לא תוכלו להתנתק מעזה
הרעיון להעביר את הרצועה לטיפול המצרים אינו ישים, כיוון שעזה קשורה בעבותות לגדה. רק הסכם שיכלול את שתיהן יוכל לקדם את שני העמים
הסרת הסגר והמצור מעל רצועת עזה נמצא במרכז העניין הציבורי בימים אלה, אחרי תקיפת הכוחות הישראלים את משט החירות (שנקרא גם משט המחאה) ומותם של תשעה אזרחים, רובם מטורקיה. ממשלת ישראל נמצאת במצב בעייתי מבחינת דעת הקהל הבינלאומית, נוכח הגינוי והביקורת הן של מועצת הביטחון והן מצד מדינות שחלקן ידידות של ישראל, ואחרי הדרישה להקמת ועדת חקירה בפרשה.
כל העולם מדבר על הצורך להסרת המצור מעל רצועת עזה. לכן, ולא משום סיבה אחרת, התקבלה ההחלטה הישראלית להקלה מסוימת בסגר ולהכנסת מוצרים אזרחיים לרצועה.
אולם על ממשלת ישראל לדעת שצעדים אלה אינם מספיקים ועליה לנקוט בצעדים נוספים. אחרת דעת הקהל העולמית לא תשתנה והעולם ימשיך לטעון שתושבי עזה כולם נענשים באופן קולקטיבי, ורצועת עזה נמצאת תחת מצור קשה ולא אנושי.
גורמים בממשלה הישראלית כמו שר החוץ אביגדור ליברמן, רוצים להיפטר מעזה באמצעות התנתקות הדרגתית מהקשרים שעוד נותרו בין ישראל לבינה. לשיטתם, הפסקת אספקת מים וחשמל לרצועה תגרום לכך שהאחריות הישראלית למתרחש בעזה תיעלם, ובעיותיה יעברו מידיהם לידי מצרים והקהילה הבינלאומית. בצעד זה הם אף רוצים להראות לעולם שאין הנהגה פלסטינית לגיטימית השולטת על כל שטחי פלסטין ובכללם עזה, ומכאן שאי אפשר להגיע להסכם שלום עם שום הנהגה פלסטינית.
אימוץ קו מחשבתי זה יביא לכך שלא יהיה שלום בין פלסטין לישראל, כיוון שהדרך היחידה להגיע להסכם בין השתיים הוא בפתרון שתי המדינות, על בסיס הסכמות דוגמת הפרמטרים של קלינטון ויוזמת ז'נבה. אם אין מדינה פלסטינית באופק שתכלול את הגדה המערבית ורצועת עזה כמקשה אחת, לא יהיה שלום באזור ואף פלסטיני לא יסכים לפשרה בעניין.
ההנהגה הפלסטינית לא יכולה להסכים לניתוק הרצועה מהגדה ולא תאפשר לישראל לעשות זאת בשום פנים ואופן. בנוסף, ובניגוד למה שישראל רוצה, החמאס מתחזק בזכות המצור והסגר. הוא מתעשר מהברחות הסחורות במנהרות עליהן הוא גובה כסף רב, ונהנה מהתעניינות מצד הקהילה הבינלאומית ברצועה.
חמאס מתחזק גם בזכות מארגני המשטים. אמנם לא כל מי שבא עמם רוצה לראות שלום באזור ומדינה פלסטינית עצמאית ומשגשגת. חלקם רוצים להביע תמיכה בחמאס ולא בעם הפלסטיני. חלק חשוב ממארגני המשטים שייכים לתנועות האיסלמיות כמו "האחים המוסלמים". אלא שאף פלסטיני ובטח שלא ההנהגה הפלסטינית - לא יכולים להתבטא באופן שלילי על תנועה שעניינה הזדהות עם עמם.
יחד עם זאת, חשוב שהעם הישראלי ידע שבעוד שהרוב הפלסטיני רוצה שתנועת ההזדהות עם התושבים ברצועת עזה תביא להסרת המצור, הוא מעוניין גם בקידום התהליך המדיני ובהגעה לפשרה עם ישראל. זה אינטרס פלסטיני שהוא גם אינטרס ישראלי.
הדבר המיידי שישראל צריכה לעשות הוא לפתוח את כל המעברים שקושרים את הרצועה והגדה המערבית עפ ישראל, ובכלל זה גם את המעבר הבטוח - למעבר אזרחים. זה יחזק את הרשות, יקל על האוכלוסיה, יחליש את החמאס ויכול להתניע תהליך מדיני ממשי.
אשרף אל עג'רמי כיהן כשר לענייני אסירים ברשות הפלסטינית והוא מראשי יוזמת ז'נבה הפלסטינית.