ולאמץ הופעה מכופתרת פחות: חולצות קצרות שרוולים, בלי חליפות ובלי עניבות. אפילו ראש הממשלה דאז, ג'וניצ'ירו קואיזומי, נהג להופיע כך לפגישות מדיניות, וקרא לעובדי המשרדים ביפן שלא להפחית את וסת הטמפרטורה של המזגנים מתחת ל-28 מעלות צלזיוס בעונת הקיץ.
יפן שמה לה למטרה להפחית את שיעור פליטות גזי החממה שלה ברבע לעומת רמתן ב-1990 וזאת תוך עשור שנים.