שתף קטע נבחר

אין שיחות? מרידור ועריקאת התנצחו בוושינגטון

חרף הקיפאון בתהליך המדיני, הופיעו השר לענייני מודיעין ומחזיק תיק המשא ומתן ברשות הפלסטינית לדיון ממושך בעניינים מדיניים במכון הבינלאומי לשלום בוושינגטון. מרידור: לעבור משיחות הקרבה המוזרות לשיחות אמיתיות. עריקאת: התנחלויות או שלום - ישראל לא יכולה להשיג את שני הדברים

ראש בראש: השר לענייני מודיעין דן מרידור, ומחזיק תיק המשא ומתן ברשות הפלסטינית סאאב עריקאת, השתתפו הלילה (שבת) בדיון במכון הבינלאומי לשלום בוושינגטון, והחליפו האשמות על הקיפאון בתהליך המדיני בין ישראל לפלסטינים. מרידור ועריקאת - שהתנצחו במשך כשעתיים, בפני כ-100 שגרירים ממדינות שונות באו"ם, אקדמאים ועיתונאים - הבהירו כי הופעתם המשותפת אינה חלק ממשא ומתן ישיר או עקיף בין הצדדים.

 

במהלך הדיון אמר מרידור כי ישראל מעוניינת לחזור למשא ומתן ישיר עם הפלסטינים וציין כי השיחות שמנהל השליח האמריקני המיוחד למזה"ת, ג'ורג' מיטשל, משיגות התקדמות. "אני מקווה שהמגעים בשבועות הקרובים יגרמו לנו לפסוח על שיחות הקרבה המוזרות לטובת שיחות אמיתיות. אנו צריכים לדבר זה עם זה כי להגיע להחלטות קשות, ואם זה יושג - נוכל לראות התקדמות כבר בשנה הקרובה".

 

עם זאת, השר לענייני מודיעין הדגיש כי גם אם לא יושג הסכם מלא בסוגיות הליבה - ירושלים, הפליטים, גבולות הקבע והסדרי הביטחון - ישראל לא תאפשר למשא ומתן להתמוטט. "זה לא צריך להיות 'הכל או כלום'. כולנו מקווים שהכל יושג, אך אם לא נשיג זאת - עלינו להיות זהירים ולא להסתכן".

  

"הפליטים יותר חשובים מהגבול"

סאאב עריקאת אמר כי הפלסטינים מעולם לא התנגדו למשא ומתן, אך מתעקשים על הקפאת הבנייה בהתנחלויות כצעד ראשון. לדבריו, לא מדובר בתנאי אלא בדרישה מהותית שהיתה חלק מ"מפת הדרכים" של הנשיא ג'ורג' בוש ב-2003, שזכתה לתמיכת האו"ם, האיחוד האירופי ורוסיה.

 

"ממשלת ישראל עומדת בפני בחירה - התנחלויות או שלום. היא לא יכולה להשיג את שני הדברים", אמר עריקאת והאשים את ממשלת נתניהו בסירוב לענות על השאלות המרכזיות של המשא ומתן. "האם ישראל תסכים להתחיל במשא ומתן מהמקום בו הופסק בדצמבר 2008, האם תסכים לקבל את מזרח ירושלים כבירת המדינה הפלסטינית, והאם תסכים לקבל את גבולות 67' כבסיס להסדר שתי המדינות?"

 

"לישראל יש שלוש אפשרויות: פיתרון שתי המדינות, מדינה דו-לאומית או המשך הסדר האפרטהייד הגזעני שקיים כעת בגדה המערבית, שבו מוסלמים ונוצרים אינם מורשים לנסוע בכבישים השמורים ליהודים בלבד", ציין עריקאת. "אם עד סוף השנה לא נגיע להסדר שתי המדינות - אנחנו ניאלץ 'להזיע'".

 

מחזיק תיק המשא ומתן הפלסטיני הוסיף כי הרשות הפלסטינית הוקמה כדי להקים את מוסדות המדינה הפלסטינית "ולא לשמור את ישראל כמקור סמכות לתמיד. אם ישראל מתעקשת לשמור על שליטה - הרשות הפלסטינית לא תוכל לעמוד על רגליה. עדיף לפרקה". 

 

מרידור ענה לעריקאת וציין כי סוגיית הפליטים היא החשובה ביותר עבור ישראל. "זו סוגייה שחשובה עבורנו אפילו יותר משרטוט הגבול ומהסדרי הביטחון, שהן סוגיות חשובות לכשעצמן". הוא התייחס גם לטענת עריקאת לפיה לרשות הפלסטינית אין סמכות לקבל החלטות בסוגיית הפליטים, ואמר כי "כל הסכם שלום שלא יפתור את סוגיית הפליטים פירושו שהסכסוך הישראלי-פלסטיני אינו מגיע לסיומו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרידור. לא לאפשר לשיחות להתמוטט
צילום: AFP
התנחלויות או שלום. עריקאת
צילום: כפיר סיון, ישראל סאן
מומלצים