שטייניץ: ההחלטות על שליט לא יתקבלו ברחוב
יום לפני הצעדה הגדולה, שר האוצר וחבר הקבינט - אחד ממתנגדי העסקה - טען שאם בנו היה נחטף היה פועל באופן דומה, אבל הדגיש: "ההחלטות לא יכולות להתקבל בצעדה או במשאל עם. יש את הלב, אבל צריך לפעול גם מהראש"
יום אחרי שצוינו ארבע שנים לנפילתו בשבי של גלעד שליט, ורגע לפני שמשפחתו של החייל מרימה את דגל המאבק לשיא ויוצאת לצעדת המחאה - בממשלה מנסים לרמוז לכל הפעילים: לא אתם תקבעו אם ישראל תסכים לעסקה עם חמאס. השר יובל שטייניץ, חבר הקבינט המדיני-ביטחוני, אמר היום (שבת) כי "אלו לא החלטות של דעת קהל".
שר האוצר שטייניץ דיבר באירוע "שבתרבות" בבאר-שבע והתייחס להתגברות הפעילות הציבורית למען שליט: "ההחלטות אינן יכולות להתקבל ברחובות, בצעדה או במשאל עם".
שטייניץ נודע בשנה האחרונה כאחד המתנגדים הבולטים לעסקה עם חמאס שתוביל לשחרור מאות רוצחים.
"זו אחת הדילמות הטראגיות של מקבלי ההחלטות. מצד אחד, יש את הלב - כולנו בלב אחד מתפללים לראות אותו איתנו", אמר שטייניץ. "אך מצד שני - להיות חלק ממקבלי ההחלטות אומר גם לקבל החלטות לא רק מהלב, אלא גם מהראש".
לדבריו, "מדינת ישראל צריכה להגן על עצמה. אנחנו חיים בשכונה הכי קשה בכדור הארץ, ומי שישחרר עשרות ומאות מחבלים עם 'דם על הידיים', עלול לפגוע באופן משמעותי ביכולתנו להגן על עצמנו כאשר יגיעו גלי הטרור הבאים. אף אחד לא הבטיח שהגל האחרון של האינתיפאדה הוא באמת האחרון".
"בסוף ידרשו גם שטחים תמורת חטוף"
שטייניץ אמר כי הוא מבין את הרגש הציבורי, אך הדגיש כי "אם ברצוננו להמשיך להתקיים, על ישראל להיות זהירה ולא להתעלם משיקולי הביטחון הלאומי. אי אפשר לפעול רק לפי שיקולי רגש וסימפטיה. מי שאומר 'בכל מחיר', פשוט אינו יודע מה הוא סח ולא נותן דין וחשבון".
אם ישוחרר שליט בכל מחיר, הוסיף שר האוצר, ייתכן שבעתיד תיאלץ ישראל להיענות לדרישות טריטוריאליות כדי לשחרר חטופים אחרים: "זה אפשרי, ובארגוני הטרור בוודאי שקלו זאת. המדינה עושה מאמצים כדי לשחרר כל חטוף ונעדר הביתה - יותר מכל מדינה אחרת".
במהלך דבריו, השמיעו כמה מיושבי האולם קריאות נזעמות. "אם זה היה הבן שלך, היית מדבר אחרת", אמר אחד מהם - ושטייניץ לא התעלם: "אם זה היה קורה לבני הייתי מרגיש אחרת ופוסל עצמי מתהליך קבלת ההחלטות. עם זאת, אני מכבד את הוריו של שליט - זכותם להיאבק ואני מכבד אותם. אם זה היה קורה לאחד מבניי, הייתי מתנהג באופן דומה".
"לראות את המצעד כחיזוק לממשלה"
בתוך כך, נשלמות הכנות לצעדה למען שליט שלצא מחר בבוקר ממצפה הילה - כשהיעד הסופי בעוד שבועיים הוא אוהל המחאה מול משרד ראש הממשלה בירושלים. "לא נחזור בלי גלעד", הבטיח נועם שליט.
מזכיר התנועה הקיבוצית, זאב (ולוולה) שור קרא לחברי קיבוצים להצטרף ולחזק את משפחת שליט ותומכיה. "את הצטרפות האלפים למשפחת שליט לאורך המסע,
יש לראות כחיזוק לממשלת ישראל, בבואה לדון בתנאי הסדר החזרתו של גלעד, וביטוי לדרישת הציבור הישראלי למימושו של הערך העליון שיודע כל חייל בצה"ל - מדינת ישראל תעשה הכל על מנת להחזירו אם ייפול בשבי אויב".
מי שמארגן ומוביל את המסע הוא יואל מרשק, מנהל אגף המשימות במטה התנועה הקיבוצית. לאורך מסלול צעידתם יתארחו בני משפחת שליט ותומכיה למנוחה ולינת לילה בים היתר בקיבוצים כפר מסריק, יגור, מעגן מיכאל, גליל ים ושפיים.