מש' הבריאות: התפרצות מחלת המלריה בישראל
בתחילת החודש אובחנה מלריה בקרב חמישה פליטים מאריתראה. אלה מתווספים לעשרות פליטים נוספים שאובחנו בישראל כסובלים מהמחלה. מלריה אחראית למותם של כשני מיליון איש בשנה בעולם. מומחה: המחלה אינה עוברת בין אנשים אלא על-ידי יתושה, שקיימת גם בישראל
הפרשה האחרונה החלה בתחילת יוני, כשבית החולים איכילוב הודיע ללשכת הבריאות המחוזית בתל אביב על חמישה חולי מלריה מסוג "פלסמודיום ויווקס" שאושפזו בשבוע הראשון של יוני, כולם פליטים מאריתראה. הפליטים עברו
מהחקירה שערך משרד הבריאות עלה שבין השנים 2007-2009 נספרו ארבעה חולי מלריה העונים להגדרת המקרה, שלושה מתוכם פליטים מאריתראה. לעומת זאת, מתחילת 2010 עד כה, נספרו 15 מקרים, כולם פליטים מאריתריאה עם מלריה מסוג "ויווקס" השוהים בארץ פחות משנה. 12 מהמקרים היו בזכרים (80%) והגיל הממוצע של החולים עמד על 25.
ב-11 מהמקרים התברר כי מדובר בהתקף חוזר של מלריה. שבעה מהפליטים לקו בהתקף קודם של התפרצות מלריה בסודן, כחודשיים לפני שהגיעו לישראל. חולה נוסף חלה באתיופיה שנה לפני ההתקף הנוכחי. לגבי שאר המקרים לא הצליח המשרד לקבל מידע אמין.
עבור שבעה ידוע שההתקף הקודם היה בסודן כחודשיים לפני שהגיעו לישראל (אצל שישה מתוכם ידוע שזה היה ההתקף הראשון). חולה נוסף חלה באתיופיה שנה לפני ההתקף הנוכחי. לגבי שאר המקרים אין מספיק מידע זמין.
מראיונות עם שניים מהחולים התברר כי מקום החשיפה המשותף היה בשהייתם בקומפלקס של שלושה מחנות פליטים בשם Shagrab במדינת Kassala בדרום מזרח סודן, סמוך לגבול עם אריתריאה. מחנות הפליטים אלו מנוהלים ע"י סוכנות האו"ם לפליטים.
ההתפרצות - לא רק במרכז, גם בדרום
במשרד הבריאות עוד התברר כי ההתפרצות הנוכחית איננה מוגבלת למחוז תל אביב: במהלך שנת 2010 נמסר על עשרות מקרי מלריה אצל הפליטים מאריתראה, גם ממחוז הדרום, שם הפליטים שוהים תקופת מה במתקן השב"ס "סהרונים".
במשרד הבריאות סבורים כי הגידול במקרים המיובאים לארץ בדרך זו ככל הנראה קשור בעלייה החדה שהתרחשה במקביל במהלך שנת 2010 במספר הכולל של פליטים אריתראים הנכנסים דרך גבול מצרים לארץ. מדו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שיצא לפני כחודש מתברר כי קיימת עלייה של 40% במספר הפליטים האריתריאים השוהים בארץ מתחילת שנת 2010 עד כה לעומת התקופה הקודמת לכך.
מחלת המלריה קוטלת שני מיליון איש מידי שנה ברחבי העולם. בישראל המחלה נדירה ותוקפת בעיקר מטיילים שחזרו מהמזרח הרחוק ואפריקה. המחלה מועברת בעקיצת יתושה ונגרמת על ידי ארבעה טפילים, מתוכם שניים שכיחים ביותר: מלריה פלציפרום, שגורם למחלה קשה עד מוות, ומלריה ויווקס, שגורם גם הוא למחלה קשה אך עם פחות סיבוכים.
האזור העיקרי שממנו 'מיובאת' המלריה הוא אפריקה, שם גם רוב מקרי המלריה הם מהסוג הקשה. אזורים נוספים שבהם המלריה קיימת, אם כי בשכיחות נמוכה יותר, הם דרום מזרח אסיה ודרום ומרכז אמריקה. בישראל חולים במחלה כ-30 איש מדי שנה, כולם כאלה שטיילו במזרח או באפריקה.
המחלה שמועברת על-ידי יתושה
המחלה מתחילה בחום גבוה, שבא בגלים ומלווה בכאבי ראש, בצמרמורת ובהזעה, ועלולה לפגוע גם בריאות, בכליות ובמוח. מאחר שהמחלה מתבטאת כמחלת חום לא ספציפית, ישנן טעויות רבות באבחנה. לכן כל חום גבוה אחרי נסיעה לארצות שבהן נפוצה המלריה מעלה חשש להידבקות במחלה ומחייב בדיקת דם לאבחונה. איחור באבחנה עלול להוביל לסיבוכים קשים ולתוצאות קטלניות.
היתושה שמעבירה את הטפיל היא ממשפחת האנופלס, שעוקצת בעיקר בערב ובלילה. לכן המניעה העיקרית היא הגנה מפני עקיצות יתושים: לבישת בגדים ארוכים בשעות החשיכה ומריחת חומר דוחה יתושים. באזורים רבים באפריקה בתי המלון מצוידים בכילות מעל המיטה. כאומר, אין היום חיסון נגד מלריה, אך קיימות ארבע תרופות עיקריות למניעת המחלה: מלרון, מפלוקווין, דוקסילין ופרימקווין.
"מלריה אינה עוברת בין בני אדם", מסביר ל-ynet פרופ' אלי שוורץ, מנהל מרפאת מטיילים מהמרכז הרפואי שיבא, "אך צריך לזכור שיתושת האנופלס קיימת בארץ באיזורים שונים. אם הפליטים לא יטפלו בהקדם האפשרי, תיאורטית יכולה להיות התפרצות מקומית בארץ. לכן חשוב האבחון המהיר והטיפול המלא".
- עד כמה המחלה מסוכנת?
"מלריה מסוג ויווקס נחשבת למלריה שעושה פחות סיבוכים מהמלריה האחרת, פלציפרום. אך מדובר עדיין במחלה קשה מאוד, שיכולה להביא לסיבוכים, אם כי בשכיחות יותר נמוכה. לכן החשיבות לטפל בה היא גדולה. ובכל זאת, אין סיבה לפאניקה".
דוברת משרד הבריאות עינב שימרון-גרינבוים, מסרה ל-ynet בתגובה: "לא מדובר בתחלואה בארץ אלא בעובדים שחלו בדרכם לארץ. זו מחלה שאינה מועברת מאדם לאדם והמאובחנים מטופלים".