בג"ץ דחה: האבות מעמנואל יישארו בשבת במאסר
ההורים מעמנואל והעותרים השיגו הסכם גישור וביקשו לשחרר את האבות עוד הערב. הפרקליטות מתנגדת. השופט אדמונד לוי דחה את הבקשה: "הדרך האחת להשתחרר ממאסר היא בקיום החלטת בית המשפט". דיון יתקיים ביום ראשון
השופט לוי כתב בהחלטתו: "חובת הציות לפסק הדין היא בבחינת הלכת יסוד וכזו היא אינה טעונה הליכי גישור כלשהם. לפיכך הדרך האחת להשתחרר ממאסר היא בקיום החלטת בית המשפט". הוא הורה להורים למסור לבית המשפט אישור בכתב כי יצייתו לפסק הדין, "שעיקרו איחוד המגמות החסידית והכללית בין כותלי בין הספר והתחייבות לשלוח את בנותיהם במגמה המאוחדת". בינתיים, תשע מ-22 האמהות לבנות מעמנואל אמורות להיכנס לכלא בסוף השבוע הבא, לאחר שהאבות ישתחררו מהמאסר.
חרדים מפגינים מחוץ לכלא מעשיהו, השבוע (צילום: דודו אזולאי)
בפנייתם לבית המשפט מבקשים הצדדים לנהל משא ומתן לפיתרון המשבר עד חמישה ימים לפני תחילת שנת הלימודים הבאה, ואז יחליט בג"ץ, בהתאם לתוצאות, האם להשיב את ההורים הגברים למאסר והאם לשלוח לבית הכלא גם את הנשים.
"למען השלום, האחווה והרעות, מתבקש בית המשפט לאשר את ההצעה", כתבו בא כוח "נוער כהלכה", עו"ד ד"ר אביעד הכהן, ופרקליט ההורים, עו"ד מרדכי גרין בבקשה המוסכמת. "המטרה היא ליישב את המחלוקת מחוץ לכותלי בית המשפט מתוך הסכמה, וליתן לה תוקף של החלטה".
בתיווכם של אריה דרעי, עו"ד רם כספי ואחרים, הסמיכו הצדדים שני מגשרים: הרב דוד יוסף - בנו של הרב עובדיה יוסף ואחיו של הרב יעקב יוסף, ששותף יחד עם ללום במאבק, והרב יעקב כהן - דיין חרדי הנחשב בציבור זה כמומחה ליישוב סכסוכים
הפרקליטות: מברכים על גישור - אם יוביל לכיבוד פסק הדין
פרקליטות המדינה, בהנחיית היועץ המשפטי לממשלה ושר החינוך, מתנגדת לבקשת העותרים. בהודעה שנמסרה לידי בית המשפט על ידי עו"ד שוש שמואלי, נכתב כי היא אמנם מקדמת בברכה כל ניסיון גישור, ככל שזה יוביל לכיבוד פסק הדין, אולם עמדת הפרקליטות היא כי צווי המאסר אינם תלויים בשום דבר מלבד כיבוד פסק הדין.
נסיונות הפשרה בשבוע האחרון החלו לנוכח תחושה במחנה החרדי כי המטרה במאבק מול פסיקת בג"ץ כבר הושגה,
בהעריכם כי בית המשפט "הבין את המסר" ויחשוש בעתיד להתעמת עמם בנושאים עקרוניים כמו חינוך.
רבנים ועסקנים בציבור החרדי מעוניינים כעת להרגיע את הרוחות, מחשש שהמשך ההתגרות ברשויות החוק עלול לחזור כבומרנג, כשבג"ץ ידון בנושאים אחרים או בפסיקות נוספות באותה פרשה. אף ששלשום הצהיר כי לא יתפשר "גם אם יועמד מול כיתת יורים", סמך גם האדמו"ר מסלונים את ידיו על נסיון הפשרה, בסופו של דבר.
ברקע, הדיון הנוסף בעתירה שאמור להתקיים ביום ראשון, במהלכו ייבחן בבג"ץ המשך נקיטה של צעדי אכיפה נגד ההורים, שהפרו את החלטת בג"ץ ונאסרו בגין בזיון בית המשפט. השופטים כתבו בהחלטתם בדיון הקודם, אז נשלחו לכלא 13 מהאמהות, כי לנוכח התנהגות הקהל החרדי יתקיים הדיון הבא ללא קהל, ולאולם יוכלו להיכנס ההורים, התקשורת, העותרים ועורכי הדין.
Read this article in English