מהומות ב-G20: אש בטורונטו, עשרות נעצרו
אנרכיסטים ניפצו שמשות ראווה והעלו באש ניידות משטרה במחאה על ועידת ה-G20 בקנדה. לפחות שלושה נפצעו ויותר ממאה נעצרו. מפגינים יידו כדורי גולף בשוטרים. בתקשורת המקומית מתחו ביקורת קשה על תפקוד כוחות הביטחון
מהומות פרצו אמש (שבת) בשולי ועידת ה-G20 של המדינות העשירות והכלכלות המפותחות בטורונטו. אנרכיסטים מקבוצת "הבלוק השחור" ניפצו שמשות ראווה, והעלו באש שש ניידות משטרה. דובר שירותי החירום מסר כי לפחות שלושה נפצעו במהלך המהומות, אולם הצוותים לא הצליחו בדקות הראשונות להגיע לפצועים. יותר ממאה בני אדם נעצרו.
המפגינים ניפצו בין היתר שמשות של בית הקפה "סטארבקס" ושמשות של סניף בנק. מאות שוטרים נערכו עם מסכות גז מול כ-5,000 מפגינים. המשטרה נאלצה לסגור רחובות ולשתק חלק מהרכבת התחתית. רוב המפגינים לא נהגו באלימות, וקראו קריאות נגד מנהיגי ה-G20 ונגד המשטרה: "למי שייכים הרחובות? לנו".
אש ברחובות טורונטו. הפגנת האנרכיסטים בקנדה (צילום: AP)
כאשר הגיעו המפגינים למחסומים שהציבה המשטרה סמוך למקום כינוס ה-G20, פרצו כמה מפגינים קדימה והתעמתו עם השוטרים. הם יידו לעברם בין היתר כדורי גולף. השוטרים השתמשו במגיני פלסטיק כדי להדוף את הקהל.
אמצעי תקשורת במדינה מתחו ביקורת על כך שהמשטרה, לטענתם, עמדה מהצד ולא התערבה בהפגנה האלימה. עוד נטען שעדיף היה עדיף לקיים את הפסגה הבינלאומית באזור מבודד ולא בדאון טאון של העיר הגדולה ביותר בקנדה.
"העיר לא ידעה אלימות שכזו"
במשך כל השבוע האחרון התקיימו הפגנות בטורונטו. קנדה השקיעה כמעט מיליארד דולר באבטחת ועידת ה-G20 וכן ועידת ה-G8 בעיירה האנטסוויל באונטריו. מומחה לביטחון תהה אמש בראיון טלוויזיוני מדוע היה צורך להוציא סכום כזה על אבטחת הפסגה, אם כוחות הביטחון לא מבצעים את עבודתם והמצב עוד עלול להידרדר.
ראש העיר טורונטו, דיוויד מילר, ציין כי מארגני המהומות הגיעו לעיר במכוון רק על מנת לגרום לנזק. לדבריו, הם אינם נמנים על המפגינים שזכותם להביע את עמדתם באופן לגיטימי. "העיר לא ידעה מעולם אלימות שכזו", אמר על האירועים.
לקראת הוועידה, קרא נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, למדינות החברות להאיץ את הרפורמות הפיננסיות ולחזק את כספי הציבור. את אותם הדברים העביר אובמה לראשי המדינות במכתב שנשלח אליהם עוד טרם לפני פגישת הקבוצה בטורונטו. במה שנראה כמכוון לסין, אובמה גם הדגיש את חשיבות קביעת שערי החליפין בשווקים לחיזוק הכלכלה העולמית.
"נראה כי שערי חליפין גמישים הכרחיים לתמיכה בכלכלה עולמית חזקה ומאוזנת", הוא כתב במכתב שפרסם הבית הלבן, שם הסביר כי השמירה על ההתאוששות הכלכלית העולמית וחיזוקה צריכה לעמוד בראש סדר העדיפויות של הקבוצה.
"עלינו לשתף פעולה כדי לחזק את ההתאוששות. עלינו להתחייב להשבת כספי הציבור למצב בר קיימא בטווח הבינוני. ועלינו להשלים את עבודת התיקונים והרפורמות הפיננסיים", הוא כתב.