מנהיגי ה-G8 לא הסכימו על אסטרטגיה כלכלית
המנהיגים נכשלו בפתרון חילוקי הדעות שלהם, באשר לדרכים שיש לנקוט כדי לשמור על הכלכלה העולמית במסלול הנכון. היום נפתח יום הדיונים השני של הוועידה, במהלכו יתמקדו במבוי הסתום בנוגע למדיניות הגרעין של איראן וצפון קוריאה
השיחות בנוגע למדיניות החוץ בין מנהיגי ה-G-8, ארה"ב, יפן, גרמניה, צרפת, בריטניה, איטליה, קנדה ורוסיה, מתקיימות לאחר יום הפתיחה של הועידה שנערך אתמול (ו'), במהלכו הקבוצה לא הצליחה להגיע להסכמה ולפתור את המחלוקות בנוגע לשילוב הראוי של הוצאה ממשלתית והורדת הגירעונות הנדרשים כדי לשמור על הכלכלה העולמית במסלול הנכון.
הנשיא אובמה טען, כי הכלכלה העולמית עדיין שברירית, וכי אסור להעמיד אותה בסיכונים כפי שנוהגות מדינות שפועלות בחופזה רבה ומקצצות את הגירעונות הגדלים שלהן דרך קיצוץ בהוצאות והעלאות מסים, דבר שעלול להאט את הצמיחה הכלכלית העולמית.
מנגד, מנהיגי בריטניה, גרמניה, קנדה ויפן טענו, כי הקיצוצים בגירעונות הכרחיים כדי להרגיע את המשקיעים העצבניים, במיוחד בהתחשב בזעזוע הקשה שעבר על השווקים במאי, אחרי כמעט חדלות הפרעון של יוון בעקבות החובות הכבדים שלה.
שיחות ה-G-8 נערכו באתר נופש בקנדה שנמצא מרחק נסיעה של שעתיים מטורונטו. הן יסתיימו בצהרי היום, ולאחר מכן אמורים מנהיגי ה-G-8 לנסוע לטורונטו לדיונים עם קבוצת המדינות הגדולה יותר - הG-20, הכוללת לא רק את המדינות העשירות ביותר, אלא גם את המדינות המתפתחות המהוות את הכוחות העולמיים החדשים, כמו סין, ברזיל והודו.
המנהיגים ייקימו שיחות אחד על אחד
ועידת ה-G-20, שיצאה לדרך בתגובה למשבר הכלכלי העולמי שפרץ בסתיו 2008, מחליפה כעת את הפורום הבכיר של ה-G-8 בכל הקשור לדיונים ותיאום של מדיניות כלכלית. לצד הדיונים הקבוצתיים, המנהיגים גם עורכים שורה של שיחות אחד על אחד.
הנשיא אובמה נפגש היום עם ראש ממשלת בריטניה החדש, דיוויד קמרון בפעם הראשונה מאז קמרון נבחר בחודש שעבר. השיחות ביניהם צפויות לכלול גם דיון על הקשיים שנובעים מדליפת הנפט הגדולה בהיסטוריה האמריקנית במפרץ מקסיקו מבאר בבעלות בריטיש פטרוליום (BP) הבריטית
בפגישה נוספת, אמור אובמה לערוך שיחה עם נשיא סין, הו ג'ינטאו, שבוע לאחר שסין הודיעה כי היא תתחיל לאפשר למטבע הסיני, היואן, לעלות בערכו כנגד הדולר. הממשל האמריקני לחץ על סין לבצע את הצעד הזה כדרך להגברת הייצוא האמריקני לסין.
בטורונטו עצמה, אלפי מפגינים צעדו ברחובות העיר ביום שישי, אבל כוחות משטרתיים עם ציוד נגד הפגנות מנעו מהם להתקרב לאזור הביטחון שנסגר סביב מקום הפסגה. כ-19 אלף שוטרים מכל רחבי קנדה, מספקים אבטחה לפסגה בעלות של יותר מ-900 מיליון דולר. ההפגנה הגדולה ביותר נגד הפסגה אמורה להתקיים היום והיא אורגנה על ידי ארגוני עובדים מרחבי העולם.
אובמה הגיע לקנדה מייד לאחר ניצחון מרשים נוסף בקונגרס האמריקני לאחר שתוכנית הרפורמה ברגולציה על המגזר הפיננסי בארה"ב אושרה. ניצחון שהממשל האמריקני מקווה שישכנע את שאר מדינות ה-G-20 לאמץ סטנדרטים חדשים משלהן בנוגע לבנקים, במאמץ למנוע הישנות של המשבר הכלכלי של 2008, שהוביל את הכלכלה העולמית למיתון חריף.
הרפורמה שממשל אובמה העביר בנוגע לפיקוח על מוסדות פיננסים, קובעת קריטריונים מחמירים של פיקוח על מערכת הסיכונים במגזר הבנקאי וחיזוק של המנגנונים הללו, המפקחים על המוסדות, כדי להגן על הצרכנים.