שתף קטע נבחר

 

שינוי סיני, אחרי 60 שנה: צפון קוריאה תקפה קודם

על רקע המתיחות, בשתי הקוריאות ציינו את יום השנה ה-60 לפרוץ המלחמה ביניהן. במקביל, שינוי עמדות היסטורי מתחולל אצל פטרוניתה של פיונגיאנג - בייג'ינג. בדיווח במגזין ממשלתי הוזכר לראשונה הצפון כמי שפתח במלחמה

משכתבים את ההיסטוריה - שוב. בחצי האי קוריאה ציינו אתמול (יום ו') 60 שנה למלחמה שפרצה בין הדרום לצפון ושחקקה את הפיצול בין המדינות באבן. בידודה של פיונגיאנג בולט ביום הסמלי הזה, על רקע המהלך הסיני לשנות את הגרסה ההיסטורית הרשמית שלה למהלך המלחמה - בהתאם לגירסה המקובלת בעולם, ובניגוד לעמדת בעלת בריתה.

 

ברקע עומדת גם המתיחות החריפה בין שתי המדינות בעקבות הטבעת ספינת המלחמה של הדרום "צ'אונן", שנהרגו בה 46 מלחים. סיאול טענה והציגה ראיות כי הספינה טובעה מטורפדו ששיגרה צוללת של צפון קוריאה.

 

הסינים, ששלחו "כוח מתנדבים" בן מיליון חיילים במהלך המלחמה שפרצה ב-1950, התעקשו לאורך השנים כי מדובר בסכסוך שהחל מתוקפנות אמריקנית. לראיה, שמה הרשמי של המלחמה הוא "מלחמת ההתנגדות לאמריקה והסיוע לקוריאה". 


דרום קורע. אזרח בסיאול מפגין נגד הצפון הקומוניסטי (צילום: AFP)

 

על פי ספרי ההיסטוריה הסיניים, מלחמת קוריאה החלה כאשר "ארצות הברית הרכיבה צבא של האומות המאוחדות מ-15 מדינות, שצעד באופן מתגרה מעבר לגבול ופלשה לצפון קוריאה - והביאה את אש המלחמה לנהר יאלו שלנו".

 

אלא שעתה נראה כי התמונה הסינית של האירועים משתנה. בדיווח מיוחד במגזין של סוכנות הידיעות הרשמית של סין, "שינוואה", נכתב בפעם הראשונה כי אלה היו דווקא הקומוניסטים שתקפו ראשונים. "ב-25 ביוני 1950, צבא צפון קוריאה חצה את קו הרוחב 38 ופתח במתקפה. שלושה ימים אחר כך נכבשה סיאול".

 

בעבר הכריז המנהיג הסיני, מאו דזדונג, כי בייג'ינג ופיונגיאנג קרובות זו לזו "כמו שפתיים ושיניים". המלחמה תרמה לקשר ההדוק בין שתי המדינות הקומוניסטיות, על אף השינוי החד שחל ביניהן בעשורים האחרונים. הדבר בא לידי ביטוי בכך שאקדמאים סינים רבים מוכנים להודות באופן פרטי כי הצפון היה התוקפן בסכסוך, אך הנושא עדיין רגיש ביותר עבורם.

 

"איני חש בנוח לדבר על הנושא", אמר ז'אנג ליאג-ווי, ראש החוג ללימודי קוריאה בבית הספר המרכזי של המפלגה הקומונית בבייג'ינג. "איני מכיר את מהלך האירועים כפי שהוצג בדיווח המדובר. ככל שאני יודע, לא חל שינוי בעמדה הרשמית ביחס למלחמה".

 

עם זאת, עיתון ממשלתי אחר - "גלובל טיימס" - הציג עמדה המזדהה עם הפרסום במגזין: "הגיעה השעה לחדש ולחזק את מאמצי האקדמיה בסין לגלות את האמת על מלחמת קוריאה".


עשרות אלפים בפיונגיאנג ציינו 60 שנה למלחמה (צילום: AFP)

 

120 אלף צעדו "נגד האימפריאליסטים והבוגדים"

בינתיים משני עברי הגבול המבוצר בעולם הקיטוב העמוק נותר בעינו. נשיא דרום קוריאה, לי מיונג-בק, אמר בטקס הרשמי לציון המלחמה שנערך בסיאול כי "לפני 60 שנה הקומוניסטים של צפון קוריאה פתחו באש בשחר של סוף שבוע, כאשר כולם ישנו בשלווה".

 

מנגד, העיתון הרשמי של פיונגיאנג הציג את העמדה המקובלת על המדינה הקומוניסטית תחת הכותרת "ארצות הברית - האחראית למלחמת קוריאה". הכותבים האשימו את וושינגטון "במתקפת פתע" ואמרו כי "כל העובדות ההיסטוריות מראות שהאימפריאליסטים הם אלה שהביאו את המלחמה על קוריאה, והם לעולם לא יוכלו לחמוק מהאחריות לכך".

 

בצפון קוריאה צעדו כ-120 אלף אזרחים וקראו סיסמאות נגד ארצות הברית. בדיווח בסוכנות הידיעות הממשלתית של הצפון נכתב כי "נשמעו צעקות של שנאה וזעם נגד האימפריאליסטים האמריקנים וקבוצת הבוגדים מהדרום שמתפרסת בפניהם". חלק מהצועדים הניפו כרזות שהציגו אדם בועט בחייל אמריקני תחת הסיסמה: "צבא ארצות הברית - החוצה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאו. משנים לו את המלחמה
צילום: רויטרס
חייל מהצפון מביט דרומה
צילום: AFP
מפגין מדרום קוריאה
צילום: רויטרס
מומלצים