שתף קטע נבחר
 

המלצה: לתת תוספי ויטמין D וברזל - עד גיל 6

מחקר ישראלי שנערך בקרב 562 תינוקות, ילדים ומתבגרים מצא כי הם סובלים מחוסר בוויטמין D ובברזל, בעיקר מגיל 3 ומעלה. המלצת מש' הבריאות היום - לתת תוספים אלו עד גיל שנה. החוקרים: יש לתת גם לילדים מעל גיל שנה כדי למנוע מחסור

בעקבות מחקר שמצא מחסור בוויטמין D ובברזל בקרב ילדים בירושלים, ממליצים רופאי הילדים שערכו את המחקר להמשיך ולתת תוספי ויטמין D וברזל גם לילדים מעל גיל שנה - ועד גיל 6. נכון להיום, המלצת משרד הבריאות הישראלי היא לתת תוספים אלו עד גיל שנה. 

 

המחקר נערך על ידי ד"ר ג'ררד קורשייא ופרופ' יונה אמיתי, יושב ראש החברה הישראלית לרפואת ילדים בקהילה (חיפ"א) והוצג בכנס משותף לרופאי ילדים מישראל ומאיטליה.

 

"לתת - כדי למנוע מחסור"

במחקר, שנערך בקרב 562 תינוקות, ילדים ומתבגרים בחמש מרפאות של קופת חולים מאוחדת בירושלים, נמצא כי הערך הממוצע של ויטמין D היה 26 ננוגרם

למיליליטר, כאשר הערך המומלץ הוא 30 ומעלה ובקרב 27% מהילדים ערך ההמוגלובין היה נמוך מהנדרש (פחות מ-12 גרם לדציליטר).  

 

עוד נמצא כי בקרב תינוקות עד גיל שנה (המקבלים תוספי ויטמין D) לא היו חוסרים של ויטמין D והערך הממוצע עמד על44.77. עם זאת, מגיל שנתיים ובמהלך השנים, הולכת רמת הוויטמין ויורדת עד לרמה של 17 בקרב בני 14 ומעלה.

  

החוקרים עקבו במשך שמונה חודשים אחרי ילדים בני חצי שנה עד 6, והשוו את הנתונים עליהם. מחצית מהילדים היו שייכים לקבוצה שהשתתפה במחקר קודם והיתה להוריהם מודעות בנוגע למתן תוספי ויטמין D וברזל במצבים של חוסר(קבוצה A) והיתר לא קיבלו תוספים מעבר לגיל שנה (קבוצה B).  

 

נמצא כי הרמה הממוצעת של ויטמין D היתה גבוהה יותר בקבוצה הראשונה (29 לעומת 22.3). בשתי הקבוצות נמצא כי שיעור הילדים הסובלים ממחסור בויטמין D גבוה יותר בקרב בני 3 ומעלה מאשר בקרב בני 1.5-3.  

 

"המסקנות תומכות בהמלצות לתת תוספת של ויטמין D וברזל גם לילדים מעל גיל שנה באופן שגרתי, כדי למנוע מחסור", כתבו החוקרים.   

 

לדברי פרופ' אמיתי, "הנתונים מחזקים את המגמה המסתמנת בקרב רופאי ילדים בישראל להרחיב את מתן ויטמין D וברזל לילדים מעבר לגיל שנה. הדבר כבר מקובל כיום במספר מדינות אירופאיות ובארצות הברית. ישנה ועדה שפעלה בנושא במסגרת משרד הבריאות, אך היא עדיין לא סיכמה את המלצותיה".

 

לדברי משרד הבריאות, נושא מתן ברזל לתינוקות נמצא כעת בדיוני הועדה. עוד נמסר: "לגבי ויטמין D, הפעוט ניזון מתפריט המשפחה הכולל מוצרי חלב המועשרים בויטמין D, ומאכלים אלה מהווים מקור לויטמין D בתזונת הפעוט. בנוסף, בקרוב יHצא תקן לפיו תחול חובת העשרה של כל מוצרי החלב הניגר בויטמין D. יישום תקן זה יגדיל יותר את מקורות התזונתיים לויטמין D". 

 

היסטוריה של מחסור  

ויטמין D מסייע בבניית השלד וחיזוק העצם ובשנים האחרונות הצטברו עדויות מדעיות לפיהן מחסור בוויטמין קשור להיחלשות המערכת החיסונית, לסיכון מוגבר להתפתחות סרטן, סוכרת, מחלה קרדיווסקולארית ומחלות אוטואימוניות.

  

כמות מספקת של ברזל קשורה להתפתחות הקוגניטיבית והמוחית של תינוקות וילדים. ממצאים דומים בנוגע למחסור בברזל נמצאו במחקר ישראלי שנערך לפני כשנתיים והמלצותיו היו לתת תוספת ברזל לתינוקות עד גיל שנתיים.  

 

מחסור בוויטמין D ואנמיה מחוסר ברזל הם החוסרים התזונתיים הנפוצים ביותר אצל ילדים במדינות מפותחות ולכן ישנה המלצה למתן תוספים אלו לתינוקות. 

 

למרות שכיחות גבוהה של חסרים בברזל ובויטמין D בתינוקות בישראל, אין המלצות רשמיות לתת תוספים אלו לתינוקות מעל גיל שנה. 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ויטמין די כבר כלולו?
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים